Tekstil yüzey tasarımında yeni bir eğilim: Mordan baskı
A new trend in textile surface design: Mordant printing
- Tez No: 645021
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE SUZAN TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mordan, Mordan baskı, Tekstil, Baskı, Kalıp/ağaç baskı, Mordant, Mordant printing, Textile, Printing, Stencil / wood printing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Tekstil yüzey tasarımında yaygın olarak kullanılan tekniklerden bir tanesi de baskıdır. Baskı teknikleri kendi içerisinde birçok farklı malzemeyi ve yöntemi barındırmaktadır. Bu teknikler içerisinde henüz sayılmayan mordan baskı ise bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Doğal boyanın, tekstil yüzeyine sabitlenmesini sağlamak amacı ile kullanılan“mordan maddesi”baskı malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hintli ustalar tarafından yaklaşık olarak 5000 yıl kadar önce başladığı düşünülen mordan baskı yönteminin, nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar geldiği düşünülmektedir. Aynı zamanda doğal malzeme ve doğal yöntemlerle çevreye duyarlı üretimin hız kazandığı son 20 yılda, mordan baskı tekrar uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye'de bu mordan baskı yöntemini uygulayan tek sanatçının Beste Bonnard olduğu tespit edilmiş olup, bu teknik kendisi tarafından verilen atölye çalışmalarında öğrenilmiştir. Kendisiyle röportaj yapılarak gerekli tüm bilgiler alınmıştır. Geleneksel motiflerden yola çıkılarak yapılan yedi tasarım iç mekan tekstil ürünlerine uygulanmıştır. Kalıp/ağaç baskı olarak yapılan tasarımlar bambu ağacı üzerine lazer kesimle yapılmıştır. Sürdürülebilirlik açısından da önem arz eden mordan baskı yönteminin daha fazla kişiye ulaşması en büyük amaçtır. Pamuklu kumaş üzerine yapılan uygulamalarda, şap, demir sülfat ve bakır sülfat mordanları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the techniques commonly used in textile surface design is printing. Printing techniques contain many different materials and methods. Mordant printing, which is not yet counted among these techniques, is the subject of this study. The“mordant material”used to fix the natural dye on the textile surface has started to be used as a printing material. It is thought that the mordant printing method, which is thought to have started about 5000 years ago by Indian masters, has been passed down from generation to generation. At the same time, in the last 20 years, when environmentally friendly production gained speed with natural materials and natural methods, mordant printing has started to be applied again. Beste Bonnard is the only person who applies mordant printing in Turkey, this technique has been learned in workshops given by herself. All necessary information was obtained by interviewing her. Seven designs based on traditional motifs have been applied to interior textile products. The designs made as stencil / wood printing are made by laser cutting on bamboo tree. The biggest goal of the mordant printing method, which is also important in terms of sustainability, is to reach more people. In applications on cotton fabric, alum, iron sulphate and copper sulphate mordants are used.