Örgüt yapısının, çalışanların örgütsel sinizm algılarına ve örgütsel yabancılaşma düzeylerine etkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma
The impact of organizational structure on organizational cynicism perceptions and organizational alienation degrees of workers: A research on health sector
- Tez No: 645023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YÖRÜK KARAKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Yapısı, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Yabancılaşma, Sağlık Sektörü, Organizational Structure, Organizational Cynicism, Organizational Alienation, Health Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Hizmet sektöründe bulunan iş kollarının arasında çalışanlarının oldukça duyarlı olması gereken kuruluşlardan biri hastanelerdir. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren örgütlerden, hizmet alanların memnuniyetini sağlayamayanlar rekabet gücünü kaybeder ve uzun vadede ayakta kalamaz. Bununla birlikte, artan rekabet koşulları örgütlerde çalışanların daha verimli ve etkili şekilde çalışmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Çalışanların daha etkin çalışmaları ise içinde bulundukları örgütün yapısına bağlıdır. Örgütsel yabancılaşma ve örgütsel sinizm de doğrudan örgüt geleceğini etkileyen faktörlerdir. İş görenlerin kendilerini çalıştıkları örgüte yabancı hissetmesi durumunda sinik davranışlar sergileyeceği söylenebilir. Bununla birlikte, sinik davranışların beraberinde iş görenlerdeki yabancılaşma düzeyini yükselteceği de beklenebilir. Bu nedenle, çalışmada sağlık kuruluşlarının yapısı ile çalışanların örgütsel sinizm algısı ve örgütsel yabancılaşma düzeyi arasındaki ilişki ele alınmıştır. Çalışmada Uşak İlinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarının örgüt yapısı ile çalışanlarının örgütsel sinizm algıları ve örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Veri toplamak için anket tekniği kullanılmış, verilerin değerlendirilmesinde ise Faktör Analizi, One-Way ANOVA, t-Testi, Frekans, Welch ANOVA, Scheffe, Bonferroni, Basit Doğrusal Regresyon, Çoklu Regresyon Analizlerinden ve Sobel Testinden yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi sonucunda örgüt yapısı ile örgütsel sinizm ve örgütsel yabancılaşma arasında anlamlı bir ilişki olduğu, buna göre mekanik örgüt yapılarında çalışanların daha fazla sinik tutum sergiledikleri, sinik tutumlara sahip çalışanların örgütlerine daha çok yabancılaştıkları ve örgütsel sinizmin aracılık rolü olduğu belirlenmiştir. Ayrıca demografik değişkenlerin gerek örgütsel sinizm gerekse örgütsel yabancılaşma ve boyutlarında etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospitals are one of the organizations in which the employees in the service sector should be most sensitive. Organizations operating in the service sector, those who fail to satisfy the service recipients lose their competitive power and can not survive in the long term. However, increasing competition conditions have made it inevitable for people working in organizations to work more efficiently and effectively. The more effective work of the employees depends on the structure of the organization in which they are. Organizational alienation and organizational cynicism are also factors that directly affect the future of the organization. It can be said that if the employees feel alien to the organization they work for, they may exhibit cynical behavior. However, it can be expected that cynical behavior will increase the level of alienation among those who work. Therefore, in the study, the relationship between the structure of health institutions and the organizational cynicism perception of employees and the level of organizational alienation is discussed. In the research, it is tried to be determined whether there is a relationship between the organizational structure of the health institutions operating in the Uşak Province and the organizational cynicism perceptions and organizational alienation levels of the employees. Questionnaire technique was used to collect data and frequency, percentage, t-test, One Way Variance Analysis (ANOVA), Factor Analysis, Welch ANOVA, Scheffe, Bonferroni, Simple Linear Regression, Multiple Regression and Sobel Test were used in the analysis of the data. As a result of the analysis of the data which is obtained in the study, it was determined that there was a significant relationship between organizational cynicism and organizational alienation and accordingly those working in mechanical organizational structures displayed more cynical attitudes and employees with cynical attitudes were more alienated to their organizations. Also, organizational cynicism is a moderator between organizational structure and organizational alienation. In addition, demographic variables were found to be effective in both organizational cynicism and organizational alienation and dimensions.