Kamu çalışanlarının örgütsel sinizm düzeylerinin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma: Karaman örneği
A research to investigate the impact of organizational cynicism levels of public employees on their organizational commitment: The case of Karaman
- Tez No: 519694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sinizm, Kamu Çalışanları, Organization, Organizational Commitment, Organizational Cynicism, Public Employees
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüz küresel rekabet ortamlarında, örgütlerin devamlılıklarını sağlayabilmek ve amaçlarını gerçekleştirebilmek adına, en önemli etken örgüt yapısının ve faktörlerinin koşullara uygun hale getirilmesi olmaktadır. Bu süreç içerisinde etkin ve başarılı bir konuma sahip olabilmek, çalışan ve örgüt uyumunun sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Örgütsel bağlılığın sadakat, sorumluluk ve motivasyon gibi olumlu duyguları yönetici bir rol oynaması, örgüt ve çalışan uyumu noktasında önemli bir basamak oluşturmasına neden olmaktadır. Örgütsel sinizm ise, çalışanların örgüte yönelik tutumlarını olumsuz yönde etkileyerek, çalışanların örgütle bütünleşmelerinde bir tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bu nedenle örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık ilişkisini konu edinen çalışmalar her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, kamu sektörü çalışanlarının örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm düzeyleri ve demografik özeliklerinin etkileşimini incelemektir. Araştırma kapsamında Karaman ili merkez kamu kurumlarında faaliyet gösteren 400 çalışana anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan kamu çalışanlarının örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık algıları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiş, örgütsel bağlılık ile yaş ve eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's global competitive environment, the most important factor in being able to maintain the continuty of organizations and achieving its goals is to make the organization structure and factors appropriate to the conditions. To have an effective and successful position in this process requires the fulfillment of the pearson organization fit. Organizational commitment plays a managerial role in positive emotions such as loyalty, responsibility and motivation and this is an important step in the person organization fit. On the other and, organizational cynicism poses a threat to the integration of employess into the organization by affecting the attitudes of employees towards their organization in the negative direction. For this reason, studies about the relationship between organizational cynicism and organizational loyalty are getting more and more important every day. The purpose of this research is to examine the interaction of organizational commitment, organizational cynicism levels and demographic characteristics of public employees. Within the scope of the research, a survey was carried out to 400 employees working in the public institutions of Karaman province center. As the result of the research, it was ascertained of public employees participating in the research that there was a negatively meaningful relationship between organizational cynicism and organizational commitment perceptions and there was a significant difference between organizational commitment and age and educational status variables.