Örgütsel yapının çalışanların sinizm algılarına ve işe yabancılaşma düzeylerine etkisi
The effect of organizational structure on employees' perceptions of cynicism and work alienation levels
- Tez No: 857589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNAN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Yapı, Örgütsel Sinizm, İşe Yabancılaşma, Turizm İşletmeleri, Organizational Structure, Organizational Cynicism, Work Alienation, Tourism Enterprises
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hizmet sektöründe bulunan iş bölümlerinin arasında çalışanların duyarlı olduğu kurumlardan biri de otellerdir. Hizmet sektöründe olan örgütlerden, müşteri memnuniyetini sağlayamayan kuruluşlar rekabet düzeyini zayıflatır ve ayakta kalmakta zorlanmaya başlar. Bunu yanı sıra, rekabet şartlarının artması çalışan bireylerin verimli ve etkili biçimde çalışmasına katkı sağlar. Örgütsel yabancılaşma ve örgütsel sinizm örgütün geleceğini doğrudan etkilemektedir. Çalışanların kendilerini örgütlerine karşı yabancı hissetmesi durumunda sinik tutum ve davranışlar sergileyebilmektedir. Sinik davranışlarla beraber çalışanlarda yabancılaşma boyutu artmaktadır. Bu sebeple, çalışmada üç, dört ve beş yıldızlı otellerin yapısıyla çalışanların örgütsel yabancılaşma ve örgütsel sinizm boyutu arasındaki bağlantı ele alınmıştır. Bu çalışmada, örgütün yapısıyla ilgili çalışanların örgütle ilgili sinizm algısına ve işe yabancılaşma düzeylerine etkisi altında olan turizm işletmelerinde hizmet veren çalışanlar üzerine bir uygulama örneği bulunmaktadır. Örgütsel yapı, işe yabancılaşma ve örgütsel sinizm algıları arasındaki bağlantı saptanmıştır. Bu çalışma Hatay ilinde faaliyet gösteren üç, dört ve beş yıldızlı otellerin örgüt yapısıyla, bireylerin örgütsel sinizm algıları ve örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında bağlantının olup olmadığı ve çalışanların bu yapıların üzerindeki etkisi incelenmiştir. Veri toplamak için anket tekniği kullanılmış, verilerin değerlendirilmesinde ise Faktör Analizi, One- Way ANOVA, t- Testi, Frekans, Bonferroni ve Basit Doğrusal Regresyon yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi sonucunda örgütsel sinizm ve işe yabancılaşma arasında bir ilişkinin var olduğu, genel olarak örgüt yapısı ve örgütsel sinizm arasında bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Demografik değişkenlerin bazı örgütsel sinizm ve yabancılaşmada kısmen etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the business segments in the service sector, one of the institutions that employees are sensitive to is hotels. Organizations that cannot provide customer satisfaction among the organizations in the service sector weaken the level of competition and begin to have difficulty in surviving. In addition, increasing competitive conditions contribute to working individuals working efficiently and effectively. Organizational alienation and organizational cynicism directly affect the future of the organization. If employees feel alienated from their organizations, they may exhibit cynical attitudes and behaviors. Along with cynical behavior, the extent of alienation among employees increases. For this reason, the connection between the structure of three, four and five star hotels and the organizational alienation and organizational cynicism dimensions of employees is discussed in this study. In this study, there is an application example on the employees working in tourism enterprises, which are under the influence of the cynicism perception and work alienation levels of the employees related to the structure of the organization. The connection between organizational structure, work alienation and organizational cynicism perceptions has been determined. In this study, whether there is a connection between the organizational structure of three, four and five-star hotels operating in the province of Hatay and the organizational cynicism perceptions and organizational alienation levels of individuals, and the effect of employees on these structures were examined. Questionnaire technique was used to collect data, and Factor Analysis, One-Way ANOVA, t-Test, Frequency, Bonferroni and Simple Linear Regression were used to evaluate the data. As a result of the analysis of the data obtained in the study, it was determined that there is a relationship between organizational cynicism and work alienation, and there is no relationship between organizational structure and organizational cynicism in general. It has been determined that demographic variables are partially effective in some organizational cynicism and alienation.