İnternet haberlerinde nefret ve ayrımcı söylemlerin örnek olaylar bağlamında incelenmesi
Investigation of hate and discriminatory discourses in the internet news within the context of case studies
- Tez No: 645045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD KARADUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet Haberleri, Haber Söylemi, Nefret ve Ayrımcı Söylemler, İnternet news, news discourse, hate and discriminatory discourses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Nefret ve ayrımcı söylem, bir bireye ya da gruba karşı olumsuz, kötü duygular beslemek ve bu duyguları dile getirmektir. Bu söylemlerin temelinde, önyargılar, hoşgörüsüzlük ve kalıplaşmış yargılar bulunmaktadır. Bir birey, tanımaya çalışmadan, sadece o gruba mensup olduğu için bu tür yargılarla toplum tarafından dışlanabilir, ötekileştirilebilir, hatta verilen maddi, manevi zararla nefret suçuyla karşılık bulabilir. Medya ise, nefret ve ayrımcı söylem içerikli haberler yaparak söz konusu söylemleri destekleyebilmektedir. Geleneksel medyada ve internet ortamındaki haberlerde bu tür söylemlerle sıkça karşılaşılabilmektedir. Özellikle internet ortamında, paylaşılması ve yayılması daha kolay ve hızlı olduğu için, nefret ve ayrımcı söylemler, daha çok yer bulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, internet haberlerinde yer alan nefret ve ayrımcı söylemleri, seçilen örnek olaylarla çözümlemektir. Çalışmada, internet haberlerinde yapılan terör, spor, dini, etnik köken/ırkçılık, LGBTİ ve siyasi konulardaki nefret ve ayrımcı söylemler, örnek olaylarla incelenmektedir. Araştırmada, her bir kategoride, bir örnek olay belirlenmiştir ve bu olaylar hakkında yapılan nefret ve ayrımcı söylem içerikli 5'er haberden, toplamda 30 haber incelemeye alınmıştır. Çalışmada, internet haberlerinde yer bulan bu tür haberleri nicelik olarak çözümlemek için içerik analizi yöntemi, nitelik olarak çözümlemek için ise, Teun van Dijk'ın geliştirmiş olduğu eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu konuda yapılan çalışmalar incelendiğinde, spor, dini, siyasi ve benzeri tek bir konu üzerinden bir ya da birkaç örneklemle çözümlendiği görülmektedir. Bu çalışma ise, internet haberlerinde 6 farklı konuda yapılan nefret ve ayrımcı söylemleri, belirlenen örnek olaylarla incelenmiş olması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Hate and discriminatory discourse refers to have negative and bad feelings towards an individual or group and to express these feelings. Prejudices, intolerance and stereotype judgements are on the basis of these discourses. An individual may be excluded and marginalized by society through such judgments only because he/she belongs to that group without trying to recognize him/her, and even he/she may face hate crimes with the moral and material damages. The media can support these discourses by making news containing hate and discriminatory discourses. These kinds of discourses are frequently encountered in the traditional media and in the news in the internet environment. Hate and discriminatory discourses are mentioned more especially in the internet environment since it is easier and faster to share and spread them. The aim of this study was to analyze hate and discriminatory discourse in the internet news through the case studies selected. In this study, hate and discriminatory discourses on terror, sports, religion, ethnicity/racism, LGBTİ and political issues in the internet news were examined through case studies. In the study, a case study was determined on each category and it was attempted to analyze a total of 30 news articles from 5 news articles containing hate and discriminatory discourses about these cases. In the study, the content analysis method was used to quantitatively analyze such news mentioned in the internet news, while the critical discourse analysis method developed by Teun van Dijk was used to qualitatively analyze them. When the studies on this subject are analyzed, it is seen that the news were analyzed with one or several samples through a single subject such as sports, religion, politics and so on. This study is important in that hate and discriminatory discourses on 6 different topics in the internet news were examined with through case studies determined.