Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 21.yüzyıl becerilerinin demokratik eğilimlerine etkisi (Nevşehir ili örneği)
Tendencies (Example of Nevşehir province)
  1. Tez No: 645084
  2. Yazar: MUHAMMED HASAN DEDE BAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Demokratik eğilim, Sosyal Bilgiler Eğitimi, 21st Century Skills, Democratic tendency, Social Studies Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerinin demokratik eğilimlerine etkisi çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. 21. yüzyıl becerileri temelde üç beceri alanından meydana gelmektedir. Bunlar; Öğrenme ve Yenilenme Becerileri, Bilgi, Medya ve Teknoloji Becerileri, Yaşam ve Kariyer Becerileridir. Sosyal bilgiler öğretim programında yer alan; Eleştirel düşünme, karar verme, problem çözme, iletişim, girişimcilik, araştırma, yenilikçi düşünme, dijital okuryazarlık, medya okuryazarlığı gibi becerilerin 21. Yüzyıl becerileri ile ortak olduğu görülmektedir. Bu nedenle sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlik algıları oldukça önem arz etmektedir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. (Akbaşlı, Yanpar Yelken ve Sünbül, 2010) Tarafından geliştirilen“Öğretmen Adayı Demokratik Eğilim Ölçeği”ve (Anagün, Atalay, Kılıç ve Yaşar, 2016) Tarafından geliştirilen“21. Yüzyıl Becerileri Yeterlilik Algıları Ölçeği”Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde 2018-2019 yılında öğrenim görmekte olan Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarına uygulanmıştır. Veriler analiz programına girilmiştir. Sosyal Bilgiler öğretmen adayları cinsiyet, sınıf düzeyi, yaş, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir. Uygulanan ölçeklerden elde edilen puanlara öncelikle normallik testi uygulanmıştır. Daha sonra puanların cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için bağımsız örneklemler t testi, sınıf düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), yaş düzeyi ve anne eğitim düzeyi değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için Kruscal Wallis-H testi yapılmıştır. Kruscal Wallis testinde gruplar arasında fark bulunmuş, farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla non-parametrik testlerden Mann Whitney-U testi,“Öğretmen Adayı Demokratik Eğilim Ölçeği”ve“21. Yüzyıl Becerileri Yeterlilik Algıları Ölçeği”alt boyutlarından alınan puanlar arasındaki ilişkiyi belirlemek için Korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının 21. Yüzyıl becerinin cinsiyet, yaş düzeyi ve baba eğitim düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği, sınıf düzeyi ve anne eğitim düzeyine göre istatistiksel olarak farklılık göstermediği sonucu elde edilmiştir. Öğretmen adaylarının demokratik eğilimlerinin ise cinsiyet, sınıf düzeyi ve anne eğitim düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği, yaş düzeyi ve baba eğitim düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının 21. Yüzyıl becerilerine sahip olma düzeyleri ile öğretmen adaylarının demokratik eğilimleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Democratic tendencies effect of 21st century skills of this century social studies teacher candidates have been examined among various variables. It consists of basically three skill areas of the 21st century. These are ; Learning and Regeneration Skills, Information, Media and Technology Skills, Life and Career Skills. It is shown that Skills such as critical thinking, decision making, problem solving, communication, entrepreneurship, research, innovative thinking, digital literacy, media literacy are common with 21st century skills ın the social studies curriculum. Therefore, The pre-service teachers' perceptions of competence in the 21st century are very important. Scanning model analysis, one of the quantitative research methods was used in the study (Akbaşlı, Yanpar Yelken and Sünbül, 2010)“Teacher Candidate Democratic Tendency Scale”Developed by (Akbaşlı, Yanpar Yelken and Sünbül, 2010) and“21. Century Skills Proficiency Perceptions Scale ”(Anagün, Atalay, Kılıç & Yaşar, 2016) was applied to Social Studies Teacher Candidates studying at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University in 2018-2019.The data were entered into the analysis program. Social Studies teacher candidates were examined in terms of gender, class level, age, maternal education level and father's education level. The normality test was applied to the scores obtained from the scales applied before. Then, independent samples t test was applied to determine whether the scores differ according to gender or not. Also, one wat analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether they differ according to grade level and father education level.Kruscal wallis H test was applied to learn how it affects age group level and maternal education level. In the Kruscal Wallis test, a difference was found between the groups and in order to determine the source of the difference, Mann Whitney-U test,“Teacher Candidate Democratic Tendency Scale”and“21. Correlation analysis was conducted in order to determine the relationship between the scores obtained from the sub-dimensions of ”Century Skills Proficiency Perceptions Scale". As a result of the analysis, it was obtained that the Social Studies Teacher Candidates' 21st Century skill showed a statistically significant difference according to gender, age level and father's education level, and not statistically different according to grade level and mother education level. It was concluded that the democratic tendencies of teacher candidates showed a statistically significant difference with respect to gender, grade level and mother education level, and not statistically significant difference with respect to age level and father education level. As a result of the correlation analysis, it was determined that there is a positive relationship between the Social Studies Teacher Candidates' level of 21st century skills and the democratic tendencies of teacher candidates.