Enfeksiyon etkeni bacteroides ızolatlarının protein sentezini ınhibe eden antibiyotiklere karşı oluşan direncin fenotipik ve genotipik yönden araştırılması
Phenotypical and genotypical investigation of resistance to antibioticsinhibiting protein synthesis of infectious bacteroides isolates
  1. Tez No: 645104
  2. Yazar: BERMAL TEKEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURVER ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacteroides fragilis grubu bakteri, tetrasiklin, tigesiklin, klindamisin, kloramfenikol
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kolon mikrobiyotasının önemli bir bölümünü oluşturan Bacteroides fragilis grubu (BFG) bakteriler, anaerop kaynaklı enfeksiyonlar arasında birinci sırada izole edilen bakteri grubunda yer almaktadır. Klinik ipuçlarının çok özel olmaması, tedavinin etken bakterinin türüne göre değişiyor olması, antibiyotiklere direncinin bilinmesini gerekli kılmaktadır. Yapılan bu çalışmada; BFG bakterilerin protein sentezini inhibe eden antibiyotiklere karşı oluşan direnci hem genotipik olarak hem de BFG bakterilerin in-vitro ortamda antibiyotik duyarlılık yöntemleri kullanılarak fenotipik olarak tespit etmek hedeflerimiz arasında yer almıştır. YÖNTEM: Hastanemizin mikrobiyoloji laboratuvarında, klinik örneklerden izole edilmiş ve stoklanmış 2017 ve 2018 yılına ait toplam 83 BFG bakteri çalışmaya alınmıştır. İzolatların protein sentezini inhibe eden antimikrobiyallere karşı oluşan duyarlılık profilinin belirlenmesinde Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) kabul ettiği (CLSI,2007), referans yöntem olarak M11-A7 dökümanında belirtilen agarda dilüsyon metodu ile tespit edilmiştir. Antibiyotik direncine neden olabileceği düşünülen tetX, tetQ, tetX1, tet36, tetM ve ermF direnç genleri ise, özgül primerler kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile araştırılmıştır. BULGULAR: Çoğu batın içi apsesinde olmak ile (n=32) apse, (n=4), kan (n=14), doku (n=14) gibi çeşitli örneklerden izole edilen BFG bakterileri MALDI-TOF MS ile tanımlanmıştır. Tüm türler için MİK50 ve MİK90 değerleri belirlenmiştir; Tetrasiklin ve Klindamisin direncinde rol alan tetX (n=33), tetQ (n=41), tetX1 (n=14), tet36 (n=22), tetM (n=26), ermF (n=47) genleri pozitif olarak bulunmuştur. SONUÇ: Elde ettiğimiz veriler de Klindamisin antibiyotiğine karşı fenotipik direnci olmayan izolatlarda (n=11) ermF sessiz geni, tetrasikline antibiyotiği içinde; tetX (n=1), tetQ (n=3), tetX1 (n= 2), tet36 (n=1), tetM (n=3) sessiz genleri gözlemlenmiştir. Bu durumun ileriki zamanlarda direnç oranlarının artışı ile karşımıza çıkacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
1. ABSTRACT AIM: Bacteroides fragilis group (BFG) bacteria, which constitute an important part of colon microbiota, are most commonly isolated in anaerobic infections. The aim of this study; to determine the susceptibility profile of BFG bacteria, isolated in the microbiology laboratory of Marmara University Pendik Training and Research Hospital, against to tetracycline, tigecycline, clindamycin and chloramphenicol antimicrobials. We also planned to investigate the presence of resistance genes for these antimicrobials in the BFG isolates. METHOD: This study eighty three clinical specimens were examined for isolation of the BFG group bacteria in Medical Microbiology Laboratory between the 2017 betwen 2018. The isolates identification of the sensitivity profiles against antimicrobials inhibiting protein synthesis Clinical and Laboratory Standards Institute accepts (CLSI,2007) referance method by the dilution method in the agar indicated in the M11- A7 document. Additionally, the presence of 6 genes encoding antibiotic resistance was determined by PCR. CONCLUSİONS: The most of in isolated from deep seated abscess (n=32), abscess (n=4), blood (n=14), tissue (n=14) the frequency of isolation of different BFG group bacteria from various clinical specimens The isolated were identified MALDI-TOF MS methods. Antibiotic resistance rates against to, tetracyclin and clindamycin resistance genes; tetX (n=33), tetQ (n=41), tetX1 (n=14), tet36 (n=22), tetM (n=26), ermF (n=47) positive found. RESULT: The analyzed environmental BFG strains were highly resistant to the tested antibiotics. Clindamycin antibiotics not resistance phenotypical isolates is (n=11) ermF; tetracycline in antibiotics tetX (n=1), tetQ (n=3), tetX1 (n= 2), tet36 (n=1), tetM (n=3) silent genes. As a result antibiotic stewardship and infection control is very important in the are of multidrug-resistance and lack of development new antimicrobial agents KEYWORDS: BFG bacteria, clindamycin,tetracyclin, cholarmfenicol,clindamycin