Ortodontik metal braketlerin yapıştırılmasında kullanılan primersiz tek adımlık sistemin beyaz nokta lezyonu oluşumu ve bağlanma dayanımı açısından klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of one step orthodontic adhesive without primer for bonding of metal brackets in terms of white spot lesion formation and bond strength
- Tez No: 645113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇOKAKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: braket kopma oranı, mine demineralizasyonu, tek adımlık adeziv sistem, bracket failure ratio, enamel demineralization, one-step orthodontic adhesive system
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmamızın amacı sabit ortodontik tedavi esnasında primersiz tek adımlık adeziv sistemin beyaz nokta lezyonu oluşumu, braket kopma oranı ve kopma tipi üzerine olan etkilerini incelemektir. Çalışmamızda 51 hastaya braketler, split-mouth çalışma dizaynı esas alınarak kendinden primerli tek adımlık adeziv (GC Ortho Connect) ve konvansiyonel primerli adeziv sistem (Transbond XT) kullanılarak yapıştırılmıştır. Çalışmamızda demineralizasyonu değerlendirmek amacıyla braketlerin uygulandığı seans (T0), braketlemeden 1 ay sonra (T1), braketlemeden 6 ay sonra (T2) ve braketlemeden 12 ay sonra (T3) demineralizasyon ölçümleri yapılmıştır. Hastaların tedavileri boyunca kopan braketleri ve kopma tipi kaydedilmiştir. Çalışmamızda tedavi başladıktan 12 ay sonra her iki grupta da demineralizasyon miktarında anlamlı artış gözlenmiştir. Demineralizasyon miktarındaki en fazla artış üst çenede lateral kesici dişlerdedir. Alt çenede en fazla demineralizasyon artışının primersiz grupta sağ santral kesici, primerli grupta sol lateral kesici dişlerde olduğu tespit edilmiştir. Primersiz grupta en fazla kopma sağ üst ikinci premolar dişte görülmüştür. Primerli grupta en fazla kopma sağ alt ikinci premolar dişte meydana gelmiştir. Sol alt santral kesici dişte meydana gelen kopma primerli grupta anlamlı derecede daha fazladır. Primerli grupta primersiz gruptan farklı olarak artık adezivin tamamen braket yüzeyinde de kaldığı kopmalar gözlenmiştir. Alt çenede primersiz grupta sağ ikinci premolar dişte, primerli grupta sağ birinci premolar dişte demineralizasyon artışı ve kopma oranı arasındaki korelasyon anlamlı bulunmuştur. Çalışmamız sonucunda kendinden primerli tek adımlık adeziv sistemin demineralizasyon oluşumu ve klinik bağlanma dayanımı açısından primerli sistemden anlamlı bir farkının olmadığı ve klinik kullanıma uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to eveluate the effects of one step orthodontic adhesive without primer in terms of white spot lesion formation, bracket failure rate and failure types in patients during fixed orthodontic treatment. Fifty one patients were bonded with split-mouth study design with one step orthodontic adhesive without primer (GC Ortho Connect) and conventional adhesive with primer (Transbond XT). Demineralization records were obtained after bonding (T0), 1 month after bonding (T1), 6 months after bonding (T2) and 12 months after bonding (T3). All bracket failures and types were recorded during the treatment period. In this study demineralization values increased in both groups after 12 months. The greatest increase was observed in maxillary lateral incisor teeth. On the lower jaw, the greatest increase in demineralization was seen in the right central incisor in the non-primer group, and in the left lateral incisor in the primer group. The most failure was recorded on the maxillary right second premolar in the non-primer group, whereas on the mandibular right second premolar in the primer group. The bracket failure of left central incisor was significantly higher in the primer group. Unlike the non-primer group, it was observed that adhesive remnant was completely on the bracket surface in the primer group. The correlation between demineralization increment and failure rate was determined significantly on the mandibular right second premolar in the non-primer group, and mandibular right first premolar in the primer group. As a result of our study, there was no significant difference between the one-step primer integrated adhesive and conventional adhesive with primer in terms of demineralization and clinical bond strength and one-step orthodontic adhesive without primer application is appropriate for clinical use.