Seçilen Ganoderma izolatlarının biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of biological activities by selected Ganoderma isolates
- Tez No: 645127
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Makrofungus, Antioksidan aktivite, Sitotoksik aktivite, Antimikrobiyal aktivite, Macrofungus, Antioxidant activity, Cytotoxic activity, Antimicrobial activity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada DPPH radikal süpürücü aktiviteleri ile gerçekleştirilen tarama sonrası seçilen 4 Ganoderma izolatının kültür sıvısı ekstraksiyonu ile elde edilen ekstraktların antioksidan, antimikrobiyal ve sitotoksik etkisi araştırılarak değerlendirilmiştir. Antioksidan aktivitenin araştırılması amacı ile DPPH radikal süpürücü aktivite, redükleyici güç, metal şelatlayıcı aktivite ve beta-karoten linoleik asit yöntemi uygulanmıştır. OBCC 6069 kodlu izolat ekstraktının DPPH süpürücü aktivite yönteminde 1,934 mg/ml, redükleyici güç 0,416 mg/ml ve metal şelatlayıcı aktivite yönteminde 2,730 mg/ml EC50 değerine sahip olduğu belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivitenin araştırılması için disk difüzyon yöntemi uygulanmış ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Escherichia coli (ATCC 25922) suşlarına karşı antimikrobiyal etki gözlemlenmiştir. MİK ve MBK deneyleri uygulanarak etkin dozlara ulaşılmıştır. MTT yöntemi ile izolat ekstraktının sitotoksik etkisinin araştırılması ardından, OBCC 3 ve OBCC 5109 kodlu izolatların apoptotik etki varlıkları sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was investigated antioxidant, antimicrobial and cytotoxic effects of 4 Ganoderma isolates which were selected a screening program depends on their DPPH radical scavenging activities. DPPH radical scavenging activity, reducing power, metal chelating activity and betacarotene linoleic acid method have been applied for the investigation of antioxidant activity. The OBCC 6069 coded isolate extract was determined to have 1.934, 0.41 and 2.730 mg/ml EC50 values for DPPH radical scavenging, reducing power and metal chelating activities, respectively. To determine antimicrobial activity, disc disfussion method was applied and antimicrobial effect was observed against Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Escherichia coli (ATCC 25922) strains. Effective doses have been obtained by applying MIC and MBC experiments. After determining of the cytotoxic effect of isolate extracts with MTT assay, the presence of apoptotic effect of OBCC 3 and OBCC 5109 coded isolates was researched.