Çeşitli makrofungus izolatlarının siyanür biyodegradasyon yeteneği açısından değerlendirilmesi ve optimum koşulların belirlenmesi
Evaluation of cynaide biodegradation ability of various macrofungus isolates and determination of optimum conditions
  1. Tez No: 178923
  2. Yazar: YASEMİN KEVSER ÖZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoyıkım, makrofungus, siyanür, biodegradation, macrofungi, cyanide
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Polyporus arcularius (T 438), Schizophyllum commune (T 701), Clavariadelphus truncatus (T 192), Pleurotus eryngii (M 102), Ganoderma applanatum (M 105), Trametes versicolor (D 22), Cerrena unicolor (D 30), Schizophyllum commune (D 35) ve Ganoderma lucidum (D 33) gibi Basidiomycetes sınıfına ait funguslardan siyanür yıkım yetenekleri bakımından etkin türler seçilmiştir. Polyporus arcularius (T 438), Schizophyllum commune (T 701), Ganoderma lucidum (D 33) hücrelerinin diğerlerine kıyasla daha yüksek siyanür yıkım yeteneğine sahip olduğu görülmüştür. Seçilen bu etkin türlerle; siyanür yıkımı için, başlangıç siyanür konsantrasyonu, pH, biyokütle miktarı, inkübasyon süresi, çalkalama hızı ve sıcaklık gibi parametreler optimize edilmiştir. Optimum siyanür yıkım değeri; 100 mg/l başlangıç siyanür konsantrasyonu, pH 10.5, 3.0 g yaş biyokütle miktarı, 48 saat inkübasyon süresi, 100 rpm çalkalama hızı ve 30 °C sıcaklık koşullarında elde edilmiştir.Optimizasyon çalışmalarından elde edilen deneysel verilere göre Polyporus arcularius (T 438) hücreleri diğerlerine kıyasla daha yüksek bir siyanür biyoyıkım yeteneğine sahip olması nedeni ile seçilerek agar ve poliakrilamid jelde immobilize edilmiştir. Agarda immobilize hücrelerin daha yüksek siyanür biyoyıkım yetenekleri olduğu görülmüştür.Laboratuvar koşullarında hazırlanan çözeltilerde elde edilen arıtım değerlerinin endüstriyel atıksularda da etkinliğinin araştırılması için Eskişehir Organize Sanayi bölgesinden ESKİ atık arıtım tesisine gelen siyanür ve türevlerini içeren kompozit atık su örnekleri alınarak karakterizasyonları yapılmış ve agarda immobilize Polyporus arcularius (T 438) hücreleri belirlenen optimum koşullarda uygulanarak atıksulardaki siyanür biyoyıkım yetenekleri araştırılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre agarda immobilize Polyporus arcularius (T 438) hücrelerinin siyanür ve türevlerini içeren endüstriyel atıksularda kullanılabiliceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is chosen some effective species of fungus belonging to Basidiomycetes category in terms of their degradation abilities such as Polyporus arcularius (T 438), Schizophyllum commune (T 701), Clavariadelphus truncatus (T 192), Pleurotus eryngii (M 102), Ganoderma applanatum (M 105), Trametes versicolor (D 22), Cerrena unicolor (D 30), Schizophyllum commune (D 35) and Ganoderma lucidum (D 33). It is seen that Polyporus arcularius (T 438), Schizophyllum commune (T 701), Ganoderma lucidum (D 33) cells have got more cyanide degradation effect when compared to the others. The parameters such as initial cyanide concentration, pH, biomass amount, incubation time, agitation rate and temperature are optimized in these chosen effective species. The optimum cyanide degradation value is obtained in 100 mg/1 initial cyanide concentration, pH 10.5, 3.0 biomass, 48 hours incubation process, 100 rpm agitation rate and 30 °C.Polyporus arcularius (T 438) cells are chosen since they have got more cyanide biodegradation capability when compared to the others according to the data obtained from the optimization studies and they are immobilized in agar and polyacrylamide gel. It is seen that the cells which are immobilized in agar have higher cyanide biodegradation capabilities.Waste water samples including cyanide and its derivatives are obtained from ESKİ contamination refinement institution in Eskişehir organized industry zone in order to research the efficiency of the refinement values obtained from the solutions prepared under laboratory conditions in industrial waste water. These samples are characterized and determined cyanide biodegradation capabilities by Polyporus arcularius (T 438) cells which are immobilized in agar.According to the results; it is thought that Polyporus arcularius (T 438) cells immobilized in agar can be used in industrial wastewater which is including cyanide and its derivatives.