Eyyûbilerde askerî teşkilat
Military organization in Ayyubids
  1. Tez No: 645234
  2. Yazar: ABDULLAH KUBAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eyyûbiler, Askerî Teşkilat, Memlûk, Donanma, Tımar Sistemi, Ayyubids, Military Organization, Mamluk, Navy, Manorial System (Timar System)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Eyyûbi Devleti, 1171 yılında Selahaddin Eyyûbi tarafından Mısır'da kurulmuştur. Kuzey Afrika, Suriye, Yemen, Hicaz, Güneydoğu Anadolu ve Irak'ın kuzey bölgelerinde hüküm sürmüştür. Bu çalışmamızın konusu Eyyûbi Devleti'nin askerî teşkilatıdır. Tüm birimleri ile Eyyûbi ordusu ve askerî teşkilatı hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. Eyyûbi ordusu ağırlıklı olarak bir kara ordusudur. Memlûk adı verilen, tavâşi ve karagulam süvariler, askeri teşkilatın ana unsurunu oluşturmaktadır. Bunların dışında, muhasara birlikleri, piyade ve gönüllü birlikler de bulunmaktadır. Eyyûbi ordusunun savaş düzeni beşli sisteme göre olup Ortaçağ'daki diğer İslam ve Türk Devletleri ile benzerlik göstermektedir. Savaşlarda, Turan taktiği kullanmakla beraber, şartlara göre farklı yöntemler de kullanılmıştır. Eyyûbi ordusunda, muharip birimleri dışında, ordunun ve askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak için, askerî istihbarat, ordu çarşısı, zerdhane (silahhane), ıstabl (ahır) ordu mehteri, kadıaskerlik, ordu tabipliği gibi farklı birim ve birlikler de bulunmaktaydı. Askerlerin kullandığı silahlar, dönemin savaş teknolojisi gereği tüm ordularda yer alan, ok-yay, kılıç, mızrak, balta, topuz, hançer, mancınık, arrâde, çarh, neft, gibi aletlerdi. Özellikle neft kullanımında başarı sağlanmıştır. Ordu ağırlıklı olarak bir kara ordusu olmakla beraber aynı zamanda, savaş ve nakliye gemilerinden oluşan bir donanmaya da sahipti. Donanmada Fatımîlerin tecrübesinden faydalanılmıştır. Karada Haçlılara karşı başarılar elde edilirken, denizlerde, köklü bir denizcilik geçmişine sahip olan düşmana karşı, birkaç başarı dışında, daimi ve üstün başarılar elde edilememiştir. Tımar sistemini Eyyûbilerde görmek de mümkündür. Ordunun ve askerlerin finansal ihtiyacını karşılamak için farklı görev ve isimleri olan dîvanlar oluşturulmuştur. Eyyûbi askerî teşkilatı genel olarak Selçuklu ve Zengîlerin etkisinde kalmıştır. Eyyûbi ordusunda, Türk savaş kültürünün etkileri görülmekle beraber Arap, Sâsani ve Fâtımîlerin ordu ve askeri teşkilatının tesirini görmek de mümkündür.
Özet (Çeviri)
The Ayyubids State was established in 1171 by Saladin Ayyubi in Egypt. It ruled in North Africa, Syria, Yemen, Hejaz, Southeastern Anatolia, and northern regions of Iraq. The subject of this study is about the military organization of the Ayyubid State. It is aimed to provide information about the Ayyubi army and military organization with all its units. The Ayyubid army is predominantly a land army. Tavaşi and karagulam cavalries called as Mamluk form the main element of the military organization. Apart from these, there were also siege troops, infantry, and volunteer troops. The battle order of the Ayyubi army is according to the fivefold system and shows similarities with the other Islamic and Turkish States in the Middle Ages. In the wars, while using the Turan tactic, different methods were used according to the conditions. In the Ayyubi army, apart from its combat units, there were also different parts such as military intelligence, army bazaar, zerdhane (armory), istabl (barn), mehter company, qadisoldier, and military medicine. In all armies due to the war technology of the period, the weapons were used by the soldiers such as arrow-bow, sword, spear, ax, knob, dagger, catapult, arrade (small catapult), carh (small crossbow), and neft (greek fire). Although the army was predominantly a land army, it also had a navy of war and transport vessels. The experience of Fatimids was benefited in the Navy. While success was achieved against the Crusaders on the ground, permanent and superior achievements were not achieved in the seas against the enemy, which has a long-established maritime history. It is also possible to see the manorial system (timar) in Ayyubids. In order to meet the financial needs of the army and soldiers, titles with different duties and names were formed. The Ayyubi military organization was generally under the influence of the Seljuks and the Zangids. In the Ayyubid army, although the effects of the Turkish war culture can be seen, it is also possible to see the influence of the army and military organization of the Arabs, Sasanians, and Fatimids.