Türkçe öğretmen adaylarının günümüz çocuk edebiyatı yazar ve şairlerine ilişkin farkındalıkları: 2000 ve sonrası
The awareness of Turkish language teacher candidates' about the writers and poets in contemporary children's literature: 2000 and later
  1. Tez No: 645251
  2. Yazar: HÜLYA SEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Türkçe Öğretmen Adayları, Çocuk Edebiyatı Yazar ve Şairleri, Children's Literature, Turkish Teacher Candidates, Children's Literature Writers and Poets
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Türkçe öğretmen adaylarının günümüz yazar ve şairlerine ilişkin farkındalıkları araştırılmıştır. Çalışmanın temel amacı Türkçe öğretmen adaylarının çocuk edebiyatı yazar ve şairlerine yönelik farkındalıklarını belirlemektir. Araştırmanın modeli genel tarama modelidir. Betimsel bir çalışmadır. Nitel veriler içerik çözümlemesi yolu ile incelenmiştir. Çalışmanın verileri İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi'nin Türkçe Öğretmenliği dördüncü sınıf öğrencilerinden alınmıştır. Türkiye Yayıncılar Birliği'ne üye olan yayınevleri arasından 2000 yılından itibaren düzenli olarak çocuk edebiyatı kitabı yayımlayan yayınevleri seçilmiş ve bu yayınevlerinden de elde edilen bilgiler doğrultusunda çocuk edebiyatı yazar ve şairlerinin listesi çıkarılmıştır. Üç uzman görüşü alınarak hazırlanan öğrenci sormaca formu Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi dördüncü sınıf Türkçe öğretmenliği öğrencilerine yöneltilmiştir ve sonrasında içerik çözümlemesi yapılmıştır. Sonuç olarak, Türkçe öğretmen adaylarının büyük bir bölümünün çocuk edebiyatı yazar ve şairlerine ilişkin farkındalıklarının yetersiz olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the awareness of Turkish teacher candidates on today's writers and poets has been researched. The main aim of this study is to maintain the awareness of Turkish teacher candidates on the writers and poets of children's literature. This study is a descriptive study in general survey model. Qualitative data have been analyzed via content analysis. This study's data have been gathered from the students of fourth grade in İzmir Dokuz Eylül University, Buca Education Faculty, Turkish Teaching department. The Publishers which regularly publish Children's Literature books since the year of 2000 have been selected among the members of Turkish Publishers' Association and the list of writers and poets have been made from these publishers. The questionnaire which was prepared by taking three experts' opinions has been addressed to the fourth grade students of Dokuz Eylül University Turkish Teaching Department and analyzed. As a result, it has been concluded that large majority of the Turkish Teacher candidates has insufficient awareness on the writers and poets of Children's Literature.