Uluslararası göç, entegrasyon ve eğitim: ABD'deki Meksikalı göçmenlerin eğitime erişimi üzerine incelemeler
International immigration, integration and education: Studies on the access to education of Mexican immigrants in the USA
  1. Tez No: 645291
  2. Yazar: NİLAY ÖZLEM TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİL TANRIÖVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, eğitim, entegrasyon, Migration, education, integration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Uluslararası göç hareketlerinde meydana gelen artışla birlikte, göç eden grupların yerleştikleri ülkelerde entegrasyonunun sağlanması ve buna yönelik politikaların geliştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Uluslararası göç hareketlilikleri arasında ise sürekliliği ve göç eden kişi sayısı bakımından özellikle Meksika'dan ABD'ye doğru yapılan büyük göç hareketliliği dikkat çekmektedir. Bu çalışma kapsamında, ABD'deki Meksikalı göçmenlerin eğitim başarılarını engelleyen etkenler üzerine yapılan çalışmalar, göç sonrası sürece ilişkin genellemelere ulaşmak ve Türkiye'deki göç çalışmalarına ve Suriyeli göçmenlere yönelik politik yapıcılara yardımcı olmak amacıyla incelenmiştir. Uluslararası göç hareketliliği açısından bakıldığında, Türkiye'nin Suriye'de çıkan iç savaş sonrasında en fazla Suriyeli mülteciyi barındıran ülke konumuna geldiği görülmektedir. Türkiye'nin göç alan ülke olarak deneyimleri yeni olsa da uzun yıllardır göç alan ve bu süreci yönetmeye yönelik politikalar geliştiren ülkeler bulunmaktadır. Bu doğrultuda, ABD'deki en büyük göçmen grubu olan Meksikalıların ABD'ye entegrasyon sürecinde yaşadığı deneyimler ve yürüttüğü uygulamaların, Türkiye'nin yaşadığı ve sonraki yıllarda da karşılaşması muhtemel olan, göçmenlerin entegrasyona ilişkin sıkıntılara örnek teşkil edebileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada, göç kavramı altında Meksikalı göçmenlerin incelenmesinin sebebi, ABD'deki en önemli göçmen gruplardan biri olması ve ABD'de eğitim seviyesi en düşük etnik grubu temsil etmesidir. Bu araştırmada, daha önceden kayıt altına alınmış vakalar ve göçmen davranışını inceleyen literatürden faydalanılmıştır. Çalışma sürecinde erişilen yazılı kaynaklardan elde edilen bilgi, belge ve bulgular yorumcu bilimsel süreçten geçirilip tümevarımsal çıkarımlar yapılarak ABD'deki Meksikalı göçmenlerin eğitime erişimlerinin önündeki engellerin keşfedilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increase in international migration movements, the need for migrant groups' integration to the host country and developing politics for this purpose has emerged. Because of the persistence and the amount of migrating people, the migration from Mexico to the USA is particularly significant in the International migration movements field. In the scope of this study, the literature on factors that determine the success of Mexican migrants in the USA is explored on the purpose of finding out generalization about post-migration process and helping the policymakers for Syrian immigrants. Inspecting under the scope of international migration movements, it can be seen that Turkey has become the host country with the highest number of Syrian immigrants after the Syrian civil war. Even though Turkey's experience as the migration receiving country is young, there are countries present which developed their regulations and that have been receiving migrants for many years. Thus, the USA's experience on integration process and their regulations towards Mexican immigrants, the largest immigrant group in the USA, can be used as a guideway for the probable problems Turkey is likely to face in near future in addition to the present ones. The reason for analyzing Mexican immigrants in this study is because they are one of the largest immigrant groups in the USA, and they are the ethnic group with the lowest mean in education in the USA. This study makes use of the previously recorded cases and past literature that examines immigrant behavior. This study aims to explore the barriers to access higher education for Mexican immigrants in the USA, with an inductive approach, by taking the information, documents and evidences acquired from the available written sources under an interpretive scientific process.