Türkiye as a transit country for international students from the Mano River Union countries
Mano Nehri Birliği ülkelerinden gelen uluslararası öğrenciler için transit ülke olarak Türkiye
- Tez No: 898041
- Danışmanlar: PROF. DR. SUTAY YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Transit göç, Türkiye, Eğitim, Integrasyon, Batı Afrıka, Transit Migration, Integration, Türkiye, West Africa, Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Batı Afrikalı öğrencilerin niyetlerini ve gelecek planlarını araştırıyor ve özellikle ülkeyi Avrupa ve ABD'ye doğru bir basamak olarak algılayıp algılamadıklarını araştırıyor. Çalışma, Afrikalı öğrencilerin Türkiye'de yüksek öğrenim görme kararlarını etkileyen faktörleri, mezuniyet sonrası kariyer hedeflerini ve Erasmus+ ve ABD Work and Travel gibi değişim programlarına ilişkin görüşlerini araştırıyor. Derinlemesine görüşmeler aracılığıyla bu çalışma, Türkiye'deki eğitim kalitesi, istihdam fırsatları ve sosyo-politik entegrasyon da dahil olmak üzere bu öğrencilerin kararlarını etkileyen faktörlerin karmaşık bir etkileşimini ortaya koymaktadır. Bulgular, birçok Afrikalı öğrencinin Türkiye'de sunulan eğitim olanaklarına ve burslara değer vermesine rağmen, sosyal ve politik olarak Türk kültürüne asimile olma konusunda sıklıkla önemli zorluklarla karşılaştıklarını göstermektedir. Bulgular aynı zamanda sınırlı kariyer fırsatlarının ve algılanan önyargının, Türkiye'den Batı ülkelerine daha fazla göç etme veya kendi ülkelerine geri dönme düşüncelerini etkilediğini ortaya koyuyor. Bu eğilim, yabancı öğrenciler için Türkiye'deki eğitim ortamı ile daha geniş sosyo-ekonomik bağlam arasındaki önemli eşitsizliği vurgulamaktadır. Teorik olarak bu çalışma, uluslararası öğrenci hareketliliği ve onların göç seçimlerini etkileyen faktörler hakkındaki anlayışımızı geliştirmektedir. Uluslararası öğrencilerin deneyimlerine ilişkin bütünsel bir anlayışa sahip olmak için hem eğitimsel hem de sosyo-politik yönleri analiz etmenin önemini vurgulamaktadır. Aslında sonuçlar, daha uyarlanabilir burs programları, güçlü kariyer hizmetleri ve sosyal ve politik entegrasyonu geliştirmeye odaklanan faaliyetler gibi gelişmiş destek sistemlerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Politika önerileri, ayrışma karşıtı yasaların uygulanmasını, uluslararası öğrenciler için idari prosedürlerin kolaylaştırılmasını ve sürekli yardım sunmak için güçlü mezunlar ağlarının oluşturulmasını kapsamaktadır. Türkiye, bu spesifik alanlara odaklanarak uluslararası yetenekleri elde tutma yeteneğini geliştirebilir ve bu öğrencilerin yaptığı eğitim yatırımlarının hem bireylere hem de ev sahibi ülkeye uzun vadeli faydalar sağlamasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the intentions and future plans of West African students in Türkiye, specifically exploring whether they perceive the country as a stepping-stone towards Europe, and the USA. The study investigates the factors that influence African students' decisions to pursue higher education in Türkiye, their career goals after graduation, and their opinions on exchange programs such as Erasmus+ and USA Work and Travel. Through in-depth interviews, the study reveals a complex interplay of factors influencing these students' decisions, including the quality of education, employment opportunities, and socio-political integration in Türkiye. The findings suggest that although several African students value the educational possibilities and scholarships offered in Türkiye, they frequently encounter significant challenges in adapting or integrating socially and politically into Turkish culture. Restricted career opportunities and perceived bias influence their contemplation of further migration from Türkiye to Western countries or return to their native countries. This trend highlights a significant disparity between the educational setting and the wider socio-economic context in Türkiye for foreign students. In theory, the study enhances our comprehension of international student mobility and the factors that impact their migration choices. It emphasizes the significance of analyzing both the educational and socio-political aspects in order to have a holistic understanding of the experiences of international students. Essentially, the results indicate that there is a requirement for improved support systems, such as more adaptable scholarship programs, strong career services, and activities focused on enhancing social and political integration. Policy recommendations encompass the enforcement of anti-segregation laws, streamlining administrative procedures for international students, and cultivating robust alumni networks to offer continuous assistance. By focusing on these specific areas, Türkiye can improve its ability to retain international talent and ensure that the educational investments made by these students result in long-term benefits for both individuals and the host country.