Tüketicilerin cep telefonu satın alma davranışlarında hedonik tüketimin etkisi
The effect of hedonic consumption in consumers mobile phone purchasing behaviors
  1. Tez No: 645294
  2. Yazar: MERVENUR TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hedonik tüketim, haz, cep telefonu, Hedonic Consumption, Pleasure, Mobile Phone
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Rekabet ortamının hızla artmasıyla birlikte tüketim olgusu boyut değiştirmiş ve duygusal yönü de önemli derecede etkili olmaya başlamıştır. Tüketim rasyonel faydalar elde etmekten ziyade, duygusal faydalar elde etmek amacıyla yapılmaya başlanmıştır ve bu sayede hedonik tüketim kavramı ortaya çıkmıştır. Hedonik tüketim yaklaşımı göz önünde bulundurulduğunda bireylerin haz duymak, mutlu olmak, duygusal olarak kendilerini yansıtmak gibi amaçlarla tüketime yöneldikleri gözlemlenmiştir. Ürünlerden elde edilecek hazların ön plana çıkması, farklı ve lüks olan ürünlere ilgi duyan bireyler yaratmıştır. Kişilerin tüketime olan bu düşkünlüklerinin yarattığı olumsuz sonuçlar ise toplumsal ve ekolojik boyutuyla sürekli olarak artmaktadır. Literatürde hedonik tüketimin farklı ürün grupları (otomobil, konut, mücevher vb.) üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılan çalışmalara rastlamak mümkündür. Fakat, hedonik tüketim ile cep telefonu satın alma davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalara pek rastlanmamıştır. Bu çalışma, Kayseri'deki tüketicilerde, tüketimin haz boyutunu ifade eden hedonik tüketimin cep telefonu satın alma davranışlarında etkisinin olup olmadığını belirlemek ve literatürde bulunan bu boşluğu doldurmak amacıyla yapılmıştır. Anket yöntemi kullanılarak yapılan bu araştırmanın analizleri SPSS programıyla yapılmış olup, en önemli kısıtı zaman ve maliyettir. Kolayda örnekleme yöntemiyle toplamda 411 kişiye üç bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik özellikleri ile ilgili sorular yer almaktadır, ikinci bölümünde hedonik tüketim ile ilgili ifadelere yer verilmiş ve son bölümde de cep telefonu satın alma davranışında hedonik tüketimin etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hedonik tüketim ile cinsiyet, medeni durum ve yaş değişkenleriyle arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Eğitim ve meslek değişkenlerine bakıldığında ise aralarında herhangi bir anlamlı ilişki gözlenmemiştir. Son olarak ise cep telefonu satın alma davranışları ile hedonik tüketim arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapid increase of the competitive environment, the consumption phenomenon has changed in size and the emotional aspect has started to be significantly effective. Consumption began to be carried out with the aim of obtaining emotional benefits rather than rational benefits, and thus the concept of hedonic consumption has emerged. Consumption has started to be made in order to get emotional benefits rather than rational benefits and hedonic consumption concept has emerged. Considering the hedonic consumption approach, it was observed that individuals tend towards consumption for purposes such as pleasure, being happy, and reflecting themselves emotionally. The prominence of the pleasures to be obtained from the products has created individuals who are interested in products that are different and luxurious. The negative consequences of these people's indulgences to consumption are constantly increasing with their social and ecological dimension. In the literature, it is possible to come across studies conducted to examine the effect of hedonic consumption on different product groups (cars, housing, jewelery, etc.). However, studies examining the relationship between hedonic consumption and mobile phone purchasing behavior have not been found. This study was carried out to fill this gap in the literature. This study was conducted to determine whether hedonic consumption, which expresses the pleasure dimension of consumption in Kayseri, has an effect on mobile phone purchasing behavior. The analysis of this research using the survey method was made with the SPSS program and the most important constraint is time and cost. With a simple sampling method, a questionnaire consisting of three parts was applied to 411 people in total. In the first part of the questionnaire, there are questions about the demographic characteristics of the participants, in the second part, statements about hedonic consumption are included, and in the last section, whether hedonic consumption has an effect on mobile phone purchasing behavior is examined. According to the results of the research, it has been revealed that there is a significant difference between hedonic consumption and gender, marital status and age. Regarding education and profession variables, no meaningful relationship was observed between them. Finally, a significant and positive relationship was found between mobile phone purchasing behavior and hedonic consumption.