Cerrahi kliniğine yatışı yapılan erişkin bireylerin ortostatik hipotansiyon ile beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between orthostatic hypotension and body mass index of adult individuals in surgery clinic
- Tez No: 645409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU CEYLAN, PROF. DR. ESRA AKIN KORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ortostatik hipotansiyon, Beden Kütle İndeksi/BKİ, Hemşirelik bakımı, Orthostatic hypotension, Body Mass Index / BMI, Nursing care
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Cerrahi kliniğine yatışı yapılan erişkin bireylerde Ortostatik Hipotansiyonun Beden Kütle İndeksi ile ilişkisini incelemek ve Ortostatik Hipotansiyonun nabız, solunum ve oksijen satürasyonu ile ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı ve analitik tipte olup bir hastanenin karma cerrahi kliniğinde Şubat-Temmuz 2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya alınma kriterlerine uyan, katılmayı kabul eden estetik ve obezite cerrahisi olan 170 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verileri, birey hastaneye yattıktan sonra ameliyat olmadan önce toplanmıştır. Bireyin kendisinden onam alındıktan sonra bireylere Tanımlayıcı Özellik Formu'nda bulunan sorular sorularak doldurulmuş ve birey monitöre (MİNDRAY marka 10.4 inç (iMEC10) ayaklı mobil) bağlanmıştır. Bireyler 10 dakika sırt üstü pozisyonda yatırılmış, yataktan kalkmadan kan basıncı, nabız, solunum ve oksijen satürasyonu ölçülerek kayıt edilmiştir. Birey sonrasında yatak kenarına kaldırılarak bir dakika bekletildikten sonra aynı ölçümler tekrarlanarak ölçüm değerleri kayıt edilmiştir. Sistolik Kan Basıncı (SKB)' nda 20 mmHg ve/veya daha fazla düşüş Ortostatik Sistolik Hipotansiyon (OSH), Diyastolik Kan Basıncı (DKB)' nda 10 mmHg ve/veya daha fazla düşüş Ortostatik Diyastolik Hipotansiyon (ODH), hem SKB'de 20 mmHg ve/veya üzeri hem de DKB'de 10 mmHg ve üzeri düşüş Ortostatik Hipotansiyon (OH) olarak değerlendirilmiştir. Birey ayağa kaldırıldıktan sonra baş dönmesi, göz kararması, güçsüzlük gibi ortostatik hipotansiyon belirtileri açısından da sorgulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 34.41±10.50, % 87.6'sı kadın, %78.2'si obezdir. Bireylerin %12,9'unda OSH, %25.9' unda ODH ve % 4.1'inde OH saptanmıştır. Beden Kütle İndeksi (BKİ) ile OSH, ODH ve OH görülme oranları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Nabız, solunum ve oksijen satürasyonu değerlerinde postural değişiklikle birlikte istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmemiştir. Yaş, cinsiyet, sigara ve alkol kullanma durumlarına göre OH görülmesi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ortostatik Sistolik Hipotansiyon saptanan bireylerde en sık ifade edilen belirtiler göz kararması, baş dönmesi, çarpıntı ve bulanık görme iken ODH ve OH saptanan bireylerde yorgunluk, çarpıntı, bulanık görme ve göz kararmasıdır. Bireylerin % 54.7' si bu belirtileri daha önce yaşadığını ifade etmiş ancak daha önce OH belirtileri yaşama durumu ile OH varlığı açısından anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Bu araştırmada BKİ'ye göre oluşturulan gruplar ile OSH, ODH ve OH görülme oranları arasında anlamlı fark çıkmamıştır. Ancak OH obez bireylerde normal ve fazla kilolu bireylere göre daha yüksek oranda görülmüştür. Buna ek olarak OH saptanan bireylerin BKİ median değeri 43 iken saptanmayan bireylerin 36'dır. Ayrıca postural değişiklikle birlikte Sistolik ve Diyastolik Kan Basıncı farkı ile BKİ arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı olmasa da klinik olarak anlamlı olabilir. Sonuç olarak obez bireylerin de OH açısından riskli oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between Orthostatic Hypotension and Body Mass Index in adults admitted to the surgical clinic and to evaluate the relationship between Orthostatic Hypotension with pulse, respiration and oxygen saturation. Method: This study is descriptive and analytical and conducted in a hospital's mixed surgery clinic between February and July 2019. The sample of the study consisted of 170 people who had aesthetic and obesity surgery who met the inclusion criteria and agreed to participate. Research data were collected after the individual was admitted to the hospital when before surgery. After obtaining consent from the individual, the questions in the Descriptive Feature Form were asked and filled in and the individual was connected to the monitör (MİNDRAY brand 10.4 inch (iMEC10) mobile standing). Indivuduals were placed in the supine position for 10 minutes, and their blood pressure, heart rate, respiration and oxygen saturation were measured and recorded before getting out of bed. The individual was then lifted to the edge of the bed and kept for one minute, and the same measurements were repeated and the measurement values were recorded. Decrease in Systolic Blood Pressure (SBP) of 20 mmHg and / or more as Orthostatic Systolic Hypotension (OSH), 10 mmHg and / or more decrease in Diastolic Blood Pressure (DBP) as Orthostatic Diastolic Hypotension (ODH), both a decrease of 20 mmHg and / or more in SBP and a decrease of 10 mmHg and above in DBP were evaluated as Orthostatic Hypotension (OH). The individual was also questioned in terms of orthostatic hypotension symptoms such as dizziness, fainting, and weakness after standing up. Results: The average age of the individuals participating in the study is 34.41 ± 10.50, 87.6% of them are female and 78.2% of them are obese. OSH was detected in 12.9% of the individuals, ODH in 25.9% and OH in 4.1%. There was no significant difference between the Body Mass Index (BMI) and the incidence of OSH, ODH and OH. There was no statistically significant change in pulse, respiration and oxygen saturation values with postural change. There was no significant difference in the occurrence of OH according to age, gender, smoking and alcohol use. The most commonly expressed symptoms in individuals with orthostatic systolic hypotension are blackout, dizziness, tachycardia and blurred vision, whereas in individuals with ODH and OH, fatigue, tachycardia, blurred vision, and blackout. 54.7% of the individuals stated that they had experienced these symptoms before however, there was not found significant difference between experiencing OH symptoms and the presence of OH. Conclusion: In this study, there was no significant difference between the groups formed according to BMI and the rates of OSH, ODH and OH. However, OH was seen at a higher rate in obese individuals compared to normal and overweight individuals. In addition, the BMI median value of individuals with OH is 43, while it is 36 for individuals without OH. In addition, a positive relationship was found between the difference in Systolic and Diastolic Blood Pressure and BMI with postural change. Although this relationship is not statistically significant, it may be clinically significant. As a result, it can be said that obese individuals are also at risk for OH.