Kardiovasküler cerrahi sonrası enfeksiyon gelişiminde hastaların risk faktörleri ve komorbidite düzeylerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of risk factors and comorbidity levels in patients with post-cardiovascular surgery infection development
- Tez No: 996028
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kardiovasküler cerrahi, cerrahi alan enfeksiyonu, komorbidite puanlama, hasta ilişkili risk faktörü, Cardiovascular surgery, surgical site infection, comorbidity scoring, patient-related risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmada kardiovasküler cerrahisi geçiren hastaların, CAE (cerrahi alan enfeksiyonu) hasta ilişkili risk faktörleri ve komorbidite düzeylerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İstanbul ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde Ocak 2020- Aralık 2024 tarih aralığında , kardiyak kapak cerrahisi, koroner arter bypass cerrahisi (göğüs ve bacak insizyonu), koroner arter bypass cerrahisi (sadece göğüs insizyonu) ile yapılan , cerrahi girişim geçirmiş ve cerrahi sonrası, hastane bilgi yönetim sistemine tam veri kayıdı yapılmış, CDC (Centers For Disease Of Control) ve ulusal sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonlar sürveyans tanı rehberi kriterleri temel alınarak cerrahi alan enfeksiyonu olarak tanımlanmış (n:163) hasta verileri ile yapıldı. Çalışma, sürveyans, hasta ve laboratuvar temelli, aktif niceliksel, tanımlayıcı ve retrospektif araştırmadır. Cerrahi alan enfeksiyonu sürveyansında takip edilen, hastane bilgi yönetim sistemine tam veri kayıdı yapılmış , Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HBYS) ''İnfline'' ve hasta dosyası arşiv taraması yapılarak verilere ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından ilgili literatürler taranarak, 3 tane retrospektif hasta dosyaları incelenerek kardiovasküler cerrahi alan enfeksiyonu gelişiminde hastaların risk faktörlerine ilişkin bilgilerini içeren 25 sorudan oluşan, Hasta Bilgi Formu oluşturulmuş aynı zamanda cerrahi hastalıkları hemşireliği alanında uzman olan 3 akademisyenden görüş alınmıştır.(EK 3) komorbidite düzeylerini puanlamak için Charlson Komorbidite Skorları /İndeksi kullanılarak veriler toplandı. Çalışma Haziran 2025-Aralık 2025 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada hastaların tanımlayıcı özellikleri incelendiğinde ; araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalamasınının 62,7, ACCI puan ortalamasının 1,85, boy ortalamasının 164,6, kilo ortalamasının 80,8, beden kitle indeks ortalamasının 29,8kg/m² ve %50,9' unun erkek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hastaların %87,1 hipertansiyon, %74,8 diyabet mellitus, %19 troid, %22.1 KOAH (kronik obstrüksiyon akciğer hastalığı) , %18,4 KBY(kronik böbrek yetmezliği), %4,9 prostat ve SVO (Selebrovasküler olay), %72,4 kardiovasküler cerrahi geçmişi olduğu, %81,6 erişkin KVC (kardiovasküler cerrahi ) kliniğine yatırıldığı gözlemlenmiştir. Çalışmada, kardiovasküler cerrahi sonrası, hastaların yaşı , kardiovasküler cerrahi geçmişe sahip olması , BKİ>30 üzerinde olması, obezitenin varlığı, hipertansiyon, diyabet mellitüs, SVK(santral venöz kateter) olma durumu , hastanede uzun yatış süresi ve komorbidite hastalıkların olması cerrahi alan enfeksiyonu oluşumunda etkili olduğu saptanmıştır. Hasta ilişkili risk faktörleri ile komorbidite arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Erkek cinsiyet %50,9 bulunmuştur, cinsiyet ile CAE komorbidite seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kardiovasküler cerrahi geçiren hastalarda, sigara tüketimi ile beraber CAE oluşması anlamlı saptanmamıştır. Hastaların BKİ (beden kitle indeksi), CAE ve komorbidite düzeyleri yönünden anlamlı bir risk faktörü olarak bulunmuştur (p<0.024). CAE gelişen hastaların %74,8 DM varlığı mevcuttur. Kardiovasküler cerrahi geçirmiş kişilerde CAE olma durumu anlamlı bulunmuştur (p<0.001 ). DM %74,8 ve HT %87,1 varlığı CAE için risk faktörü olarak saptanmıştır. Hastanede kalış süresinin CAE üzerinde anlamlı etkisi olduğu gözlemlenmiştir (p<0.002). Santral venöz kateter (SVK) olma durumu anlamlı bulunmuştur (p<0.042). Hasta ilişkili toplam puan ile komorbidite puan analizsel olarak anlamlıdır (p<0,001). Bu pozisyonda faktörler arasında olumlu doğrultuda büyük zorlayıcı bir ilişki vardır. Hasta ilişkili risk faktörü arttıkça, komorbidite skoru da artmaktadır (0,60<r<0,79) (r= 0,600). Sonuç: Bu çalışma, erişkin kalp cerrahisi yapılan merkezlerde; hasta ilişkili risk etkenlerinin tahlil edilerek, CAE yönünden yüksek risk teşkil eden hastalara komorbidite puanlama analizi yapılarak, riskli hastaları belirleyerek kalp cerrahisinin tahrip edici istenmeyen durumuna karşı tedbirlerin alınarak, hasta merkezli, özel tedavi protokollerinin, hemşirelik bakım hizmeti hasta memnuniyeti ve bakım kalitesini arttırmada etkili olacağı ve multidisipliner ekip çalışmasının sağlanması açısından faydalı olacağı düşünülüyor. Daha geniş çalışma gruplarıyla komorbidite skorlama sisteminin validasyonu, üstün ayırt edici niteliğini ortaya çıkaracağı değerlendiriliyor.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate patient-related risk factors and comorbidity levels of SSI (surgical site infection) in patients undergoing cardiovascular surgery. Materials and Methods:This study was conducted using patient data (n:163) from a training and research hospital in Istanbul, between January 2020 and December 2024, these patients underwent cardiac valve surgery, coronary artery bypass surgery (chest and leg incision) and coronary artery bypass surgery (chest incision only). Their post-operative data was fully recorded in the hospital's information management system and surgical site infections were defined based on the CDC (Centers for Disease Control) and national health care-associated infections surveillance diagnostic guideline criteria.This study is a surveillance, patient, and laboratory-based, active quantitative, descriptive, and retrospective research. Data were obtained from patients followed in surgical site infection surveillance, whose data were fully recorded in the hospital information management system, and through the Public Health Management System (HBYS)“infline”and patient file archive searches. The research data were collected by the researcher by reviewing the relevant literature, examining 3 retrospective patient files and creating a Patient Information Form consisting of 25 questions regarding patients risk factors for the development of cardiovascular surgical site infection. Opinions were also obtained from 3 academics specializing in surgical nursing (Appendix 3). The Charlson Comorbidity Scores/Index were used to score comorbidity levels. The study was completed between June 2025 and December 2025. Findings:In this study, when the descriptive characteristics of the patients were examined, it was determined that the average age of the patients included in the research was 62.7, the average ACCI score was 1.85, the average height was 164.6, the average weight was 80.8, the average body mass index was 29.8 kg/m² and 50.9% were male. In addition, it was observed that 87.1% of the patients had hypertension, 74.8% had diabetes mellitus, 19% had thyroid problems, 22.1% had COPD (chronic obstructive pulmonary disease), 18.4% had CKD (Chronic Kidney Failure), 4.9% had prostate problems and cerebrovascular events, 72.4% had a history of cardiovascular surgery, and 81.6% had been admitted to the adult cardiovascular surgery clinic. The study found that age, history of cardiovascular surgery, BMI >30, obesity, hypertension, diabetes mellitus, central venous catheterization (CVC), long hospital stay, and comorbidities were all factors that increased the risk of surgical site infection (SSI) after cardiovascular surgery. A significant difference was found between patient-related risk factors and comorbidities. Male gender was found in 50.9% of cases, but no statistically significant difference was found between gender and the level of SSI comorbidities. In patients undergoing cardiovascular surgery, no significant association was found between smoking and the occurrence of SSI. BMI (body mass index) was found to be a significant risk factor for SSI and comorbidity levels in patients (p<0.024). 74.8% of patients who developed SSI had diabetes mellitus (DM). The presence of SSI was significantly higher in individuals who had undergone cardiovascular surgery (p<0.001). DM (74.8%) and hypertension (87.1%) were identified as risk factors for SSI Hospital stay length was observed to have a significant effect on SSI (p<0.002). The presence of a central venous catheter (CVC) was also found to be significant (p<0.042). The total patient-related score and comorbidity score were analytically significant (p<0.001). In this case, there is a strong positive correlation between the factors. As the patient-related risk factor increases, the comorbidity score also increases (0.60 < r < 0.79) (r = 0.600). Conclusion: This study suggests that in adult cardiac surgery centers, analyzing patient-related risk factors, performing comorbidity scoring analysis on patients at high risk for cardiac angiography (SSI), identifying high-risk patients, taking precautions against the destructive adverse effects of cardiac surgery, implementing patient-centered, customized treatment protocols, and ensuring multidisciplinary teamwork can be effective in improving patient satisfaction and quality of care in nursing care services.It is thought that this will be beneficial. Validating the scoring system for comorbidities with larger study groups is expected to reveal its superior discriminatory properties.