Feyzi Tuna ve Türk sinemasındaki yeri
Feyzi Tuna and his role in Turkish cinema
- Tez No: 645461
- Danışmanlar: PROF. ZEYNEP YÜKSEL AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Feyzi Tuna, Yönetmen Feyzi Tuna, Türk Sineması Yönetmenleri, Feyzi Tuna, Director Feyzi Tuna, Turkish Cinema Directors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Feyzi Tuna, Türk sinemasının“Altın Çağı”başladığı dönemde üniversite eğitimini yarım bırakarak İstanbul'a gelmiştir. Çocukluk hayali olan yönetmenlik mesleğini icra edebilmek için set işçiliği, reji asistanlığı, kurguculuk, senaristlik gibi birçok alanda çalışmıştır. Sektöre girmesinden kısa bir süre sonra ilk filmi“Aşka Susayanlar”filmini çekmiştir. Ancak yönetmen olarak kabul görmesi, ikinci filmi“Yasak Sokaklar”ile olmuştur. Feyzi Tuna,“Yeşilçam Sineması”olarak bilinen sinema yapım dinamiklerinin yoğun olduğu 1960'ların başlarında yönetmenliğe başlamış ve bu dinamiklerin durulduğu, sistemin değişmeye başladığı 1980'lerin ortalarında sinema filmi yapmayı bırakmıştır. Yönetmen süreçte, mevcut piyasa koşulları içinde çektiği filmlerin yanında, Kızgın Toprak, Kuyucaklı Yusuf gibi nitelikli filmler çekmiş, sinemamızda feminizm konusundaki ilk örnekleri vermiştir. 25 yıla yakın sinema deneyiminden sonra yönetmenliğe televizyon filmleri, dizileri ve programlarıyla devam etmiştir. Birçok türde film çekmiştir. Ayrıca zaman zaman oyunculuk, fotoroman yönetmenliği ve prodüktörlüğü gibi alanlarda çalışmıştır. Çok yönlü bir sinemacı olan Tuna, sektörde daha çok yönetmen olarak bilinmektedir. Sektörde tutunmak için gerekli kuralları uygulamakla birlikte kendi tarzını oluşturan ve zamanla daha ustaca yansıtan sayılı yönetmenlerden biri olmuştur. 2000'li yılların ortalarından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü'nde eğitmenlik hayatına başlamıştır. Onursal Profesör olarak, öğrencilerine bilgisini aktarmaya, deneyimlerini paylaşmaya halen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
During the very beginning of the Golden Age of Turkish Cinema, Feyzi Tuna came to Istanbul leaving his university education unfinished. In order to perform as a director which is his childhood dream, he worked as set labor, assistant director, editor and screenwriter. Shortly after entering the sector, he made his first film,“Aşka Susayanlar”. However, his acceptance as a director was with his second film,“Yasak Sokaklar”. Feyzi Tuna started directing in the early 1960s, when the dynamics of making films known as“Yeşilçam Sinema”were intense and stopped making films in the mid-1980s, when these dynamics were slowed down and the system started to change. During this period, he made films such as“Kızgın Toprak”,“Kuyucaklı Yusuf”as well as the films he shot in the current market conditions and gave the first examples of feminism in our cinema. After nearly 25 years of cinema experience, he continued directing television films, series and programs. He shot many kind of films. He has also worked in areas such as actor, photonovel director and producer. Tuna, a versatile filmmaker, is mostly known as a director in the cinema industry. In addition to applying the necessary rules for keeping himself in the industry, he became one of the few directors who created his own style and reflected it more skillfully over time. He started his teaching career at Mimar Sinan Fine Arts University Cinema and Television Departmant since the mid-2000s. As an Honorary Professor, he continues to share his knowledge and experience with his student.