İnsansız hava aracı görüntüleri yardımıyla zeytin ağaçlarında taç genişliğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of crown detection of olive trees via images obtained by unmanned aerial vehicle
- Tez No: 645498
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUSA BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hassas tarım, Zeytin, Taç genişliği, İnsansız hava aracı, Görüntü işleme, Precision agriculture, Olive tree, Crown width, Unmanned aerial vehicle, Image processing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, İnsansız Hava Aracı (İHA) görüntüleri yardımıyla zeytin ağacı taç genişliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemelerde ağaç taç genişliğini belirlemek amacıyla İHA görüntüleri, uydu verileri ve şeritmetreyle yapılan manuel ölçümler karşılaştırılmıştır. İHA uçuşları öncesinde 1 m x 1 m boyutunda karton kullanarak kalibrasyon gerçekleştirilmiştir. Deneme uçuşları, gölgelenmenin en az olduğu saatlerde yapılmıştır. Akıllı telefona yüklenen İHA meteoroloji uygulamasıyla uçuş anındaki meteorolojik değerlerden olan hava sıcaklığı 33oC, rüzgar hızı 9 km/h, İHA'ya bağlı uydu sayısı 15 adet, görüş mesafesi 13 km ve bağıl nem %22 olarak kaydedilmiştir. Denemelerde İHA'yla ağaç taç genişliğini belirlemek amacıyla 8 m uçuş yüksekliğinde ve dik açıyla fotoğraflar çekilmiştir. Denemelerde, İHA kamerası tarafından alınan görüntüler, bilgisayara aktarılmış ve bu görüntüler amaca uygun olarak işlenmiştir. İHA'yla belirlenen taç yarıçapı ortalaması 1.10 m, şeritmetreyle elde edilen taç yarıçap 1.40 m, uyduyla elde edilen taç yarıçapı ortalaması 1.24 m olarak bulunmuştur. Denemeler sonucunda İHA'yla belirlenen taç yarıçap ölçümleri uyduyla elde edilen taç yarıçaplarına göre ortalama değerlere daha yakın bulunmuştur. Ayrıca şeritmetreyle yapılan ölçümlere göre İHA'yla daha kısa zamanda, daha az işgücü ile hassas ölçümler alınabilmektedir. Denemelerde, taç genişliklerine ait görüntüler İHA'larla hassas bir şekilde belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, İHA'ların zeytin ağaçlarındaki taç genişliklerinin belirlenmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the olive tree crown widths with the help of Unmanned Aerial Vehicle (UAV) images. In the trials, UAV images, satellite data and manual measurements made with a tape measure were compared to determine the crown width of the tree. Calibration was carried out using 1m x 1m cardboard before UAV flights. With the UAV meteorology application installed on the smartphone, the air temperature, which is one of the meteorological values during flight, was recorded as 33oC, wind speed 9 km/h, 15 satellites connected to the UAV, visibility 13 km and relative humidity 22%. In the trials, photographs were taken at 8 m flight height and at a right angle to determine the width of the tree crown with the UAV. In the trials, the images taken by the UAV camera were transferred to the computer and these images were processed in accordance with the purpose. The crown radius average determined by the UAV was found to be 1.10 m, the crown radius obtained with the tape measure 1.40 m, the crown radius obtained with the satellite 1.24 m. As a result of the experiments, the crown radius measurements determined by the UAV were found closer to the average values than the crown radius obtained with the satellite. In addition, precise measurements can be taken with the UAV in a shorter time and with less labor than the measurements made with a tape measure. In the trials, images of crown widths were determined precisely with UAV. As a result of this study, it was concluded that UAV can be used in determining the crown widths in olive trees.