Investigation the stress behavior of castellated steel beams
Boşluklu çelik kirişlerin stress davranışlarının araştırılması
- Tez No: 645497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA EKMEKYAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik Kirişler, Petek Kirişler, Gövde Açıklığı, Kabuk Gerilme Analizi, Dairesel, Dikdörtgen, Altıgen Gövde Açıklığı, Stress Yığılması, Sehim, Steel Beams, Castellated Beams, Web Opening, Shell Stress Analysis, Circular, Hexagonal, Rectangular Web Opening, Stress, Stress Concentration, Deflection
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Geniş açıklıklı ve yüksek katlı yapıların artmasıyla beraber taşıyıcı elemanlarda oluşan dayanım ve sehim değerleri binanın kullanış amacına ve mimarisine göre statik olarak önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında farklı gövde açıklığı türüne, farklı gövde açıklık adetine ve gövde açıklığının köşe noktalarına eklenen farklı boyutlarda üçgen plaklar ile petek kirişlerde oluşan dayanım ve sehim değerleri incelenmiştir. Düşünülen kiriş elemanları SAP2000 programında kabuk eleman olarak çizilmiş ve analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında gövde açıklığına sahip petek kirişlerde oluşan maksimum gerilmelerin gövde açıklık köşelerinde oluşurken, petek kirişin yapıldığı I veya H kesitli kirişte maksimum gerilmeler kirişin üst başlığında oluştuğu gözlemlenmiştir. Aynı adet gövde açıklığına sahip petek kirişlerde gövde açıklığı kesitine göre ani açıklık kesit değişimlerinde gerilmelerin yoğunlaştığı, daha yumuşak ve ani olmayan kesit değişimlerinde gerilmelerin yayılı olarak dağıldığı gözlemlenmiştir. Petek kirişlerin yüksekliği yapıldığı I veya H kesitli kirişten daha fazla olduğu için ayni açıklıkta ve ayni yük ile tasarım yapıldığında petek kirişlerdeki sehimler yapıldığı I veya H kesitli kirişten daha az sehim değerine sahiptir. Sonuç olarak, gövde açıklığına sahip petek kirişlerin davranışlarının belirlenmesi için analiz ve sehim değerlerinin uygunluğu için kiriş tasarımı ve analizlerinin gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The deflection and stress values which occur at load-carrying elements of structures are become critical by increasing number of the structures which have long span and multi-story. In this deflection and stress values were evaluated according to type of web opening, different number of web opening, and the triangle plates which are welded to corner of the web openings. The investigated beams were drawn and analysis as shell element through SAP2000 program. As a result of investigation, some points are observed that while maximum stresses occur at corner of web opening of castellated beams, the maximum stresses occur at the flange part of the I or H sectioned beam which are the root beam of castellated beams. In addition, the stresses are concentrated at castellated beams which have web opening according to sudden changing of cross-section of opening, however the stresses are distributed at the castellated beams which have web opening by smoot changing of cross-section. The deflection values of castellated beams are smaller than the I or H cross-section beam when design with same span and load concentration, because of the height of the castellated beam is higher than I or H cross-sectioned beam. Consequently, the design and analysis of castellated beams are necessary for specifying the behavior, deflection values of the castellated beams.