Hatay ilinde çiftçilerin pestisit uygulamaları ve çevre arasındaki ilişki hakkında bilinç düzeylerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research for determination of farmers'awareness level of relationship between pesticide applications and environment in Hatay province
- Tez No: 645501
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUSA BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Pestisit, Çevre, Çiftçi, Bilinç düzeyi, Agriculture, Pesticide, Environment, Farmer, Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Hatay ili Antakya, Dörtyol, Kırıkhan, Kumlu ve Reyhanlı ilçelerine bağlı mahalle-köylerde çiftçilerin pestisit uygulamaları konusundaki alışkanlıklarının belirlenmesi ve pestisit-çevre arasındaki ilişkide bilinç düzeylerinin saptanması amaçlanıştır. Araştırma, bitkisel üretimde bulunan 116 çiftçiyle gönüllülük esasına göre yüzyüze görüşme yapılarak anket şeklinde gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan çiftçilerin öğrenim düzeyi en yüksek (%47.4) ilkokul mezunu olarak tespit edilmiştir. Çiftçilerin %56.9'u pestisit uygulamalarında tarla pülverizatörünü, %27.6'sı bahçe pülverizatörünü kullandığı tespit edilmiştir. Çiftçilerin kullandıkları pülverizatörlerin yaş ortalaması yaklaşık 5 yıldır. Çiftçilerin pestisit ambalajlarındaki etiketleri okuma ve şekilleri inceleme ve anlama dereceleri sorulduğunda, %47.4'ü etiketleri okuduğunu, %46.6'sının şekilleri incelediğini, %12.9'unun etiketleri ve şekilleri“hiç anlamadığını”bildirmiştir. Çiftçilerin %63.8'inin kalibrasyon işlemlerini bildiği, %62.1'inin pestisit uygulamaları öncesi kalibrasyon işlemlerini uyguladığı ve %36.2'sinin kalibrasyonda istediği sonucu“kesinlikle elde ettiği”belirlenmiştir. Çiftçilerin %47.4'ü pülverizatörünü çiftlik avlusunda doldurduğunu, %43.1'inin çiftlik avlusunda yıkadığını ve %53.4'ünün her ilaçlama sonrası temizlediğini bildirmişlerdir. 5'li Likert ölçeğine göre çiftçiler, pestisitlerin en yüksek ilaçlama sırasında (4.34) çevreye bulaştığını ve bu bulaşıklığı azaltmak amacıyla“teknolojik pülverizatör ve ekipman kullanması konusunda çiftçilerin maddi olarak desteklenmesi gerektiğini”(4.97) belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the habits of farmers about pesticide applications in villages of Antakya, Dörtyol, Kırıkhan, Kumlu and Reyhanlı districts of Hatay province and to determine the level of awareness in the relationship between pesticides and environment. The research was carried out in the form of a questionnaire through face-to-face interviews with 116 farmers engaged in plant production on a voluntary basis. It was determined that the highest was determined to be primary school graduates (44.7%). It was determined that 56.9% of the farmers used field sprayer in pesticide applications and 27.6% used orchard sprayer.The average age of sprayers used by farmers was about 5 years. When asked about the degree of reading and understanding the labels on pesticide packages, 47.4% of the farmers reported that they read the labels, 46.6% examined the pictograms, and 12.9% did not understand the labels and pictograms at all. It was determined that 63.8% of the farmers knew the calibration procedures, 62.1% applied the calibration procedures before the pesticide applications, and 36.2%“definitely achieved”the desired result in the calibration. 47.4% of the farmers reported that they filled their sprayer in the farm yard, 43.1% washed it in the farm yard and 53.4% cleaned it after each spraying. According to the 5-point Likert scale, it has been reported that the highest pesticides contaminate the environment during spraying (4.34) and that“farmers should use technological sprayers and equipment”(4.97) in order to reduce pesticide contamination.