Hamd ve şükür bilincinin insan psikolojisine etkisi
The effect of praise and glorificationconsciousness on the human psychology
- Tez No: 645502
- Danışmanlar: DR. OSMAN BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hamd, Şükür, Senâ, Peygamberlerin Hamdi, İnsan Maneviyatı, Praise, Glorification, Senâ, Prayer of the Prophets, Human Spirituality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bütün nimetleri Allah'u Teâlanın yarattığına, gönderdiğine inanmak ve söylemek hamd, bütün nimetleri İslamiyet'e uygun olarak kullanmak şükür'dür. Bu anlamlara gelen hamd kelimesi Kur'an'ı Kerim'de çeşitli türevleriyle 68 yerde, şükür kelimesi 75 yerde geçmektedir. Tefsir, Hadis ve Maneviyat gibi alanlarda geniş bir kullanım alanına sahip olan hamd ve şükür kelimesi, insanlar kullandığında 'elhamdülillah' veya 'şükürler olsun' manalarında kullanılmaktadır. Ayrıca hamde yakın olan şükr, medh ve senâ gibi kelimeleri ve şükre yakın olan iman, hamd, dua, zikir, ibadet gibi kavramları Kur'an'ı Kerim ve hadislerdeki hamd ve şükrün birtakım olaylarla irtibatlı olarak kullanılmaktadır. İslam dini insanların manevi hayatlarına önemli katkılar sunmaktadır. İnsanın yaşamış olduğu hayattaki sıkıntılarına çözümler üreterek mutlu yaşamasına yardımcı olmaktadır. İşte tam bu noktada âyet ve hadislerdeki konular doğru değerlendirildiğinde insanların manevi yaşantılarına önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu çalışmamızda, hamd ve şükür kelimesi ve anlam alanı Kur'an ve hadis bütünlüğü içerisinde ele alınarak ortaya çıkan anlam değişmeleri, yakın anlamlı diğer kelimelerle irtibatı tespit edilmeye çalışılarak, insan psikolojisine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our believe is that all the blessings are sent and given from Allah, which is categorized as praise, and to use all the blessings in accordance with Islam, which can be categorized as glorification. In these meanings, the word 'praise' is passed on in the Holy Quran with its various derivations in 68 places. The word 'glorification' has been passed on in 75 places. The words praise and glorification, which has a wide use in fields such as Tafsir, Hadith and Spirituality, is used in the sense of 'elhamdulillah' or 'thank you' when people use it. In addition, the concepts such as faith, praise, prayer, dhikir, worship which are close to the words such as shukr, medh and senâ and the words praise and glorification are used in connection with some events in the Qur'an and Hadith. Islam offers important contributions to the spiritual life of the religious people. It helps people to live happily by producing solutions to problems which can occur in an human lifecycle. Here, at this point, the verses and hadiths will be an important contribution to the spiritual life of people when they are properly evaluated. In this work, we tried to determine the influence of the words 'praise' and 'thanksgiving' in their various meaning fields in the Qur'an and the hadith, and to determine the effect on human spirituality by trying to determine the closeness of the meanings.