Antrenörlerin zihinsel engelli çocuklara yönelik tutumlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting the coach attitudes for mentally disabled children
  1. Tez No: 645574
  2. Yazar: ARZUM ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SOYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engel, Sportif Etkinlik, Tutum, Mental Disability, Sportive Activity, Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, Türkiye genelinde zihinsel engelli çocuklarla çalışan antrenörlerin tutumlarının bazı demografik değişkenlere göre anlam düzeyini belirlemek için yapılmıştır. Çalışmaya 161 (92 erkek, 69 kadın) kişi katılmıştır. Araştırmada; İlhan ve Esentürk (2015) tarafından yapılan“Zihinsel Engelli Bireylerin Sportif Etkinliklerine Yönelik Tutum Ölçeği (ZEBSEYTÖ)”den faydalanılmıştır. ZEBSEYTÖ ölçeği, 28 madde 2 alt boyuttan oluşmaktadır. Alt boyutlar, kuramsal temeller ve faktör içerikleri göz önüne alınmış“Sportif Etkinliklere Yönelik Olumlu Tutum”(SEYOT) ile“Sportif Etkinliklere İlişkin Olumsuz Tutum”(SEİOT) şeklinde adlandırılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda; katılımcıların yaş ve cinsiyet değişkenleri ile zihinsel engelliler ile çalışan antrenörlerin davranışları arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Zihinsel engelli bireylerle çalışma süresi ile SEYOT arasında anlamlı fark varken SEİOT arasında anlamlı farklılık yoktur. Çalışılan zihinsel engelli bireylerin yaşları ile SEYOT arasında anlamlı fark yokken SEİOT arasında vardır. Zihinsel engelli bireyler ile çalışmaya karar verme, çalışılan zihinsel engelli grubu ve görev yapılan kurum değişkenlerinin hem SEİOT hem de SEYOT alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Engel grubunun çok farklı olması, kültürel ve sosyo-ekonomik farklılıklar, bulguların farklılık göstermesinde etkili olurken engellilere yönelik tutumların karmaşık bir yapıya sahip olması ve kültür de dâhil olmak üzere pek çok sosyo-demografik değişkenden etkilenebilir olması da araştırmamızın sonucunu etkilemiştir. Çalışma bulgularımız ve literatürde yer alan kaynaklar; zihinsel engelliler hakkındaki tutumların cinsiyet, yaş, çalışılan engel türü, engellilerle çalışma yılı, çalışılan engelli yaş grubu, kamu veya özel sektörde çalışma gibi kimi değişkenlere göre farklılık göstermekte olduğu şeklinde açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey attitudes of coaches working with mentally handicapped children in general have been made to determine the levels of meaning, according to some demographic variables. 161 (92 men, 69 women) people participated in the study. In the study;“Attitude Scale for Mentally Disabled Individuals' Sporting Activities (ZEBSEYTÖ)”by İlhan and Esentürk (2015) was used. ZEBSEYTÖ scale consists of 28 items and 2 sub-dimensions. The sub-dimensions, theoretical foundations and factor contents are named as“Positive Attitude Towards Sports Activities”(SEYOT) and“Negative Attitude Towards Sports Activities”(SEİOT). As a result of this research; There were no significant differences between the age and gender variables of the participants and the behavior of mentally handicapped and coaches. While there is a significant difference between the duration of working with mentally disabled individuals and SEYOT, there is no significant difference between SEIOT. While there is no significant difference between the ages of individuals with mental disabilities studied and SEYOT, there is between SEIOT. Deciding to work with individuals with intellectual disabilities, significant differences were found in both SEIOT and SEYOT sub-dimensions of the mentally handicapped group and institution variables worked. The fact that the disability group is very different, cultural and socio-economic differences are effective in differentiation of findings, while the attitudes towards people with disabilities have a complex structure and that they may be affected by many socio-demographic variables including culture. Our study findings and sources in the literature; It can be explained that attitudes about mentally disabled people differ according to some variables such as gender, age, type of disability worked, year of working with disabled people, age group with disability, working in public or private sector.