Temel psikolojik ihtiyaçlar ile egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kişisel eğitmen ile çalışan yetişkinler örneği
Examining the relationship between basic psychological needs and exercise addiction: An example of adults working with a personal trainer
- Tez No: 645587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Eğitmen, Egzersiz Bağımlılığı, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Personal Trainer, Exercise Addiction, Basic Psychological Needs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmada kişisel eğitmen ile egzersiz yapan bireylerin egzersizde temel psikolojik ihtiyaçlarının egzersiz bağımlılığı düzeyleri üzerinde etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda İstanbul ili Bahçeşehir ilçesinde spor salonlarıda kişisel eğitmen ile egzersiz yapan 224 kişi ile araştırma yapılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği ile Egzersizde Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizi Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi ve Hiyerarşik Doğrusal Regresyon Analizi ile yapılmıştır. Araştırmada; kişisel eğitmen ile egzersiz yapan bireylerin yeterlilik, ilişkililik ve özerklik ihtiyaçlarının, egzersiz bağımlılığı düzeylere pozitif yönlü etkide bulunduğu saptanmıştır. Bununla beraber temel psikolojik ihtiyaçlardan yeterlilik ihtiyacının egzersiz bağımlılığı üzerindeki etkisinin, ilişkililik ve özerklik ihtiyacına kıyasla daha yüksek derecede olduğu gözlenmiştir. Araştırmada sonucunda egzersizde yeterlilik, ilişkililik ve özerklik ihtiyacının, aşırı odaklanma ve duygu değişimi düzeyleri üzerindeki etkinin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak egzersizde ilişkililik ve özerklik ihtiyacının, bireysel-sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma düzeyleri üzerindeki etkinin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca egzersizde yeterlilik ihtiyacının, , tolerans gelişimi ve tutku düzeyleri üzerindeki etkinin anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimes to investigate the effect of the basic psychological needs of individuals who exercise with a personal trainer on exercise addiction levels. In this context, research was carried out in Istanbul province with the participation of 224 individuals who exercise with a personal trainer. Datas were collected through Personal Information Form, Exercise Addiction Scale and Basic Psychological Needs Scale in Exercise. To analyse the datas Independent Sample T-Test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis and Hierarchical Linear Regression Analysis were used. In the research, it was determined that the psychological needs of individuals who exercise with a personal trainer within the scope of basic psychological needs in exercise have a positive effect on exercise addiction levels. However, it was observed that the effect of the need for competence, which is one of the basic psychological needs, on exercise addiction is higher than the need for rel autonomy. As a result of the research, it was determined that the need for exercise competence, relationality and autonomy, and the effect on excessive focus and emotional change levels were significant. In addition, it was determined that the need for relationality and autonomy in exercise, the postponement of individual-social needs and the effect on conflict levels were significant. In addition, it was determined that the need for adequacy in exercise, postponement of individual-social needs and the impact on conflict levels was significant.