Kliniğimizde ovaryan hiperstimülasyon sendromunun görülme insidansı
Incidence of ovarian hyperstimulation syndrome in the clinic
  1. Tez No: 645621
  2. Yazar: BİRGÜL TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: OHSS insidansı, GnRH agonist long protokol ve GnRH antagonist protokol, OHSS incidans, GnRH agonist long protokol ve GnRH antagonist protokol
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Kliniğimizde GnRH agonist long protokol ve GnRH antagonist protokol uygulanan infertili hastalarda ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) insidansı ve gebelik başarı oranının değerlendirilmesi Yöntem ve Gereç: Çalışmaya, Aralık 2006 – Eylül 2019 tarihleri arasında infertilite şikayeti ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi'ne başvurup kontrollü over hiperstimülasyonu uygulanan, 19-41 yaşları arasındaki hastalar dahil edildi. Tüm hastalara, gonadotropinler ile kontrollü ovaryan hiperstimülasyon ve GnRH agonist long protokol veya GnRH antagonist protokol uygulandı. Ovulasyon tetikleme günü ≥18 follikülü olanlar ve/veya E2 değerleri 3500-7000 pg/mL arasında olanlara HCG ile ovulasyon tetiklemesi yapıldı. Tetiklemeden 35 saat sonra yumurta toplama işlemi (OPU) gerçekleştirildi. Takibe alınan hastaların OHSS gelişme riski ve gebelik sağlama başarısı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların;30 siklusunda agonis, 40 siklusunda antagonist protokol uygulanmıştır. Kliniğimizde 3749 hasta IVF tedavisi almış olup 62 hastada OHSS gelişmiştir. Hastalar hafif, orta, şiddetli OHSS gruplarına ayrılmış ve insidansı sırası ile %1.4 (53hasta ),%0.3 (13 hasta )ve % 0.10 (4 hasta )olarak saptanmıştır. OHSS gelişen, tetikleme günü, ≥18 mm follikül sayıları, tetikleme günü E2 değerleri arasında istatiksel anlamlı farklılık izlendi (P3000 pg/mL olması, PKOS varlığı ve toplanan oosit sayısının >20 olması, OHSS için bağımsız birer risk faktörü olarak saptandı. Riskli olguların tedavisi bireyselleştirilmelidir. Bu hastaların tedavisi sırasında foliküler gelişimi, ultrasonografi ve E2 takibi ile yakından izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the incidence of ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS) and the pregnancy success rate in infertile patients who underwent GnRH agonist long protocol and GnRH antagonist protocol in our clinic. Material and Method: In this study, between December 2006 and September 2019, patients aged 19-41 who applied to Çukurova University Faculty of Medicine Assisted Reproductive Technologies with the complaint of infertility and underwent controlled ovarian hyperstimulation were included. Result: A statistically significant difference was observed between the trigger day, the number of follicles ≥10 mm, the number of follicles measuring, the trigger day E2 values (P 3000 pg/ml E2 values and presence of PCOS were found to be an independent risk factors for OHSS. Treatment of the high risk cases should be individual. During the treatment process of these patients, follicular development should be closely monitored using ultrasonography and E2 follow-up.