Farklı mikroyüzeye sahip dental implantların, farklı dansitedeki kemik blokları üzerinde primer stabilizasyon üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of primary stabilization effects of different microsurface dental implants on different density bone blocks
- Tez No: 645670
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAN ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental implantlar, yüzey modifikasyonları, yerleştirme torku, rezonans frekans analizi, dental implants, surface modifications, insertion torque, removal torque
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Doğal diş eksikliğini gidermek amacıyla uygulanan dental implantlarda en önemli başarı kriterlerinden biri primer stabilite ve sekonder stabilitenin sağlanmış olmasıdır. Primer stabilite, implantın kemik tarafından mekanik olarak desteklenmesidir. Primer stabilite değerini etkileyen faktörler kemik yoğunluğu, implantın makro ve mikro yüzey özellikleri ve uygulanan cerrahi tekniktir. Çalışmamızda çene kemiğini taklit eden D1,D2, D3 veD4 kemik yoğunluğuna sahip Sawbones® sentetik kemik blokları üzerinde implant mikroyüzeyinin başlangıçte elde edilen primer stabilite üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda yerleştirme torku, rezonans frekans analizi (RFA) ve çıkarma torku değerleri incelenmiştir. D1 kemik yoğunluğunda en yüksek yerleştirme torku çift asitle pürüzlendirilmiş implantlarda, D2 kemik yoğunluğunda en yüksek yerleştirme torku titanyum plazma sprey ile kaplanmış implantlarda, D3 kemik yoğunluğunda en yüksek yerleştirme torku hidroksiapatit kaplamalı yüzeye sahip implantlarda görülürken D4 kemik yoğunluğunda ise yüzeyler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Çalışmamızda yapılan çıkarma torku değerlendirmesinde ise bütün kemik tiplerinde en yüksek çıkarma torku değerleri çift asitle pürüzlendirilmiş ve titanyum plazma sprey (TPS) ile kaplı implantlarda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Providing the primary stability and secondary stability are one of the most success criterion on dental implants applied to remove natural edentation. Primary stability is the mechanically corroboration of implant by bone. Factors that affects primary stability are bone density, macro and mikro surface properties of implant and applied surgical technique. In our study, it is aimed to investigate the effects, on the primary stability that obtained in beginning, of the implant micro surface on the Sawbones®️ synhetic bone blocks which has D1, D2,D3 and D4 bone density that mimic jawbone. Macro surfaces are the same as with 4.2 mm diameter and 11.5 mm length, for micro surfaces though which are Hydroxyapatite (HA), 5 different surfaced dental implants that roughened with machine, roughened with double acid, roughened with sanding+pickling (SLA) and processed with titanium plasm spray (TPS) are used. In our study, insertion torque, Resonance Frequency Analysis (RFA) and extraction torque values are examined. While no significant difference was found between surfaces in D4 bone density: The highest insertion torque on D1 bone density was observed in implant roughened with double acid. The highest insertion torque on D2 bone density was observed in implants covered with titanium plasm spray. The highest insertion torque in D3 density was observed in implants that has hydroxyapatite coated surfaces. In the evaluation of extraction torque in our study; the highest extaction torque values, in all bone types, were observed in implants that roughened with double acid and coated with titanium plasm spray (TPS).