Süt dişlerinde kullanılan pediatrik kuronların polisaj işlemi sonrasında yüzey özelliklerinde meydana gelen değişiklikler ve bakteri tutulumunun değerlendirilmesi
Evaluation of changes in surface properties and bacterial retention after polishing process of pediatric crowns used on primary teeth
- Tez No: 834407
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ZAHİT ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüzey pürüzlülüğü, S. mutans, Hazır zirkonyum kuron, Hazır fiber kuron, Surface roughness, S.mutans, Pediatric zirconia crown, Pediatric fiberglass crown
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; süt dişlerinde kullanılan hazır zirkonyum kuron (HZK) ve hazır fiber kuron (HFK)'ların başlangıç ve polisaj uygulamaları sonrasında, yüzey pürüzlülükleri, yüzey topografileri ve biyofilm oluşumunun değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamızda, 12 adet HZK ve 18 adet HFK olmak üzere iki farklı materyal kullanılmıştır. Ön dişler için hazırlanmış pediatrik kuronlar ön ve arka olmak üzere ikiye ayrılmış ve daha sonra 5x5 mm boyutlarında kesilerek çalışma örnekleri hazırlanmıştır. Her birinde 12 adet olacak şekilde 5 grup oluşturulmuştur. Oluşturulan gruplarda polisaj işlemi öncesi ve sonrasında atomik kuvvet mikroskobu (AFM) cihazı ile yüzey topoğrafisinin, profilometre cihazı ile yüzey pürüzlülüğünün ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile materyal yüzeyinin mikro görüntülemesinin yapılarak karşılaştırılması, aynı şekilde polisaj yapılmamış ve yapılmış örnekler üzerinde polimikrobiyal biyofilm oluşumunun SEM ile görüntülenmesi ve bakteri sayımları yapılmış, elde edilen verilen karşılaştırılmıştır. Bulgular: Her iki kuron grubu birbiriyle karşılaştırıldığında HZK gruplarının HFK gruplarından istatistiksel olarak daha düşük pürüzlülük değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Polisaj uygulamalarının kuron materyallerinin yüzeylerinde meydana getirdiği değişimler incelendiğinde tüm gruplarda polisaj sonrasında pürüzlülük değerlerinin azaldığı görülmüştür. Materyallerin yüzey pürüzlülüğü azaldıkça, yüzeye tutunan bakteri sayılarının da azaldığı belirlenmiştir. Toplam bakteri koloni sayıları, S.mitis ve S.mutans bakteri koloni sayıları ile yüzey pürüzlülük değerlerinin uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bitirme ve polisaj işlemlerinin HFK'larda değişikliklere neden olduğu, HZK'larda ise büyük bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Yüzey pürüzlülüğünün bakteriyal adezyonunu etkilediği görülmüştür. Özellikle, S.mutans mikroorganizmasının tutulumu açısından HZK'ların kullanımının avantajlı olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the surface roughness, surface topography and biofilm formation of HFK and HZK at the before and after polishing. Method: In our study, 12 HZK and 18 HFK were used. Pediatric crowns which are prepared for anterior teeth were divided into two as labial and palatal surfaces, and then specimens were prepared by cutting into 5x5 mm dimensions. It was aimed to compare the surface topography with the atomic force microscoby (AFM) device before and after the polishing process, surface roughness with the profilometer device, and micro-imaging of the surface and material surface by scanning electron microscoby (SEM). Likewise, the polymicrobial biofilm formation was displayed via SEM on the samples that were not polished and completed, and the bacterial counts were performed. Results: When the groups are compared, it is seen that the HZK groups have statistically lower roughness values than the HFK groups. When the transformations, which are caused by the polishing applications on the surfaces of the crown materials, are examined, it is viewed that the roughness values decreased in all groups after the polishing. As the surface roughness of the materials decreases, so do the number of bacterias. Total bacterial colony numbers, S.mitis and S.mutans bacteria colony numbers, and surface roughness values are observed to be compatible. Conclusion: : It is identified that the finishing and polishing processes cause changes on the HFK, yet they have not got a drastic effect on HZK. Moreover, it has been deduced that the surface roughness affects bacterial adhesion. In particular, it is regarded that the use of HZK may be beneficial in terms of the involvement of S.mutans microorganism.