İki farklı implant yüzeyinin marjinal dokular üzerine etkilerinin klinik ve radyolojik olarak kıyaslanması
- Tez No: 530265
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN GÜLSÜN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, Marjinal kemik kaybı, OHIP, PES, BES, Dental implant, Marginal bone loss, OHIP, PES, WES
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Diş eksikliklerin tedavisinde son yıllarda başarı oranı yüksek olan dental implantların, kullanımı oldukça artmıştır. Bu yüzden birçok implant yüzeyi geliştirilmiştir. Yüzey özellikleri ne kadar geliştirilse de dental implantların belli periyotlarda kontrollerinin yapılması gerekir. Olabilecek olumsuz durumu belirleyebilmek için de her türlü klinik ve radyolojik yöntemlerle hasta takibi yapılmalıdır. Dental implantlar ile tedavinin başarısı, osseointegrasyonun oluşması ile doğru orantılıdır. Osseointegrasyon; canlı kemik ve yükleri taşıyan implant yüzeyi arasında direkt yapısal ve fonksiyonel bağlantı olarak tanımlanmaktadır. Osseointegrasyonun sağlanmasında implantın yüzey özelliği büyük önem taşımaktadır. Dental implantları değerlendirmek için bazı parametreler kullanılmaktadır. Bunlar; kanama indeksi, sondalamada cep derinliği, implantın mobilitesi, enfeksiyon varlığı, ağrı ve parestezi gibi kriterlerdir. Bunların yanısıra, radyolojik olarak marjinal kemik kaybı da kriter olarak kullanılmaktadır. Hasta memnuniyeti ise birçok faktörden etkilenmektedir. Bazı semptomlar, farklı hastalar tarafından daha rahatsız edici bulunabilir ve bu da tedavi sonrası memnuniyet seviyesini düşürebilmektedir. Bu nedenle hastaya dayalı değerlendirme, ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi OHIP testi ile değerlendirilmesi son zamanlarda popüler bir hale gelmiştir. Son yıllarda dental implant uygulamalarındaki hasta memnuniyetini yakından ilgilendiren bir diğer konu ise, estetiktir. Tedavi sonucunda, estetik olarak hastaların tatmin olması gerekir. Bu yüzden Pembe Estetik Skor/Beyaz Estetik Skor (PES/BES, Pink Esthetic Score/White Esthetic Score, PES/WES) verileri son yıllarda daha sık kullanılmaya başlanılmıştır. Çalışma kapsamına dahil edilen nano laser excimer teknolojisine (Biohorizons®, Bone Level, ABD) ve mikro pürüzlendirilmiş yüzey özelliğine sahip (Zimmer®, Bone Level, Almanya) 2 farklı tipte 117 adet dental implant modeli 55 hastaya uygulandı. Hastalardan iki grup oluşturuldu. İlk grupta nano laser excimer teknolojisine sahip dental implantlar ile tedavi edilmiş hastalar, diğer grupta ise mikro pürüzlendirilmiş yüzeye sahip dental implantlar ile tedavi görmüş hastalar yer aldı. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ameliyathanesinde nano laser excimer teknolojisi ve mikro pürüzlendirilmiş yüzeye sahip dental implant tedavisi görmüş hastaların 0. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ayda plak indeksi (silness-löe), gingival indeks (löe-silness), sondlamada kanama indeksi, cep derinliği, OHIP-14 TR (Oral Health Impact Profile 14 Turkey (Ağız Sağlığı Etki Profili 14 Türkçe)) testi, Pembe Estetik Skor/Beyaz Estetik Skor (PES/BES, Pink Esthetic Score/ White Esthetic Score, PES/WES) verileri kayıt altına alınmıştır. Aynı dönemlerde marjinal dokularda meydana gelebilecek krestal kemik rezorbsiyonlarını beliryebilmek için Rinn Holder kullanılarak paralel teknikle, periapikal filmler alınmıştır. Klinik parametreler açısından; gingival indeks değerleri, plak indeks değerleri, kanama indeks değerleri bakımından tüm zamanlarda gruplar (nano laser excimer teknolojisi ve mikro pürüzlendirilmiş yüzey) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamazken; cep derinliği bakımından nano laser excimer teknolojisi yüzeyine sahip dental implant grubunun cep derinliği 3. ay değeri, mikro pürüzlendirilmiş yüzey grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Radyolojik mezial-distal marjinal kemik kaybı değerleri bakımından tüm zamanlarda gruplar (nano laser excimer teknolojisi ve mikro pürüzlendirilmiş yüzey) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu(p0,05). Toplam PES ve BES değerleri, tüm zamanlardaki (0. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ay) değerleri bakımından mikro pürüzlendirilmiş yüzey ve nano laser excimer teknolojisi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Diş eksikliklerinin rehabilitasyonunda kullanılan dental implantların yüzey özelliklerinin marjinal dokular üzerinde etkisi olabileceği saptandı. Dental implant işlemleri, hasta memnuniyeti ve estetik durum üzerinde rol oynayabilirler . Diş hekimlerinin, rutin olarak yapacağı kontroller dental implant sağlığını etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
The use of dental implants with high success rates in the treatment of dental deficiencies has increased considerably. Therefore, many implant surfaces have been developed. Dental implants have to be checked at regular intervals, although the surface properties are improved. In order to determine the possible negative situation, patients should be followed up with all clinical and radiological methods. The success of treatment with dental implants is directly related with formation of osseointegration. Osseointegration; it is defined as a direct structural and functional connection between the live bone and the implant surface carrying the loads. The surface characteristics of the implant are very important in providing osseointegration. Some parameters are checked evaluate dental implants. These are; bleeding index, probe depth in probing, mobility of the implant, presence of infection, pain and paresthesia. In addition, marginal bone loss is also accepted as a criterion. Patient satisfaction is affected by many factors. Some symptoms may which may reduce the level of satisfaction after treatment be more disturbing by different patients. Therefore, patient-based assessment, oral health-related quality of life assessment has recently become popular with the OHIP test. In recent years, aesthetic is another subject that is closely related to patient satisfaction in dental implant applications. Patients should have satisfied aesthetics at the end treatment. Therefore, Pink Aesthetic Score / White Aesthetic Score (PES / WES) data has been used more frequently in recent years. Two different types of 117 dental implant models with nano laser excimer technology (Biohorizons®, Bone Level, USA) and micro roughened surface (Zimmer®, Bone Level, Germany) were applied to 55 patients. Two groups of patients were formed. The first group included patients treated with dental implants with nano laser excimer technology, and the other group included patients treated with dental implants with micro-roughened surfaces. In this study, nano laser excimer technology and dental implants with micro roughened surface were used in the Oral, Dental and Maxillofacial Surgery operating room at 0, 3, 6, 12 and 12 months. Löe-silness, hemostatic hemorrhage index, pocket depth, OHIP-14 TR (Oral Health Impact Profile 14 Turkey) test, Pink Aesthetic Score / White Aesthetic Score (PES / WES). In the same period, periapical films with parallel technique using Rinn Holder were obtained to determine crestal bone resorption in marginal tissues. In terms of clinical parameters; While there was no statistically significant difference between groups (nano laser excimer technology and micro roughened surface) at all times in terms of gingival index values, plaque index values, bleeding index values; The depth of pocket of the dental implant group with nano laser excimer technology surface was found to be significantly lower than the micro roughened surface group. There were statistically significant differences between the groups (nano laser excimer technology and micro roughened surface) at all times in terms of radiological mesial-distal marginal bone loss values (p 0.05). There was no statistically significant difference between the values of total PES and WES values, all times (0 months, 3 months, 6 months and 12 months) in terms of micro roughened surface and nano laser excimer technology (p> 0.05). It was determined that the surface properties of dental implants used in incomplete dental rehabilitation may have an effect on marginal tissues. Dental implant procedures effect, patient satisfaction and aesthetics considerations. Dentist's routine controls may effect the dental implant health.