HIV ile enfekte bireylerin antiretroviral tedavisinde çok tabletten tek tablete geçişte klinik ve laboratuvar parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory parameters in the switch from multiple tablets to single tablets in the antiretroviral treatment of hIV-infected individuals
  1. Tez No: 645716
  2. Yazar: SİBEL KUYUGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, ART, Değişim, Yan etki, Takip, HIV, ART, Switch, Side effects, Follow-up
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, kronik HIV hastalarında kullanılan çok tabletli tedavi rejiminden tek tabletli rejime geçme nedenleri ve geçiş sonrası tedavi başarısının değerlendirilmesi amaçlandı. Ocak 2010 ile Ocak 2019 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran, tedavisi çok tabletli kombinasyondan tek tabletliye değiştirilen 53 HIV (+) olgu geriye dönük incelendi. Hastaların demografik verileri ve klinik özellikleri, antiretroviral tedavi (ART) başlangıcındaki laboratuvar sonuçları ile birlikte 12.hafta, 48.hafta ve tedavi değişim öncesindeki laboratuvar sonuçları, ART kullanımı esnasında gelişen yan etkiler ve tedavi değişiklik sebepleri kayıt edildikten sonra geçilen ikinci basamak ve bir kez daha değişim varsa üçüncü basamak ilaç rejimleri ile bu tedaviler altındaki birinci, ikinci, üçüncü ve yıllık kontrollerdeki tüm veriler değerlendirildi. Birinci yılda hastaların immunolojik yanıt oranı %79,1 ve %64'ünde viral yük saptanamaz düzeydeydi. En sık efavirenz + tenofovir disoproksil fumarat /emtrisitabin (EFV + TDF/FTC) (%47,2) kullanılmıştı. Tedavinin çoğunlukla kullanım kolaylığı nedeniyle (%43,39) değiştirildiği saptandı. İlaç uyumsuzluğu nedenli tedavisi değiştirilen, viral baskılanmanın takip boyunca sağlanamadığı hastalarda ilaç reddinin devam ettiği ancak takibinde bir dönem viral baskılanmanın sağlandığı hastalarda ilaç uyumunun tekrar sağlandığı dikkat çekti. İkinci basamak tedavi olarak en sık (%39.6) elvitegravir/kobisistat/emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumarat başlandığı saptandı. İkinci basamak tedavi izleminde birinci yılda hastaların %45'inde CD4+ hücre sayısındaki artışın 100'ün altında kaldığı görüldü. İkinci basamaktan üçüncü basamağa en sık geçiş nedeni GFR de azalma idi. Sonuç olarak tedaviye uyumun artırılması için tedavinin tek tabletli rejim olarak düzenlenmesi ve hastaların özellikle ilerleyen yaşla beraber komorbiditelerinin artabileceği de göz önünde bulundurularak ilaç yan etkileri açısından yakından izlenmesinin tedavi etkinlik ve güvenliğini artıracağı bir kez daha dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the reasons for switching from the multi-tablet treatment regimen to the one-tablet treatment regimen used in chronic HIV patients and the success of the post-transition treatment. 53 HIV (+) cases who applied to our outpatient clinic between January 2010 and January 2019 and whose treatment was changed from multi-tablet combination to single tablet, were analyzed retrospectively. The demographic data and clinical characteristics of the patients, laboratory results at the beginning of ART, before the treatment change, the side effects that developed during ART use and the reasons for the treatment change were recorded, and the second step and once again if there is a change, the 3rd step drug regimens and the 1st, All data in the 2nd, 3rd and annual controls were evaluated. In the first year, the immunological response rate of the patients was found to be 79.1% and the viral load was undetectable in 64%. EFV + TDF/FTC was used most frequently (47.2%). It was found that the treatment was mostly changed due to the ease of use (43.39%).In patients whose treatment due to drug incompatibility was changed and viral suppression could not be achieved during follow-up, drug rejection continued. However, it was noted that drug compliance was restored in patients with viral suppression for a period of follow-up. As the second step treatment, elvitegravir / cobicistat / emtricitabine / tenofovir disoproxil fumarate was started most frequently (39.6%). In the second step treatment follow-up, it was observed that the increase in the number of CD4 + cells remained below 100 in 45% of the patients in the first year. The most common side effect was a decrease in GFR. As a result, it was stated once again that the regulation of HIV treatment as a single tablet regimen was arranged to increase compliance with the treatment. Considering that the comorbidities of the patients may increase especially with the advancing age, close monitoring of the drug side effects will increase the effectiveness and safety of the drug.