Farklı restorasyon kalınlığı, arka plan ve rezin siman renginin CAD/CAM cam seramik materyalleri üzerindeki renk değişiminin incelenmesi
Investigation of color change of different restoration thickness, die color and resin cement shade on CAD / CAM glass ceramic materials
  1. Tez No: 645715
  2. Yazar: ÖZGE SANCAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD-CAM, lamine veneer, renk, rezin siman, CAD/CAM, color, laminate veneer, resin cement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı restorasyon kalınlığı, arka plan ve rezin siman renginin lityum disilikat ve zirkonyum ile güçlendirilmiş lityum silikat materyalleri üzerindeki renk değişiminin in vitro olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu tez çalışmasında tam seramik materyali olarak IPS e.max CAD (LT C14) ve Celtra Duo (LT C14), rezin siman olarak Variolink Esthetic LC (light, nötral) arka plan olarak Tokuyama Estelite Sigma Quick (A3, A2) kompozit materyalleri kullanılmıştır. Blok formundaki tam seramik materyallerin her birinden 40 adet 5x5 0.4 mm kalınlığında 40 adet 5x5 0.6 mm kalınlığında kare disk şeklindeki toplam 160 adet örnek su jet cihazı (DWJ1525-FA; Dardi International Corporation, Nanjing, China ) kullanılarak elde edilmiştir. 2 farklı kalınlıkta üretilen cam seramik örnekler 2 farklı rezin siman ile 2 farklı arka plana simante edilmiştir. Örneklerin simantasyon öncesi ve sonrası renk ölçümleri gri bir zeminde Vita EasyShade V (Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) cihazı ile yapıldı ve renk parametreleri (L *, a *, b *, ΔE) CIE Lab (Comission Internationale de L'Eclairage) sistemine göre hesaplandı. Çalışmadan elde edilen veriler çok yönlü varyans analizi (ANOVA) ile incelendi. Çoklu karşılaştırmalar Tamhane's T2 ile testi ile değerlendirildi. Bulgular: Her grup için ortalama değerler (ΔE), seramik tipinden, materyal kalınlığından, arka plan renginden, rezin simandan ve bu dört değişkenin interaksiyonundan etkilenmemektedir (p>0.05). Gruplar arasındaki üçlü interaksiyonlar incelendiğinde istatistiksel olarak önemli farklılıkların olmadığı görüldü (p>0.05). Gruplar arasındaki ikili interaksiyonların değerlendirilmesinde ise (materyal tipi - materyal kalınlığı, materyal tipi - arka plan rengi, materyal kalınlığı - arka plan etkileşimlerinin) istatistiksel olarak önemli farklılık gösterdiği (p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the color change of different restoration thickness, background and resin cement color on lithium disilicate and zirconium reinforced lithium silicate materials in vitro. Material and Method: In this thesis, IPS emax CAD (LT C14) and Celtra Duo (LT C14) are used as full ceramic materials, and Variolink Esthetic LC (warm, neutral) used as resin cement and olarak Tokuyama Estelite Sigma Quick (A3, A2) used as composite materials. A total of 160 samples in the form of 40 pieces of 5x5 0.4 mm thick 40 pieces of 5x5 0.6 mm thick square discs from each of the all-ceramic materials in block form were obtained using a water jet device (DWJ1525-FA; Dardi International Corporation, Nanjing, China). Glass ceramic samples produced in 2 different thicknesses were cemented on 2 different backgrounds with 2 different resin cements. Color measurements of the samples before and after cementation were performed on a grey background with spectrophotometer Vita EasyShade V (Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) and color parameters (L *, a *, b *, ΔE) were calculated according to the CIE Lab (Comission Internationale de L'Eclairage) system. Results: Average values for each group (ΔE) were not affected by ceramic type, material thickness, background color, resin siman color, and the interaction of these four variables (p>0.05). When the triple interactions between the groups were examined, there were no statistically significant differences (p>0.05). In the evaluation of pairwise interactions between two groups (material type - material thickness, material type - background color, thickness of material - background interactions) statistically significant differences (p0.05).