Türkiye'de yaşayan Yemenlilerin Türk televizyon dizilerini alımlamaları
The reception of Yemenis living in Turkey on Turkish tv series
- Tez No: 645733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yemen, Türk televizyon dizileri, izleyici araştırması, Yemenis living in Turkey, Turkish television series, audience research
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de yaşayan Yemenliler'in Türk dizilerini izleme pratiklerinin ve bu dizileri nasıl alımladıklarının araştırılmasıdır. Medya mesajları çok katmanlı metinlerden oluşmaktadır ve mesaj alıcı tarafından göndericinin hedeflediğinden farklı şekilde yorumlanabilir. Kültürel farklılıkların da devreye girmesiyle birlikte mesajın anlamının başka kültürlerden izleyiciler tarafından farklı yorumlanması öngörülebilir. Çünkü her izleyici mesajı kendi kültürel, toplumsal, öznel koşulları bağlamında okur ve değerlendirir. Tezin birinci bölümünde Arap coğrafyasında diziler üzerine yapılan araştırmalara yer verilmiş, ikinci bölümde ise diziler hakkında medyada ve kamuoyunda yapılan tartışmalar ele alınmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise Türkiye'de yaşayan ve Türk dizilerinin izleyicisi olan Yemenlilerle derinlemesine görüşmeler yapılmış ve dizileri nasıl alımladıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Dizilerin izleyicilerin gündelik yaşamı yorumlama tarzını şekillendirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate how Yemenis people who live in Turkey interpret Turkish TV serials. Media messages are composed of multi-layered texts and the message can be interpreted by the receiver differently than the sender has intended. Because of cultural differences, the meaning of the message can be interpreted differently by viewers from other cultures. In the first part of the thesis, the researches on the series in the Arabian world are analyzed, and in the second part, the discussions about the series in Arabic media are discussed. In the third part of the thesis, in-depth interviews are conducted with Yemenis audience who live in Turkey, it is aimed to understand how they interpret the Turkis TV series. It is determined that the series shaped the style of the audience's interpretation of everyday life.