The perspectives of Yemenis in Turkey on the Yemeni comedy political-satire TV shows broadcast from Turkey
Türkiye'den yayınlanan hicivli Yemen siyasi komedi TV programlarında Türkiye'deki Yemenlilerin bakış açısı
  1. Tez No: 837676
  2. Yazar: MOHAMMED SALAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASMIN ALDAMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Hiciv Programları, Hiciv Siyaseti, Siyasi Eğlence, Siyasi Komedi, İroni, Yemen Medyası, Irony, Political Entertainment, Political Comedy, Satire Programs, Satire Politics, Yemeni Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de bulunan Yemen vasıtasıyla üzerinden yayınlanan Yemen siyasi komedi televizyon programlarının Türkiye'de yaşayan Yemenlilerin görüş ve tutumları üzerindeki etkisini incelemektedir. Yemen'de 2011 Devrimi'nden sonra hiciv komedi programlarının ortaya çıkmasıyla bu programlar siyasi ifade ve sosyal eleştiri platformları olarak geniş kitlelere ulaşmıştır. Bununla birlikte, siyasi söylem ve halkın katılımı üzerindeki etkileri henüz araştırılmamıştır. Bu çalışma, Yemen toplumunun komedi programlarına olan ilgisinin ardındaki nedenleri, bu gösterilerin siyasi inançları üzerindeki etkisini ve ele alınan konulara yönelik tutumlarını nitel bir vaka çalışması yaklaşımı kullanarak incelemektedir. Çalışma, hicivli siyasi komedi televizyon programları, siyasi söylem ve halkın katılımı arasındaki karmaşık ilişkinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için etnografik veri toplama, derinlemesine görüşmeler ve odak grup tartışmalarını içermektedir. Çalışmanın sonuçları, hiciv programlarının siyasi farkındalığı şekillendirmedeki ve Yemen'deki güncel olaylara mizahi ve bilgilendirici bakış açıları sağlamadaki önemli rolüne ışık tutmaktadır. Sunucu Muhammed El-Rub tarafından sunulan“Ra'is ul- Fasil”programı, Türkiye'den yayınlanan diğer Yemen komedi programlarına kıyasla çeşitli siyasi konulara bakış açılarını etkilemesiyle katılımcılar arasında öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, bazı katılımcılar, birçok Arap ve yabancı programları izlemeleri nedeniyle Yemen komedi programlarına olan ilgilerinin azaldığını ifade ederek, daha fazla geliştirme ve içerik çeşitlendirmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir. Son olarak, bu çalışma Yemen toplumundaki komedi programları hakkındaki sınırlı literatüre katkıda bulunmakta ve siyasi iletişim ve halkın katılımı için bir araç olarak potansiyellerine ilişkin değerli bilgiler sağlamaktadır. Bu sonuçların medya uzmanlarının, siyasi iletişimcilerin ve politika yapıcıların siyasi komedi televizyon programlarının olumlu demokratik katılım potansiyelinden yararlanmalarına yardımcı olacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of comedy Yemeni political-satire TV shows broadcast from Turkey on the perspectives and attitudes of Yemenis residing in Turkey. With the emergence of satirical programs in Yemen after the 2011 revolution, these shows have gained popularity as platforms for political expression and social critique. However, their influence on political discourse and public engagement is still not explored. Using the approach of a qualitative case study, the study examines the reasons behind the Yemeni community in Turkey's interest in satirical programs, the effects of these shows on their political convictions, and their attitudes toward the discussed topics. The data collection includes cyberethnography, in-depth interviews, and focus group discussions to thoroughly understand the complex relationship between comedy political-satire TV shows, political discourse, and public engagement. The findings highlight the pivotal role of satirical programs in shaping political awareness and providing comic yet informative perspectives on current events in Yemen. Alrubea's program,“Rayiys Alfasl”, emerged as a standout among the participants, influencing their views on various political issues compared to other Yemeni satirical programs broadcast from Turkey. However, some participants expressed waning interest in Yemeni satirical programs due to exposure to many Arab and foreign shows, indicating a need for further development and diversification of content. Finally, this thesis contributes to the limited literature on satirical programs in Yemeni society and provides valuable insights into their potential as a tool for political communication and public engagement. These findings aim to assist media scholars, political communicators, and policymakers in harnessing the positive democratic engagement potential of comedy political-satire TV shows.