Finike ilçesinin ekonomik coğrafyası
Economic geography of Finike district
  1. Tez No: 645737
  2. Yazar: CEM KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEMALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Faaliyetler, Ekonomik Faaliyet Sorunları, Ekonomik Coğrafya, Finike, Antalya, Economic\ Activities, Economic Activity Problems, Economic Geography, Finike, Antalya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Finike, Antalya iline 117 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Finike ilçesi, sahip olduğu fiziki ve beşeri coğrafya özellikleri ile önemli ekonomik potansiyele sahiptir. Bu araştırmada Finike ilçesinin ekonomik coğrafya özelliklerinin araştırılması ve sahanın ekonomik sektörde yaşadığı sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla saha gözlemi, yerel halk ile yapılan mülakat, konu ile ilgili literatür taramaları, ilgili kamu ve özel kurum kuruluşların dokümanter verilerine başvurma yöntemleri kullanılmıştır. Finike'de, yer şekilleri ve elverişli iklim koşulları, su kaynakları, verimli toprakları, gibi sahip olduğu doğal özelliklere bağlı olarak birçok tarım ürünü yetiştirilmektedir.İlçenin yer şekilleri şartlarına bağlı olarak çeşitli hayvancılık faaliyetlerinin yapılması için uygun ortam mevcuttur ancak bu ortam yeterince değerlendirilmemektedir. Araştırma sahası orman varlığı yönünden zengindir. Yüksek kesimlerdeki ormanlık sahalarda katran ardıcı vb. ekonomik değeri yüksek ağaçlar bulunmaktadır. İlçe elverişli fiziki şartlarına bağlı olarak muazzam alternatif turizm potansiyeline sahiptir fakat bu potansiyelden yeterince yararlanılmamaktadır. Finike'de madencilik sektörü sadece mermer üretimi ile sınırlı kalmaktadır. İlçedeki sanayi faaliyetlerine bakıldığında meyve suyu ve meyve paketleme şeklinde tarıma dayalı sanayi ağırlıkta olup, ayrıca küçük çaplı plastik sanayi tesisleri de bulunmaktadır. İlçede üretimi yapılan çeşitli tarım ürünleri ve mermer en önemli iç ve dış ticaret ürünleridir. İlçenin dağlık ve engebeli araziye sahip olması ve ana ulaşım yollarına sapa kalması nedeniyle ulaşım koşulları gelişmiş düzeyde değildir. Finike büyük ekonomik potansiyele sahip olmasına rağmen doğal kaynakların yeterince değerlendirilememesi, ulaşım şartlarının elverişsiz olması, ilçeye yönelik turizm alanında reklam ve tanıtım çalışmalarının yetersiz olması, çeşitli çevre sorunları, kamu ve özel sektör yatırımlarının sınırlı olması gibi sebepler, sahanın ekonomik sektördeki gelişiminin yavaş bir şekilde ilerlemesine neden olmuştur. Araştırma sahasının önemli bir ekonomik faaliyet merkezi haline gelmesi için belirtilen sorunların ortadan kaldırılarak sahanın fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri analiz ve sentez edilip ilgili kamu ve özel kurum, kuruluşların desteği de alınarak gerekli planlama ve yatırım çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Finike is a district located in 117 km away from Antalya province. Finike district has an important economic potential with its physical and human geography features. The purpose of this study is to investigate the economic geography features of the district of Finike and to offer solutions by revealing the problems of the sector in the economic area. With this purpose, methods like field observation, the interview with the local people, the literature review related to the subject and data from the documentary relevant public and private institutions were used. In Finike, many agricultural products are cultivated depending on natural characteristics such as landforms, favorable climatic conditions, water resources and fertile soil. Depending on the ground conditions of the district, there is a suitable environment for various animal husbandry activities but this environment is not evaluated sufficiently. The research area is rich in forest resources. In the forest sections in highareas, tar, cedar, etc. trees with high economic value are found. The district has tremendous alternative tourism potential depending on its favorable physical conditions, but this potential is not sufficiently utilized. In Finike, the mining sector is only limited to marble production. When we look at the industrial activities in the district, there is a agriculture-based industry in the form of fruit juice and fruit packaging and there are also small-scale plastic industrial plants. Various agricultural products and marbles produced in the district are the most important domestic and foreign trade products. The transportation conditions are not at an advanced level due to the fact that the district has mountainous and rough terrain and remains on the main transportation routes. Although Finike has rich economic potential, natural resources cannot be evaluated adequately, transportation conditions are unsuitable, advertising and publicity activities in the area of tourism in the region are inadequate, various environmental problems, and public and private sector investments are limited. In order for the research area to become an important economic activity center, the necessary problems should be eliminated and the natural, human, economic geography characteristics of the field should be analyzed and synthesized. Thenecessary planning and investment works should be carried out by taking the support of the relevant public and private institutions.