Azerbaycan turizm sektöründe e-ticaret uygulamaları konusunda çalışanların algılamaları üzerine bir araştırma
A research on employee perceptions on e-commerce applications in Azerbaijan tourism sector
- Tez No: 645751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN KOZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Turizm Sektörü, Azerbaycan Turizmi, Otel ve Konaklama İşletmeleri, E-Ticaret, Azerbaijan Tourism Sector, Tourism, Hotels and Accommodation Businesses, E-Commerce
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde bilgi teknolojisinde yaşanan gelişmeler e-ticaret kavramının hız kazanmasına neden olmuştur. Elektronik ticaret kavramı turizm sektörüde dâhil olmak üzere birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Rekabet olgusunun hız kazanmasıyka birlikte ise turizm işletmelerinin varlıklarını sürdürebilmeleri ve pazarlama- satış faaliyetlerinde daha başarılı olabilmeleri adına elektronik ticaret uygulamalarına başvurmaları kaçınılmaz olmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın amacı ve önemi açıklanmış olup ikinci bölümünde ise e- ticaret kavramı, e- ticaretin önemi ve amacı, sınıflandırılması, araçları, e- ticaretin gelir modelleri, avantaj ve dezavantajları, Dünya'da e-ticaretin gelişimi ve Azerbaycan'da e- ticarete yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde Azerbaycan turizm sektörü açıklanmış olup son olarak turizm işletmelerinde çalışanların çalıştıkları işletmelerin e-ticaret uygulamaları konusundaki görüşleri üzerine Azerbaycan'da gerçekleştirilen bir araştırma sunulmuştur. Bu çalışmada, Azerbaycan örneği kapsamında e-ticaretin turizm sektöründe kullanılmasını değerlendirmeye yönelik bir uygulama gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda çalışma ile Azerbaycan'da bulunan turizm işletmelerindeki çalışanların, çalışmakta oldukları işletmelerin e-ticaret uygulamaları konusundaki görüşlerinin alınması amaçlanmaktadır. Araştırmanın uygulama bölümünde veri toplama aracı olarak 204 katılımcıya anket formu uygulanmış olup, anket verilerinin analiz edilmesi aşamasında SPPS 22 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde yöntemine başvurularak e- ticaret web sitelerinde tespit edilmiş olan sorunlarına yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, developments in information technology have caused the concept of e-commerce to gain momentum. The concept of electronic commerce has started to be used in many sectors, including the tourism sector. With the acceleration of competition, it has become inevitable for tourism enterprises to resort to electronic commerce applications in order to sustain their existence and to be more successful in marketing and sales activities. In the first part of the study, the aim and importance of the research are explained, and in the second part, the concept of e-commerce, the importance and purpose of e-commerce, its classification, tools, income models of e-commerce, advantages and disadvantages, the development of e-commerce in the world and Azerbaijan. e-commerce has been included. In the third part of the thesis, the tourism sector of Azerbaijan has been explained, and finally, a research conducted in Azerbaijan on the opinions of the employees in the tourism enterprises on the e-commerce applications of the businesses they work with is presented. In this study, an application is carried out to evaluate the use of e-commerce in the tourism sector within the scope of the Azerbaijan example. At the same time, it is aimed to obtain the opinions of the employees in the tourism enterprises in Azerbaijan about the e-commerce applications of the enterprises they work with. In the application part of the research, a questionnaire form was applied to 204 participants as a data collection tool, and SPPS 22 package program was used to analyze the survey data. In the analysis of the data, the percentage method was used, and solutions were offered for the problems identified on e-commerce websites.