Psödoeksfoliasyon sendromlu katarakt olgularının hümör aköz ve serum örneklerinde etyopatogenez ile ilişkili olabilecek metabolik yolaklarda görev alan enzim aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of enzyme activities involved in metabolic pathways that may be associated with etiopathogenesis in humor aqueous and serum samples of cataract cases with pseudoexfoliation syndrome
- Tez No: 645842
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AKYOL SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prolidaz, aldoz redüktaz, glutatyon redüktaz, karbonik anhidraz, paraoksonaz, selenyum, psödoeksfoliasyon sendromu, etyopatogenez, Prolidase, aldose reductase, glutathione reductase, carbonic anhydrase, paraoxonase, selenium, pseudoexfoliation syndrome, etiopathogenesis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Psödoeksfoliasyon Sendromlu Katarakt Olgularının Hümör Aköz ve Serum Örneklerinde Etyopatogenez ile İlişkili Olabilecek Metabolik Yolaklarda Görev Alan Enzim Aktivitelerinin Değerlendirilmesi Amaç: Psödoeksfoliasyon sendromlu katarakt olgularının aköz ve serum örneklerinde, etyopatogenez ile ilişkili olabilecek çeşitli metabolik yolaklarda görev alan; prolidaz, paraoksonaz (PON), karbonik anhidraz (CA), aldoz redüktaz (AR), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktivitelerinin belirlenmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 66 hasta iki ayrı gruba ayrıldı. Psödoeksfoliasyon sendrom birlikteliğinde kataraktı bulunan 33 olgu birinci grubu oluştururken (PES'li grup), yaşa bağlı kataraktı olan, PES'i olmayan 33 olgu ise ikinci grubu (Kontrol grubu) oluşturdu. Hastaların aköz ve serum örneklerinde paraoksonaz, prolidaz, aldoz redüktaz, glutatyon redüktaz, karbonik anhidraz hidrataz ve esteraz aktiviteleri çalışıldı. Ayrıca serum örneklerinde; selenyum, LDL, HDL ve total kolesterol düzeyleri çalışıldı. Bulgular: PES'li grubun aköz örneklerinde çalışılan prolidaz enzim aktivite değerlerinde, kontrol grubuna göre belirgin derecede artış tespit edildi ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. (p < 0.05) PES'li grubun serum prolidaz seviyelerinde, kontrol grubuna göre yaklaşık 3 katında bir artış saptanmasına rağmen, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcut değildi. (p > 0.05) PES'li grubun serum CA hidrataz enzim aktivite düzeylerinde, kontrol grubuna göre belirgin derecede artış saptandı ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu. (p < 0.05) Aköz CA hidrataz seviyelerinde ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. (p > 0.05) Her iki grubun aköz ve serum örneklerinde çalışılan; PON, AR, GR, CA esteraz enzim aktivite düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. (p > 0.05) Her iki grubun aköz örneklerinde aldoz redüktaz enzim aktivitesi tespit edilmedi. Serum selenyum, HDL, LDL seviyelerinde iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. (p > 0.05) Serum total kolesterol seviyeleri PES'li grupta kontrol grubuna göre daha düşük seviyelerde tespit edilmiş olup, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. (p < 0.05) PES'li grubun; aköz GR-PON ile aköz CA esteraz ve hidrataz aktiviteleri arasında negatif korelasyon tespit edildi. (p < 0.05) Sonuç: PES'li hastaların aköz örneklerinde, prolidaz enzim aktivitesinin yüksek olması, kollajen döngüsünün hızlanması ile ekstrasellüler matriks homeostazisinin birikim yönünde bozulmuş olabileceğini; GR-PON antioksidan enzim aktiviteleri ile CA enzim aktiviteleri arasındaki negatif korelasyon ve serum CA hidrataz enzim aktivitesindeki artış; antioksidan enzim aktivite yetersizliğinin CA enzim aktivitesindeki artışla sonuçlanabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar PES'in oluşum mekanizmasını anlamada yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Enzyme Activities Involved in Metabolic Pathways that may be Associated with Etiopathogenesis in Humor Aqueous and Serum Samples of Cataract Cases with Pseudoexfoliation Syndrome Background and aim: The aim of this study is to investigate the levels of prolidase, paraoxonase (PON), carbonic anhydrase (CA), aldose reductase (AR), glutathione reductase (GR) enzyme activities in patients' serum and aqueous sample and compare them with control group. Materials and Methods: In this study, 66 patients were divided into two groups. While 33 patients with cataracts in pseudoexfoliation syndrome coexistence formed the first group (group with PES), the second group consisted of 33 cases without PES with age-related cataracts. (control group) Paraoxonase, prolidase, aldose reductase, glutathione reductase, carbonic anhydrase hydratase and esterase activities were studied in serum and aqueous samples of the patients. In addition levels of selenium and LDL, HDL, total cholesterol were studied in serum samples. Results: There was a significant increase in aqueous prolidase levels of the PES group and a statistically significant difference was found between the two groups. (p < 0.05) Although an increase in serum prolidase levels of the group with PES was approximately 3 times higher than the control group, no statistically significant difference was observed between the two groups (p > 0.05). There was a significant increase in serum CA hydratase enzyme activity levels of the PES group compared to the control group. Additionally, a statistically significant difference was observed between these groups (p < 0.05). Besides, no statistically significant difference was found between the two groups in aqueous CA hydratase levels (p > 0.05). There was no statistically significant difference between PON, GR, AR, CA esterase enzyme activity levels studied in serum and aqueous samples of both groups. (p > 0.05) Aldose reductase enzyme activity was not detected in aqueous samples in both groups. In addition, there was no statistically significant difference in serum selenium-HDL-LDL levels between the two groups (p > 0.05). Serum total cholesterol levels were found lower in the PES group than the control group, and a statistically significant difference was found between these groups (p < 0.05). In aqueous samples taken from PES group, negative correlation between GR and CA esterase-hydratase activity, and negative correlation between PON and CA esterase- hydratase activity. (p < 0.05) Conclusions: The high prolidase enzyme activity in aqueous samples of patients with PES suggests that collagen turnover accelerates and extracellular matrix homeostasis deteriorates in the direction of accumulation. Also; the high CA hydratase enzyme activity in serum samples and a negative correlation between GR-PON antioxidant enzyme activities and CA activities in aqueous samples of patients with PES suggest that the insufficiency of antioxidant enzyme activities may result in an increase in carbonic anhydrase enzyme activity. These results can be a guide for understanding the formation mechanisms of PES.