Psödoeksfoliasyon sendromu olan hastalarda ön kamara sıvısında SCUBE-1 seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of SCUBE-1 levels in aqueous humor in patients with pseudoexfoliation syndrome
- Tez No: 706070
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRAK ŞEKERYAPAN GEDİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Enflamasyon, iskemi, nötrofil-lenfosit oranı, oksidatif stres, psödoeksfoliasyon sendromu, SCUBE-1, Inflammation, ischemia, neutrophil-lymphocyte ratio, oxidative stress, pseudoexfoliation disorder, SCUBE-1
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Psödoeksfoliasyon sendromu (PES) olan hastalarda ön kamara sıvısındaki Signal peptide CUB-EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) seviyesini PES olmayan kontrol hastalar ile karşılaştırarak PES patogenezinde suçlanan iskemi/hipoksi, oksidatif stres ve enflamasyonun rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya PES olan (çalışma grubu) ve olmayan (kontrol grubu) yaşa bağlı katarakt hastaları dahil edildi. Psödoeksfoliatif glokomlu hastalar çalışma dışı bırakıldı. Katarakt cerrahisinden önce hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), Goldmann aplanasyon tonometrisi ile göz içi basıncı (GİB) ölçümü, ön ve arka segment muayeneleri yapıldı. Ön kamara sıvısı örnekleri katarakt cerrahisi esnasında alındı. Örnekler sandviç-ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) (Human SCUBE-1 Elisa Kit-Elabscience) yöntemiyle çalışıldı. Hastaların preoperatif dönemde alınan tam kan sayımı parametrelerinde nötrofil-lenfosit oranı (NLO) değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada hasta sayıları PES grubunda 20, kontrol grubunda 20 idi. PES grubundaki hastaların yaş ortalaması 63,45±7,29 yıl, %75'i erkek (n=15), EİDGK düzeyi ortalaması 1,70±0,61 logMar, GİB değerleri ortalaması 16,1±2,93 mmHg idi. Kontrol grubundaki hastaların yaş ortalaması 60,0±8,62 yıl, %55'i erkek (n=11), EİDGK düzeyi ortalaması 1,30±0,70 logMar, GİB değerleri ortalaması 14,6±2,39 mmHg idi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, EİDGK ve GİB değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Ön kamara sıvısındaki ortalama SCUBE-1 değerleri PES grubunda 1,63±1,41 ng/mL, kontrol grubunda 0,89±0,33 ng/mL idi. Gruplar arasında ön kamara sıvısındaki ortalama SCUBE-1 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p=0,036). Tam kan sayımındaki NLO değerleri PES grubunda ortalama 1,93±0,63, kontrol grubunda 1,82±0,91 idi. NLO değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: PES patogenezi hala tam olarak anlaşılamamış bir durumdur. PES'de ön kamara sıvısındaki artmış SCUBE-1 seviyeleri patogenezde suçlanan iskemi ve oksidatif stresi desteklemektedir. Sistemik enflamasyon belirteci olarak bilinen NLO değerlerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmamışken ön kamara sıvısındaki artmış SCUBE-1 değerleri, başlangıç PES olgularında lokal bir enflamasyon olabileceğini düşündürmektedir. PES patogenezi ile SCUBE-1 ilişkisini desteklemek adına daha geniş hasta serileri ve ilgili olabilecek parametreleri içeren çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to elicit the role of ischemia/hypoxia, oxidative stress and inflammation in Pseudoexfoliation Syndrome (PES) pathogenesis by comparing Signal peptide CUB-EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) levels in aqueous humor with PES and non-PES patients. Material and Methods: Age-related cataract patients with PES (study group) and non-PES (control group) were included in the study. Patients with pseudoexfoliative glaucoma were excluded from the study. Before cataract surgery, best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP) measurement with Goldmann aplanation tonometry, anterior and posterior segment examinations were performed. Aqueous humor samples were obtained during cataract surgery. The samples were studied by the sandwich-ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) (Human SCUBE-1 Elisa Kit-Elabscience) method. The neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) values were compared in the preoperative complete blood count parameters of the patients. Results: 20 patient in PES group and 20 patients in control group were included in the study. The mean age of the patients in the PES group was 63.45±7.29 years, 75% of them were male (n=15), mean BCVA level was 1.70±0.61 logMar, and mean IOP values were 16.1±2.93 mmHg. The mean age of the patients in the control group was 60.0±8.62 years, 55% of them were male (n=11), the mean BCVA level was 1.30±0.70 logMar, and the mean IOP value was 14.6±2.39 mmHg. There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender, BCVA and IOP values (p>0.05). The mean SCUBE-1 values in aqueous humor were 1.63±1.41 ng/mL in the PES group and 0.89±0.33 ng/mL in the control group. There was a statistically significant difference between the groups in terms of mean SCUBE-1 values in the aqueous humor (p=0.036). The mean NLR values in the complete blood count were 1.93±0.63 in the PES group and 1.82±0.91 in the control group. No statistically significant difference was found between the two groups in terms of NLO values (p>0.05). Conclusion: The pathogenesis of PES is not established yet completely. Increased levels of SCUBE-1 in anterior chamber fluid in PES support ischemia and oxidative stress, which are blamed on pathogenesis. While there was no significant difference between the groups in NLR values, which are known as systemic inflammation markers, increased SCUBE-1 values in the aqueous humor suggest that there may be a local inflammation in initial PES cases. Further studies with larger case series and relevant parameters are needed to corroborate PES pathogenesis and SCUBE-1 relevance.