Serebral palsili çocuklarda beyaz madde yolaklarının yolak tabanlı uzaysal istatistik ile değerlendirilmesi
Evaluation of the white matter tract injury with tract-based spatial statistics in children with cerebral palsy
- Tez No: 645850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, konjenital hemipleji, serebellum, DTI, TBSS, Cerebral palsy, congenital hemiplegia, cerebellum, DTI, TBSS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serebral palsi, motor, duyu, kognitif ve sosyal etkilenimle karakterize, progresif olmayan nörogelişimsel bir sendromdur. Progresif olmamasına karşın serebral palside zamanla gelişen sekonder problemler gözlenebilir. Toplumda her 1000 canlı doğumda 2-4 sıklığında gözlenir ve bunların %75'ini spastik grup oluşturur. Spastik serebral palsi, sınıflandırma olarak üst motor nöron ve piramidal bulguların görüldüğü tiptir. Bununla birlikte duyusal, oral-motor, kognitif, davranışsal ve sosyal problemler görülebilmektedir. Serebral palsiye dair literatürde geniş difüzyon tensör görüntüleme çalışmaları bulunsa da bu çalışmalar piramidal yolaklar üzerinde yoğunlaşmış, serebellum, merkezi sinir sistemindeki önemli rolü yer bulamamıştır. Araştırmanın amacı, SP'li çocuklarda görülen motor, duyu, kognitif ve sosyal etkilenmenin tüm beyin (serebral korteks ve serebellum) görüntülemesiyle değerlendirilerek anatomik bölgelerin klinik bulgularla bağlantısallığını kurmaktır. Bu çalışma, spastik serebral palsili çocuklarda serebral korteks ve serebellum beyaz madde yolaklarının TBSS ile analizi gerçekleştirilip değerlendirilen literatürdeki ilk araştırmadır. Çalışmaya 6-17 yaş aralığında 14 konjenital hemiplejik serebral palsi, 7-18 yaş aralığında 14 normal gelişim gösteren 28 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara ait difüzyon tensör verileri Yolak Tabanlı Uzaysal İstatistik ile karşılaştırılmış, eşiksiz küme iyileştirme ile serebral kortekste 12 farklı kümede, serebellumda ise 1 kümede anlamlı farklılık gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, serebral palsiye dair gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Cerebral palsy is a well-recognized nonprogressive neurodevelopmental syndrome that is characterized by the motor, sensory, cognitive and social impairment in early childhood. The prevalance of cerebral palsy was reported as 2-4 per 1000 live births in many populations, and the spastic cerebral palsy accounts for %75 of cerebral palsy group. Spastic cerebral palsy is a subtype which is specified with upper motor neuron and pyramidal lesions primarily, but sensory, oral-motor, behavioral and social communication deficits can be attended as well. In previous studies, most of the diffusion tensor imaging studies mainly focuses on motor function and pyramidal tracts in cerebral palsy. Although cerebellum is a modulator of the central nervous system, has an important role on motor function, and strong connections with the cerebral cortex (motor, sensory and lymbic area), it was not considered in spastic cerebral palsy studies. The aim of the study is to demonstrate the relationship between the anatomical areas of the cerebral cortex and the cerebellum in consideration of the clinical symptoms by analyzing the diffusion tensor imaging data with the Tract-based Spatial Statistics. There is no study that evaluates both cerebral cortex and cerebellum with Tract-based Spatial Statistics in spastic cerebral palsy. The study sample consisted of 14 children with congenital hemiplegia (6-17 age range) and 14 age-matched typically developing (7-18 age range) control group. The diffusion tensor imaging data was analyzed with Tract-based Spatial Statistics by comparing the fractional anisotropy values of the cerebral palsy and the control group. Randomization was performed with Threshold-Free Cluster Enhacement. The fractional anisotropy values of the cerebral palsy group was significantly decreased for 12 cluster of the cerebral cortex, 1 cluster of the cerebellum. This study is the first sample in the field of cerebral palsy, and presents a different perspective for the further studies.