Şizofreni hastalarında psikotik alevlenme ve remisyon dönemlerinde, sağlıklı kontrollerde, görsel uyarılmış potansiyel ve görsel motor koordinasyonun karşılaştırılması, klinik belirtilerle ilişkisi
Comparison of visual evoked potential and visual motor coordination in psychotic exacerbation and remission periods, healthy controls in schizophrenic patients, its relationship with clinical symptoms
- Tez No: 645932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, görsel uyarılmış potansiyel (VEP), WAIS, işitsel halüsinasyonlar, schizophrenia, visual evoked potential (VEP), WAIS, auditory hallucination
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, şizofreni hastalarında psikotik alevlenme ve remisyon (en az 8 haftalık) dönemlerinde, sağlıklı kontrollerde, görsel uyarılmış potansiyel ve görsel motor koordinasyonun karşılaştırılması ve elde edilen bulguların hastalardaki klinik belirtilerle olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı kliniğine/polikliniğine başvuran, DSMIV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı konan 40 hasta (psikotik ataktayken ve en az 8 haftalık remisyondayken) ve cinsiyet, yaş ve eğitim açısından eşleştirilmiş olan 40 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği – PANSS ölçeği kullanılarak hastaların psikotik atak ve remisyon durumları belirlendi. Tüm gruplara bir nöropsikolojik değerlendirme bataryası olan WAIS-III (Wechcler Yetişkinler İçin Zeka Testi) parça birleştirme alt testi uygulandı. Tüm gruplara N75, P100 ve N145' ten oluşan Görsel Uyarılmış Potansiyel (VEP) ölçümleri yapıldı. Bulgular: Gruplara göre görsel-motor algı, parça-bütün ilişkisini kavrama ve görsel organizasyon performansının kontrol grubunda, hasta atak ve remisyon grubundan daha iyi olduğu, en kötü performansı hasta atak grubunun gösterdiği belirlendi. Hasta (atak), Hasta (remisyon) ve kontrol gruplarına göre latans ve amplitüd değerlerinin dağılımları arasında ilişki saptanmadı Atak ve remisyon grubunda işitsel halüsinasyonu olan hastaların Sol N145 latans değerinin olmayanlardan uzun olduğu gözlendi. Görsel halüsinasyon, sanrı varlığına göre atak ve remisyon grubunda VEP parametreleri ve noropiskolojik test performansı arasında ilişki gözlenmedi. N145 ve P100 amplitüd değerleri ile PANSS tüm alt ölçekleri arasında pozitif yönde ilişki saptandı. Lojistik regresyon analizinde WAIS parça birleştirme test puanının artması remisyon ve kontrol grubunda olmayı arttırmaktadır. P100 latans değerinin artması hastalık riskini arttırmaktadır. Sonuçlar: Şizofreni hastalarında atak, remisyon dönemi kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, VEP parametrelerinde anlamlı farklılık olmadığı ancak en düşük nörokognitif test puanın atak döneminde elde edildiği gözlendi. Nörokognitif test puanın yüksek olmasının kontrol grubunda olmayı yordadığı görüldü. Nörofizyoloji yöntemlerini kullanan gelecekteki çalışmaların şizofreni patolojisine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare visual evoked potential and visual motor coordination in patients with schizophrenia during psychotic exacerbation and remission (at least 8 weeks), healthy controls and to investigate the relationship between the findings and clinical symptoms in patients. Methods: 40 patients who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-IV diagnostic criteria (in psychotic episode and at least 8 weeks in remission) and 40 healthy individuals who were matched in terms of gender, age and education were included in the study. Psychotic attack and remission status of the patients were determined using the Positive and Negative Syndrome Scale - PANSS scale. A neuropsychological assessment battery, WAIS-III (Wechcler Intelligence Test for Adults), was applied to all groups. Visual Evoked Potential (VEP) measurements consisting of N75, P100 and N145 were performed in all groups. Results: According to the groups, it was determined that visual-motor perception, part-whole relationship comprehension and visual organization performance were better in the control group than the patient attack and remission group, and the patient attack group showed the worst performance. No relationship was found between the distribution of latency and amplitude values according to the patient (attack), patient (remission) and control groups. It was observed that the left N145 latency value of the patients with auditory hallucination in the attack and remission groups was longer than those without. No correlation was observed between VEP parameters and neuropycological test performance in the attack and remission groups according to the presence of visual hallucinations and delusions. There was a positive correlation between N145 and P100 amplitude values and all subscales of PANSS. In the logistic regression analysis, the increase in the WAIS objective assembly test score increases the remission and control group. Increasing the P100 latency value increases the risk of disease. Conclusion: When the attack and remission period in schizophrenia patients were compared with the control group, it was observed that there was no significant difference in VEP parameters, but the lowest neurocognitive test score was obtained during the attack period. It was observed that a high neurocognitive test score predicted being in the control group. It is thought that future studies using neurophysiology methods will shed light on the pathology of schizophrenia.