Ankara'da öğrenim gören Suriyeli lisansüstü öğrencilerin çok kültürlülük ve kimlik bağlamında sosyal uyum algıları
The perceptions of social adaptation of The Syrian graduate students who is studying in Ankara in the context of multiculturalism and identity
  1. Tez No: 645970
  2. Yazar: NURGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TANAS KARAGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kültürlülük, Kimlik, Uyum, Suriyeli, Öteki, Multiculturalism, Identity, Adaptation, Syrian, Other
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'de güncelde yaşanan yoğun Suriyeli göçü ile Türkiye toplumunun halihazırda barındırmış olduğu çok kültürlü toplum yapısında bir çeşitlilik artışı yaşanmıştır. Zenginlik olarak değerlendirmenin ideal olduğu farklılık, çeşitlilik hali ile kimlik farklılıkları ve bununla birlikte doğal olarak gelen sosyal uyum konusu Türkiye toplumunun içerisinde barındırdığı çeşitli dinamiklerden etkilenmektedir. Tarihsel kökleri itibariyle çok kültürlülüğe yabancı olmayan Türkiye'de Suriyeli göçüne ilk zamanlarda Ensar-Muhacir bakış açısıyla yaklaşılmış ve bu durum misafir statüsü kapsamında değerlendirilmiştir. Ancak zamanla Suriye'deki rejim zulmü sona ermemiş, aksine şiddetini artırarak devam etmiştir. Bu durum ise Türkiye'deki Suriyelilerin kalıcı olmaya başlamasını beraberinde getirmiştir. Yaşanan birtakım olumsuz olayların medyada çarpıtılması ve abartılması ile Türkiye toplumunun misafir olana, kalıcı olmaya başlayana, hoşgörülü tavrı tersine dönmüştür. Suriyeliler toplum içerisinde farklı olan kimliklerinin de kolaylaştırıcılığıyla, hedef gösterilen bir öteki haline gelmiştir. Bu minvalde tez çalışması kapsamında nitel araştırma yöntemi kullanılarak bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Saha araştırmasında; çok kültürlülüğün etkisi çerçevesinde, kimlik farklılığının Ankara toplumuna uyum noktasındaki etkileri, Suriyeli göçü üzerinden Suriyeli lisansüstü öğrenciler özelinde ele alınmış ve bu kapsamda Ankara'daki devlet ve vakıf üniversitelerinde lisansüstü düzeyde öğrenim gören 14 Suriyeli öğrenci ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen mülakatlar neticesinde elde edilen bulgular ışığında Ankara toplumunda Suriyelilere yönelik bir önyargı halinin mevcut olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, önyargı halinin Suriyeliler özelinden çıktığı ve tüm Arapları kapsayan bir hal aldığı ve bu durumun çeşitli zemin ve şekillerde pratiğe yansıdığı ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla sözlü saldırı şeklinde ortaya çıkan önyargı halinin körüklenmesinde medya faktörünün belirgin bir biçimde öne çıktığı görülmüştür. Önyargının ortaya çıkışı ve hakimiyetinin devam edişi halinin aşılıp çözüme ulaştırılmasının ise doğru bir iletişim ile mümkün olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
There has been a diversity rise in the multicultural structure of Turkish society, caused by the intense migration of Syrians into Turkey. This difference, assessed ideally as richness, is diversity, social cohesion forms come with identity differences, have been affected by a variety of dynamics hosted in Turkish society. In Turkey, having multiculturalism in historical roots of it, initially, the Syrian immigration was considered as Ansar-Muhajir, and this situation was evaluated as the scope of guest status. However, the regime persecution in Syria has not ended, on the contrary, continued by increasing its severity. This condition has led the Syrians in Turkey to be getting permanent. Due to some exaggerated adverse events and some lie news that have taken place in the media, the tolerant attitude of the Turkish society to the ones who were guests and the ones who started to be permanent has been reversed. Syrians have become a targeted other with the facilitation of their different identities in the society. In this context, field research was carried out using the qualitative research method within the scope of the thesis study. In the field research; within the framework of the impact of multiculturalism, impacts of identification differences on society in Ankara at the harmony point was examined based on Syrian immigration specifically for Syrian graduate students, and in this context, interviews were done with 14 Syrian students studying at the graduate level in state and foundation universities in Ankara. Under the light of the findings obtained from the interviews, prejudice against Syrians in Ankara was seen that the present state of society. However, it has been revealed that the prejudice situation is not specific to the Syrians, and it has become a state that covers all Arabs, and this situation is reflected in practice on various grounds and forms. It was observed that the media factor became prominent in the increase of prejudice, which mostly appeared as a verbal attack. It has been demonstrated that the emergence and continuance of prejudice can be resolved through correct communication.