Abdominal acil patolojilerin değerlendirilmesinde dual enerji BT'nin tanısal etkinliği
Diagnostic effectiveness of dual energy CTt in the evaluation ofabdominal emergency pathologies
- Tez No: 645969
- Danışmanlar: PROF. ABDULMECİT KANTARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dual enerji BT, ürolitiazis, akut apandisit, kolelitiazis, akut mezenter iskemi, Dual energy CT, urolithiasis, acute appendicitis, cholelithiasis, acute mesenteric ischemia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bazı abdominal acil patolojilerde dual enerji BT'nin tanısal etkinliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Ağustos 2019-Ağustos 2020 tarihleri arasında karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran ve ürolitiazis, akut apandisit, kolelitiazis ve akut mezenter iskemi düşünülen 210 hastaya DEBT uygulandı. Ürolitiazis tanısı alan 56 hasta, akut apandisit tanısı alan 20 hasta ve 20 kontrol grubu, kolelitiazis tanısı alan 15 hasta ve akut mezenter iskemi tanısı alan 11 hasta çalışmaya dahil edildi. Ürolitiazis hastalarında taşın yeri, büyüklüğü, DEBT ile yapılan analizi sonrası cinsi, yüksek ve düşük enerji düzeylerindeki atenüasyonu ve bunların birbirine oranı araştırıldı. Akut apandisit hastalarında apendiksin maksimum çapı, 40 keV, 80 keV ve 190 keV monokromatik görüntüler ile sanal kontrastsız, iyot haritası ve mikst görüntülerdeki dansitesi ölçülmüş ve kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Kolelitiazis hastalarında 40 keV, 70 keV, 90 keV, 120 keV, 150 keV ve 190 keV monokromatik görüntülerde safra ve safra kesesi taşının dansiteleri ölçülmüş ve aradaki fark ortaya konmuştur. Hastalarda taş varlığı MRG ile doğrulanmıştır. Akut mezenter iskemi hastalarında 40 keV, iyot haritası ile 120 kVp görüntülerde nekroze barsak ansı ile perfüze barsak ansında dansite ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Ürolitiazisli hastalarda en düşük ve en yüksek atenüasyon oranı aralığı ürik asit taşı için 0,81-1,07, kalsiyum oksalat taşı için 1,33-1,51, hidroksiapatit taşı için 1,44-1,65 ve sistin taşı için 1,00-1,41 olarak bulunmuştur. Apandisit hastalarında; 40 keV sanal monokromatik görüntülerde hasta grubunda ortalama dansite 164,94±25,92 HU, kontrol grubunda ortalama dansite 63,74±38,25 olarak hesaplanmıştır. 80 keV sanal monokromatik görüntülerde, hasta grubunda ortalama dansite 54,75±11,44 HU, kontrol grubunda ortalama dansite 16,51±14,58 olarak hesaplanmıştır. 190 keV sanal monokromatik görüntülerde hasta grubunda ölçülen ortalama dansite 27,81±8,69 HU, kontrol grubunda ortalama dansite 4,29±11,57 olarak saptanmıştır. Sanal kontrastsız görüntülerde, hasta grubunda ortalama dansitesi xi 16,53±6,57 HU, kontrol grubunda ortalama dansitesi 0,38 ±11,89 HU olarak saptanmıştır. Overlay görüntülerde hasta grubunda ölçülen ortalama dansite 33,01±6,68 HU, kontrol grubunda ortalama dansite 17,97±10 HU olarak saptanmıştır. Mikst görüntülerde hasta grubunda ortalama dansite 57,23±13,22 HU, kontrol grubunda ortalama dansite 18,59±16,64 HU olarak bulunmuştur. Kolelitiazis hastalarında 40 keV sanal monokromatik görüntüde safra taşları ve safra arasındaki dansite farkı 1 hastada(%6,7) 20-40 HU,6 hastada (%40) 40-60 HU, 2 hastada(%13,3) 60-80 HU, 4 hastada(%26,7) 80-100 HU ve 2 hastada(%13,3) 100 HU'dan fazladır. 70 keV sanal monokromatik görüntüde bu fark 10 hastada(%66,7) 10 HU'dan küçük, 3 hastada (%20) 10-20 HU, 2 hastada(%13,3) 20 HU'dan fazladır. 190 keV sanal monokromatik görüntüde ise bu fark 5 hastada(%33,3) 10-20 HU, 4 hastada (%26,7) 20-30 HU, 3 hastada(%20) 30-40 HU, 3 hastada(%20) 40 HU'dan fazladır. Akut mezenter iskemi hastalarında 40 keV sanal monokromatik görüntüde nekrotik ansta ortalama dansite -9,88±7,18, normal ansta ortalama dansite 168,15±21,5 olarak bulunmuştur. İyot haritasında nekrotik ansta ortalama dansite -6,3±9,82, normal ansta ortalama dansite 75,92±10,9 olarak bulunmuştur. 120 kVp konvansiyonel BT görüntüsünde nekrotik ansta ortalama dansite 4,33±13,06, normal ansta ortalama dansite 48,42±9,31 olarak bulunmuştur. Sonuç: DEBT'nin idrar taşlarının kimyasal bileşimini karakterize etmede etkili olduğu gösterilmiştir ve gelecekte standart görüntüleme yöntemi olarak helikal kontrastsız BT'nin yerini alacaktır. Düşük enerji düzeylerinde oluşturulan sanal monokromatik görüntülerde akut apandisit daha kolay saptanabilir. Düşük keV sanal monokromatik görüntüleme, kalsifiye olmayan safra kesesi taşlarının belirginliğini artırarak tespit edilebilirliklerini arttırmaktadır. İyot haritası ve 40-keV monoenerjetik görüntüler, AMİ'nin belirginliğini artırarak, geleneksel BT görüntülerine kıyasla gelişmiş tanısal doğruluk sağlar.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to demonstrate the diagnostic efficiency of dual energy CT in some abdominal emergency pathologies. Material and Method: Between August 2019 and August 2020, DECT was applied to 210 patients who were admitted to the emergency department with the complaint of abdominal pain and were suspected of urolithiasis, acute appendicitis, cholelithiasis and acute mesenteric ischemia. 56 patients diagnosed with urolithiasis, 20 patients diagnosed with acute appendicitis and 20 control group, 15 patients diagnosed with cholelithiasis and 11 patients diagnosed with acute mesenteric ischemia were included in the study. In urolithiasis patients, the location and size of the stone, its type after analysis with DEBT, its attenuation at high and low energy levels and their ratio to each other were investigated In patients with acute appendicitis, the maximum diameter of the appendix, 40 keV, 80 keV and 190 keV monochromatic images, and the density of virtual non-contrast, iodine map and mixed images were measured and compared with the control group. The densities of gallstones and gallstones were measured in monochromatic images of 40 keV, 70 keV, 90 keV, 120 keV, 150 keV and 190 keV in patients with cholelithiasis and the difference between them was demonstrated. Stone presence in patients was confirmed by MRI. In patients with acute mesenteric ischemia, density measurements were made between the necrotic bowel loop and the perfused bowel loop in 40 keV, iodine map images and 120 kVp images and the density difference between the loops was recorded. As a result of these differences, images were compared in terms of superiority in diagnosis. Results: In patients with urolithiasis, the lowest and highest attenuation raterange is 0.81-1.07 for uric acid stone, 1.33-1.51 for calcium oxalate stone, 1.44-1.65 for hydroxyapatite stone and for cystine stone was found to be 1-1.4. In appendicitis patients; In 40 keV virtual monochromatic images mean density was calculated as 164.94 ± 25.92 HU in the patient group and 63.74 ± 38.25 in the control group. In 80 keV virtual monochromatic images mean density was calculated as 54.75 ± 11.44 HU in the patient xiii group and 16.51 ± 14.58 in the control group. In 190 keV virtual monochromatic images mean density was calculated as 27.81 ± 8.69 HU in the patient group and 4.29 ± 11.57 in the control group .In virtual non-contrast images mean density was calculated as 16.53 ± 6.57 HU in the patient group and 0.38 ± 11.89 HU in the control group. In overlay images mean density was calculated in the patient group as 33.01 ± 6.68 HU and 17.97 ± 10 HU in the control group. In mixed images the mean density was calculated as 57.23 ± 13.22 HU in the patient group and 18.59 ± 16.64 HU in the control group. Density difference between gallstones and bile in 40 keV virtual monochromatic image in cholelithiasis patients was 20-40 HU in 1 patient (6.7%), 40-60 HU in 6 patients (40%), 60-80 HU in 2 patients (13.3%) ,80-100 HU in 4 patients and more than 100 HU in 2 patients. In 70 keV virtual monochromatic image, this difference is less than 10 HU in 10 patients (66.7%), 10-20 HU in 3 patients (20%), and more than 20 HU in 2 patients (13.3%). In 190 keV virtual monochromatic image, this difference was 10-20 HU in 5 patients (33.3%), 20-30 HU in 4 patients (26.7%), 30-40 HU in 3 patients (20%), and more than 40 HU in 3 patients (20%). In patients with acute mesenteric ischemia, the mean density in the necrotic loop was -9.88 ± 7.18 in the virtual monochromatic image of 40 keV, and the mean density in the normal loop was 168.15 ± 21.5. On the iodine map, the mean density was -6.3 ± 9.82 in the necrotic loop, and 75.92 ± 10.9 in the normal loop. In the 120 kVp conventional CT image, the mean density was 4.33 ± 13.06 in the necrotic loop and 48.42 ± 9.31 in the normal loop. Conclusion: DECT has been shown to be effective in characterizing the chemical composition of urinary stones and will replace helical unenhanced CT as the standard imaging method in the future. Acute appendicitis can be detected more easily in virtual monochromatic images created at low energy levels. Low keV virtual monochromatic imaging increases the prominence of non-calcified gallstones and increases their detectability. The iodine map and 40-keV monoenergetic images increase the prominence of AMI, providing improved diagnostic accuracy compared to conventional CT images.