Subklinik hipotiroidi tanılı hastalarda obstrüktif uyku apne sendromunun prevalansının araştırılması
Investigation of the prevalance of obstructive sleep apnea syndrome in patients with diagnosed subclinical hypothyroidism
- Tez No: 645973
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: obstrüktif uyku apne sendromu, subklinik hipotiroidi, noktürnal desatürasyon, sigara, obstructive sleep apnea syndrome, subclinical hypothyroidism, nocturnal desaturation, smoke
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Hipotiroidizmin, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu(OSAS) patofizyolojisine katkı sağladığı ve bundan dolayı bu iki hastalığın ilişkili olduğu bilinmektedir. Subklinik hipotiroidide de OSAS prevalansının artabileceği düşünülmektedir. OSAS hastalarında subklinik hipotiroidi birçok çalışmada araştırılmasına karşın, subklinik hipotiroidi hastalarında OSAS prevalansı açısından yapılan çalışma sayısı pek azdır. Bu çalışmanın amacı: OSAS prevalansını subklinik hipotiroidi tanısı olan ve olmayan iki grupta belirlemek; bu iki gruptaki demografik özellikleri, kronik hastalıkları ve özellikle polisomnografik verileri karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 120 hasta çalışmaya dâhil edildi. Subklinik hipotiroidi tanısına göre iki gruba ayrıldı. İlk grup, 60 hastanın dâhil edildiği normal tiroid fonksiyonlarına sahip olan gruptu. İkinci grup ise; subklinik hipotiroidi tanısı yeni konan 60 hastadan oluşturuldu. Hastaların demografik, antropometrik, polisomnografi verileri ve Epworth uykululuk skalası skorları kaydedildi, kıyaslandı. Bulgular: Her iki grubun; cinsiyet oranları, yaş ortalamaları, kronik hastalakların dağılımı, vücut-kitle indeksi, boyun çevresi, epworth uykululuk skalası skoru benzer bulundu. OSAS prevalansı ve şiddetinde, kontrol grubuna kıyasla anlamlı fark saptanmadı. Subklinik hipotiroidi hastalarından oluşan obstruktif uyku apnelerde kontrol grubuna kıyasla, noktürnal desatürasyon ve oksijen desatürasyon indeksinde anlamlı fark saptandı. Sonuç: Bu çalışma subklinik hipotiroidi tanılı hastalarda OSAS prevalansında artış olmadığını göstermekte, ancak; noktürnal desatürasyonun subklinik hipotiroidi tanılı OSAS hastalarında anlamlı olarak artmış olduğunu göstermektedir. Bu hastalarda OSAS tanı ve tedavisinin nokturnal hipoksemiyle ilişkili kardiyovasküler komplikasyonların önlenmesinde önem arzedebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is well known that hypothyroidism and Obstructive Sleep Apnea Syndrome(OSAS) are related and therefore hypothyroidism contributes to the pathophysiology of OSAS. Prevalance of OSAS may also increase in subclinical hypothyroidism. Although, subclinical hypothyroidism in OSAS patients has been invastigated in many studies, there are very few studies about prevalance of OSAS in subclinical hypothyroidism patients. Aim of this study: To determine the prevalance of OSAS in two groups with and without subclinical hypothyroidism and to compare the demografic characteristics, chronic diseases and polysomnografic data in these two groups. Material and Method: 120 patients were included in the study. It was divided into two groups according to the diagnosis of subclinical hypothyroidism. The first group, included 60 patients, with normal thyroid function. 60 patients, newly diagnosed with subclinical hypothyroidism, was the second group. Demographic, anthropometric, polysomnographic data and Epworth Sleepiness Scale(ESS) scores of the ptients were recorded and compared. Results: Gender ratios, mean ages, distribution of chronic diseases, body mass index, neck circumference and Epworth Sleepiness scale score were found to be similar both two groups. There was no significant difference in OSAS prevalance and severity. A significant difference was found in the nocturnal desaturation and oxygen desaturation index in patients with subclinical hypothyroidism compared to the control group. Conclusion: This study shows that, there is no increase in OSAS prevalence in patients diagnosed with subclinical hypothyroidism, however; nocturnal desaturation is significantly increased in OSAS patients with subclinical hypothyroidism. It is thougt to be important that the diagnosis and treatment of OSAS in patients diagnosed with subclinical hypothyroidism to prevent cardiovasculer complications associated with nocturnal hypoxemia.