Investor behavior and composition of financial portfolio: Analyzing the effects of brand equity
Yatırımcı davranışı ve finansal portföyün bileşimi: Marka özkaynaklarının etkilerinin analizi
- Tez No: 646146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka değeri, Yatırımcı davranışı, Portföy yapısı, Brand equity, Perceived risk and return, Portfolio Management
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Pazarlama ve finans alanlarına ilişkin ayrı ayrı literatüre katkı sağlamak amacıyla yapılmış çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Spesifik olarak, markalaşma ve davranışsal finans, araştırmaların ilgisini arttıran bu alanlar arasındadır. Bu araştırmacıların çoğu, ekonomik çevredeki oyuncuların ekonominin yarattığı kırılganlıklara nasıl tepki verdiklerini araştırma arayışlarına bağlıdır. Son zamanlarda, Türkiye ve Gana'da, bu ekonomilere yatırılan paraların beklenen getirilerini sağlamasını sağlamak için ihtiyatlı ve katı önlemler gerektiren birçok ekonomik kırılganlık var. Bu kırılganlıkların yatırımcı karar verme sürecindeki etkilerini azaltmak için markalaşma kullanılabilir mi? Bu çalışmanın temel amacı, gelişmekte olan iki ülke arasındaki karşılaştırmalı bir analizde, varlığa bağlı marka sermayesinin finansal varlık portföylerini yönetme ve bu ilişkide algılanan getiri ve riskin rollerine aracılık etme üzerindeki etkilerini analiz ederken yatırımcıların davranışlarını incelemektir. Çalışma, şu anda Gana ve Türkiye'de herhangi bir türden bir yatırım aracına sahip olan, daha önce sahip olmuş veya sahip olmayı düşünen eğitimli yetişkinler arasında çevrimiçi bir anket yoluyla gerçekleştirildi. Bu amaçla marka değeri, boyutu (marka bilinirliği), algılanan getiri ve risk, yatırımcı deneyimi ve gelir düzeyleri arasındaki ilişki test edildi. Araştırma nüfusu, yukarıdaki kategoriye giren tüm eğitimli Ganalı ve Türklerden oluşuyordu. Bu büyük popülasyonun ölçeğini küçültmek ve ideal örnek boyutunu tanımlamak için Cochran'ın formülü kullanıldı. Analizde toplam 472 yanıt kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile verilerin güvenilirliği ve geçerliliği belirlendikten sonra, ölçülen değişken (portföy yönetimi) ile baskın değişken (marka bilinci) arasındaki yapısal ilişkiyi test etmek için yapısal eşitlik modelleme (SEM) tekniği kullanılmıştır. Sonuçlar, finansal varlıkların marka değeri boyutlarının, yatırımcıların davranışlarını önemli ölçüde etkileyen ve ideal finansal varlık portföyünün oluşturulmasını şekillendiren hayati bir yapı olduğunu göstermektedir. Araştırma ayrıca, algılanan risk ve getirinin gelişmekte olan ekonomilerde marka bilinci ile portföy yönetimi arasında aracı bir rol oynadığını, Gana örneğinde ise yatırımcı gelir düzeyinin marka bilinci-portföy yönetimi ilişkisinde bir moderatör olarak görüldüğünü göstermiştir. Bu çalışma, finansal varlık markalarını stratejik olarak konumlandırmanın ve yatırım hamleleri yapmakla ilgili olarak“markayla ilişkili etkileyiciler”in yönetiminde hayati ayarlamalar yapmanın uygunluğuna ilişkin pratik bir uygulama sunuyor.
Özet (Çeviri)
There are numerous studies that have been conducted to contribute to the literature on the marketing and finance fields separately. Specifically, branding and behavioral finance are among these fields gaining increasing research attention. Most of these researchers' interest hinges on their quest to investigate how players in the economic environment respond to vulnerabilities posed by the economy. In recent times, there exist a lot of economic vulnerabilities in Turkey and Ghana which calls for caution and stringent measures to ensure monies invested in these economies yield their anticipated returns. Can branding be used to reduce the effects of these vulnerabilities on the investor decision making? The main purpose of this study is to undertake an investigation into investors' behaviors whilst analyzing the effects of asset-related brand equity on managing their portfolio of financial assets and mediating roles of perceived return and risk in this relationship in a comparative analysis between two developing economies. The study is conducted via an online survey among educated adults who currently hold, have previously held, and or intend to hold an investment instrument of any kind in Ghana and Turkey. To this end, the relationship between brand equity dimension (brand awareness), perceived return and risk, investor experience and income levels were tested. The population for the study comprised of all educated Ghanaians and Turkish, who fall in the above category. In order to scale down this large population, the Cochran's formula was used to define the ideal sample size. In total 472 responses were used in the analysis. After ascertaining the reliability and validity of the data using the confirmatory factor analysis (CFA), the structural equation modeling (SEM) technique was used to test the structural relationship between the measured variable (portfolio management) and dominant variable (brand awareness). The results show that brand equity dimensions of financial assets is a vital construct that significantly influences investors' behavior, and shapes the construction of the ideal portfolio of financial assets. Also, the study showed that perceived risk and return played a mediating role between brand awareness and portfolio management in developing economies, while investor income level is seen as a moderator for the brand awareness-portfolio management relationship in the Ghanaian case. This study presents a practical implication on the relevance of strategically positioning financial asset brands and making vital adjustments to the management of ''brand-related influencers'' with regards to making investment moves.