Geleneksel çini motiflerinin seramik yüzeylere uygulanması
Adaptation of traditional turkish motifs on tiles
  1. Tez No: 646152
  2. Yazar: ELİF SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, çini, çini tasarım, geleneksel çini sanatı, ceramic, tile, tile design, traditional tile art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma; Anadolu ve Osmanlı Dönemi seramik çini sanatı motiflerinde önemli bir yere sahip olan karanfil motifinin, seramik nihale yüzeyinde uygulamalarını ve plastik açıdan analizlerini içermektedir. Seramik süsleme sanatı içerisinde önemli bir yere sahip olan çiniler, günlük kullanım eşyalarında, zengin motifleriyle sıkça karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde çinilerin özgün tasarımlarla farklı alan ve formlarda uygulama arayışları sürmekte, geleneksel çini motiflerinden ilham alınmaya devam edilmektedir. Tarama modeli ile desteklenen bu araştırmada, Anadolu ve Osmanlı Dönemi çini seramikleri incelenmiş, edinilen bilgiler doğrultusunda on bir adet nihale üzerine geleneksel motiflerden yola çıkılarak, çağdaş bir anlayışla karanfil motifi kompozisyonları uygulanmış ve çalışma bu motiflerin plastik analizleri ile sınırlandırılmıştır. Bu araştırma, geleneksel çini motifi olan karanfil deseninin farklı bir formda uygulanabilirliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Applying traditional tile motifs to ceramic surfaces This research;the carnation motif ,which has an important place in the ceramic tile art motifs of Anatolian and Ottoman period,applications on ceramic surface and In terms of plastic analysis were inculuding. The tiles, which have an important place in the art of ceramic decoration, are frequently encountered with rich motifs in daily use items. Nowadays,,the search for application of tiles with unique designs in different areas and forms is continuous, inspired by traditional tile motifs were continuing. İn this research supported by scanning model ,Anatolion and Ottoman period tile ceramics were examined, in line with the acquired information;starting with traditional motifs on eleven trivet, carnation motif compositions were applied with a contemporary understanding and the study was limited by plastic analysis of these motifs. This research,it demonstrate the applicability of the carnation pattern,which is a traditional tile motif in a different form were showed.