Turizm sektörü ekonomik büyüme ilişkisi: Malezya örneği
Tourism industry economic growth relationship: Malaysia example
  1. Tez No: 646196
  2. Yazar: MARAL BESHIMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM OKUR DİNÇSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Economic Growth, Tourism Sector, ARDL Border Test, Malaysia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektörü, gün geçtikçe büyüyen bir sektör olduğu için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için daha önem arz ediyor. Turizm kavramsal yönden incelendiğinde, tanımlandığında, insanların doğal ortamları dışındaki farklı yerlere eğlence, iş veya başka amaçlar için seyahat ettiği ve bu yerlere uyum sağladığı bir etkinlik olduğu söylenebilir. Ekonomik açıdan incelendiğinde, turizmden elde edilen gelirler uluslararası ödemeler dengesi, vergi gelirleri, döviz girişi, istihdam ve gelir düzeyi gibi ekonomik büyümeyi destekleyen faktörler üzerinde etkilidir. Turizm öncülüğünde büyüme hipotezi, çeşitli yerli ve yabancı çalışmalar araştırılmıştır. Ancak, her biri için farklı veri ve farklı yaklaşımlara sahip farklı ülkeler kullanıldığından, bu çalışmaların sonuçları konusunda fikir birliği yoktur. Bu çalışmada, turizm ve Malezya için ekonomik büyüme arasındaki uzun ve kısa vadeli ilişki, 1990 ve 2018 yılları arasında turizm geliri, turist sayısı, reel döviz kuru, sermaye birikimi ve GSYİH için yıllık veriler kullanılarak araştırılmış ve turizm sektörünün Malezya için de ekonomik büyümedeki rolü ve gücü araştırılmıştır. Bu çalışmada ARDL sınır testi kullanılmıştır. Çalışmanın neticesine göre turizm sektörün geliri, turist sayısı, sermaye birikimi ve reel döviz kuru, Malezya'nın ekonomik büyümesini uzun vadede etkilemektedir ve bu ilişkilerin dengesinin hızı %21 gösterilmiştir ve bu denge bağımsız değişkenler ve bağımlı değişkenler arasında kuruludur. Ayrıca Malezya örneğinde, uzun vadede ekonomik büyümeyi sadece sermaye birikimi etkilemektedir. Anahtar Kelime: Ekonomik Büyüme, Turizm Sektörü, ARDL Sınır Testi, Malezya
Özet (Çeviri)
Since the tourism sector is a growing sector, it becomes more valuable for developed and developing countries. When tourism is examined conceptually, it can be said that it is an activity in which people travel and adapt to different places outside their natural environment for entertainment, business, or other purposes. From an economic perspective, revenues from tourism have an impact on factors that support economic growth, such as the balance of payments, tax revenues, foreign exchange inflows, employment, and income levels. The growth hypothesis under the leadership of tourism has been investigated with various researches. However, since different countries with different data and different approaches are used for each, there is no consensus on the results of these studies. In this study, the long and short term relationship between tourism and economic growth for Malaysia was investigated by using annual data for tourism income, the number of tourists, real exchange rate, capital accumulation, and GDP between 1990 and 2018. The role of the tourism sector in economic growth for Malaysia was also investigated. In this study, the ARDL limit test was used. According to the results of the study, the income of the tourism sector, the number of tourists, capital accumulation, and the real exchange rate affect Malaysia's economic growth in the long term, and the balance of these relations is shown as 21%. Furthermore, in the case of Malaysia, only capital accumulation affects economic growth in the long run.