Sinop Arkeoloji Müzesi'ndeki bir grup Osmanlı Dönemi sikkesi
A Group of Ottoman Period coin in Sinop Archeology Museum
  1. Tez No: 646271
  2. Yazar: İBRAHİM EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE TALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Sikkeleri, Akçe, Sinop Müzesi, Tağşiş, Ottoman Coins, Mite, Sinop Museum, Adulteration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Hemen hemen her dönemde hükümdar ve devletlerin maddi ve kültürel sembolü olan sikkeler, üzerinde barındırdıkları yazı ve motifler ile dönemin üslup ve inanış biçimleri hakkında bilgi vermektedir. Sikkelerin üzerinde yer alan yazı ve motiflerden padişahların tahta çıktığı yıllar, fethettikleri topraklar, ekonomi ve sosyal yapı hakkında bilgi vermektedir. Katalog kısmında sikkeler incelenirken farklı örnekler olmasına dikkat edilmiştir. Kronolojik olarak ele alınan sikkeler ilk olarak tek tek fotoğraflanmış, çizimleri yapılmış ağırlık ve ölçüleri alınmış, dönemi belirlenmiş, malzeme ve teknik olarak farklı başlıklar altında değerlendirilmiştir. İncelenen bu sikkeler dönem olarak Sultan Çelebi Mehmed Han, Sultan II. Murad Han, Fatih Sultan Mehmed Han ve Sultan II. Bayezid Han dönemlerini kapsamaktadır ve en erken tarihli örnek Sultan Çelebi Mehmed Han (H.806/M.1402) döneminde, en geç tarihli örnek ise Sultan II. Bayezid Han (H.886/M.1481) döneminde darp edilmiştir. Katalog kısmından sonra değerlendirme ve sonuç bölümünde Sultan Çelebi Mehmed Han, Sultan II. Murad Han, Fatih Sultan Mehmed Han ve Sultan II. Bayezid Han dönemlerine ait 1050 adet sikke darp yeri, darp tarihi, darp dönemi, malzeme, teknik ve süsleme olarak detaylı bir şekilde değerlendirilip karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Sinop Arkeoloji Müzesi'ndeki 1050 adet Osmanlı Dönemi sikkesi ayrıntılı bir şekilde incelenerek, yazı, süsleme ve kompozisyonları tasnif edilip bilimsel bir çalışma ortaya koymak amaç edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Coins, which are the material and cultural symbols of rulers and states in almost every period, provide information about the style and belief styles of the period with the inscriptions and motifs they contain. The inscriptions and motifs on the coins provide information about the years when the sultans ascended the throne, the land they conquered, the economy and social structure. While examining the coins in the catalog section, attention has been paid to have different examples. The chronologically handled coins were first photographed one by one, their drawings were made, weights and measurements were taken, their period was determined, and their material and technique were evaluated under different titles. These coins examined cover the periods of Sultan Çelebi Mehmed Han, Sultan Murad Han II, Fatih Sultan Mehmed Han and Sultan Bayezid Han II, and the earliest dated example is during the period of Sultan Çelebi Mehmed Han (H.806 / M.1402), the latest was beaten during the reign of Sultan II Bayezid Han (H.886 / M.1481). After the catalog section, in the evaluation and conclusion section, 1050 coins belonging to the periods of Sultan Çelebi Mehmed Han, Sultan Murad Han II, Fatih Sultan Mehmed Han and Sultan Bayezid Han II are evaluated and compared in detail in terms of minting place, minting date, minting period, material, technique and decoration. As a result, it was aimed to present a scientific study by examining 1050 coins of the Ottoman Period in Sinop Archeology Museum in detail, classifying their writing, decoration and compositions.