Endüstriyel projelerde yüksekte çalışmanın ulusal ve uluslararası mevzuatlara göre değerlendirilmesi
Evaluating of work at heights in the industrial project in accordance with national and international legislations
- Tez No: 646276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALDUN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yüksekte Çalışma, Endüstriyel Tesisler, Çalışanlar, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Enerji Sektörü, Working at Height, Industrial Facilities, Employees, Occupational Health and Safety, Energy Sector (08/10/2020), 225 page
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Ülkemiz de ve tüm dünya da endüstriyel tesislerde yapılan her türlü çalışmalarda“iş güvenliği”birinci öncelik olmak durumundadır. Bu durum hem ulusal hem de uluslararası mevzuatlarda da yer almaktadır. Bu nedenle de çalışma alanında yapılacak her türlü iş için gerekli iş güvenliği önemlerinin alınması büyük önem arz etmektedir. Alınan her türlü önlem o alanda görev yapan çalışanları korumak, işletmeyi ve üretimin güvenliğini sağlamaktır. Ayrıca iş güvenliği kendine özgü konuları, kuralları, teorileri, temel ilkeleri olan bir çalışma alanı haline gelmiştir. Bu ilke ve yasalar olayların doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşanılan ve olası yaşanabilecek olan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle; çalışanlar, işletme ve çevre zarar görecektir. Bugün iş kazalarının neden olduğu kayıpların boyutu konunun ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınmasını gerektirmektedir. Özellikle de çalışma sektörlerine göre irdelendiğinde birçok farklı konu ortaya çıkmaktadır. Yüksekte çalışma adımı da bu işlerin başında gelmektedir. Bu anlamda baktığımızda; petrol endüstrisi arama, sondaj, üretim, rafineri ve taşıma, inşaat, sanayi, kimya, maden ve enerji sektörü gibi farklı sektörlere ayrılabilmektedir. Özellikle petrol, maden ve enerji endüstrisinin uluslararası niteliğinin olmasına rağmen iş güvenliği çalışmaları ülkelerin sosyo-ekonomik politik ve coğrafi özelliklerine göre farklılıklar göstermektedir. Bu alanların tamamında yüksekte çalışma yapıldığından söz etmek mümkündür. Bu nedenle bu çalışma da iş kolları farklılık gösterse de ortak olan yüksekte çalışma konusunun ulusal ve uluslararası mevzuatlardaki yerini, farklılıkların neler olduğu ve ortak olan aşamaların da belirlenip, genel bir yüksekte çalışma da iş güvenliği ifadesi ortaya koymaktır. (08/10/2020), 225 sayfa
Özet (Çeviri)
“Safety”has first precedence in every industrial compound for all type works in Turkey and all other countries'. This situation has place both national and international legislation. For this reason, taking precautions into working area for every type of work has a great importance. Every taken precautions provide secure to company, production process and workers who will work in this area. Moreover, HSE has been become field of study within autotelic subjects, rules, theories and basic principles. This principals and laws has naturally arised as a result of this principals and laws. Because of labor accidents and industrial diseases both workers and environment has been damaged. Today dimension of losses that because of labor accidents necessarily investigate both nationally and internationally level. Especially, when this subject is probed according to working fields, some of different subjects are come into view. Working at height is the first in order to those subjects. When we look within this meaning; this subject also may be divided like oil industry, exploring, drilling, production, refinery and transport, construction, industry, chemical, mining and energy sector. Even though oil, mining and energy sectors especially has international quality, HSE studies has been shown differences in comparison with countries socio- economic, politic and geopolitical position. We can say that working at height has a place in all those sectors. Thus, in this study working sectors even are different from each other, the same thing is working at height. In this study our subject is putting forward a general term for safety at working height and determining what the status of working height both similar and dissimilar are into international regulations.