Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 2010-2021 yılları arasında 0-18 yaş arası miyokardit ve perikardit tanısıyla izlenen hastaların özellikleri
Characteristics of patients aged 0-18 years who were followed up with myocarditis and pericarditis clinics between 2010-2021 at Kocaeli University Research Hospital
  1. Tez No: 741923
  2. Yazar: YEŞİM ECE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVİÇ ZEYNEP AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokardit, perikardit, Kocaeli, Çocuk Hastalıkları, Çocuk kardiyoloji, myocarditis, pericarditis, kocaeli, pediatrics, pediatric cardiology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, hastanemizce miyokardit ve perikardit tanısıyla izlenen hastalara ilişkin özelliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2010-2021 yıllarında miyokardit ve perikardit tanısıyla izlenen 0-18 yaş arasındaki hastaların epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar özellikleri, tedavi ve izlem sonuçları geriye dönük olarak değerlendirildi, başka merkez ve toplumlara ilişkin verilerle karşılaştırıldı. Bulgular: Miyokardit tanılı hastalardan 52'si erkek, 16'sı kızdı. Perikardit tanılı hastalardan 27'si erkek, 18'i kızdı. Hastalarımızın ortanca yaşı 14,5 yıl olarak bulundu. Hastaların başvuru şikayetleri incelendiğinde en sık şikâyet göğüs ağrısı (%81,4) idi. Perikardit grubunda ateş, nefes darlığı ve ortopne şikayetleri miyokardit grubuna göre anlamlı olarak fazla idi. Kardiyak belirteçlerden Troponin ve CK-MB seviyeleri miyokardit grubunda daha yüksekti. Miyokardit grubunda hastaların %70,5'i idiyopatik, %25'i viral, %1,5'i bakteriyel, %1,5'i ARA ve %1,5'i HÜS miyokarditi tanısı, perikardit grubunda ise %33,3'ü idiyopatik, %24,4'ü otoimmün, %15,6'sı neoplastik, %13,3'ü üremik, %6,7'si viral, %6,7'si bakteriyel perikardit tanısı aldı. Miyokardit tanısı alan hastalardan 48'ine kardiyak manyetik rezonans görüntüleme yapılmış olup hastaların 34'ünde (%70,8) miyokardit tanısını destekleyen pozitif bulgular saptandı. Sonuç: Miyokardit ve perikardit ülkemizde ve dünyada sıklığı tam olarak bilinmeyen kalp tabakalarının inflamasyon ile seyreden hastalıklardır. Miyokardit adölesan dönemde literatür ile uyumlu olarak yüksek saptandı. En sık miyokardit nedeni idiyopatik olup onu viral miyokarditler izlemekteydi. En sık perikardit nedeni idiyopatikti. Rekürrens olan hastalar otoimmün, viral ve idiyopatik nedenli perikarditti. Adölesan yaş grubunda göğüs ağrısı ve Troponin yüksekliği ile başvuran hastalarda miyokardit tanısı akılda tutulmalıdır. Bu hastalarda ekokardiyografik bulgular normal olsa bile subklinik miyokardit göz önüne alınarak kardiyak MRI ile değerlendirilmesi önerilir
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Myocarditis and pericarditis are diseases charactherized by the inflammation of cardiac layers with unknown prevalence in our country and the world. In this study, our aim was to evaluate the characteristic features of the patients diagnosed with myocarditis and pericarditis in our hospital. Material and Methods: Data including epidemiological and clinical features, treatment and follow-up outcomes from patients aged 0 to 18 years and diagnosed with pericarditis and myocarditis from 2010 to 2021 in our institute were gathered, evaluated and compared against results from other institutes and different populations. Results: Of the patients diagnosed with myocarditis, 52 were male and 16 were female. Of the patients with pericarditis, 27 were male and 18 were female. The median age of our patients was 14.5 years. Most common (81,4%) presenting symptom was chest pain. Fever, dyspnea and orthopnea rates were significantly higher in the pericarditis group than the myocarditis group. Blood troponine and CKMB values were higher in the myocarditis group. In the myocarditis group the most common cause was idiopathic (70,5%) followed by viral(25%), bacterial (1,5%) and rheumatic etiologies(1,5%) and one case(1,5%) was associated with hemolyticuremic syndrome. In the pericarditis group the leading underlying cause was idiopathic(33,3%) closely followed by autoimmune(24,4%), neoplastic(15,6%), uremic(13,3%), viral(6,7%) and bacterial(6,7%) etiologies. In the myocarditis group, 48 patients had cardiac magnetic resonance imaging (MRI) studies done and 34 patients (70,8%) had features supporting the diagnosis. Conclusions: Consistent with the literature, myocarditis prevalence were higher in adolescents. The most common etiology for myocarditis was idiopathic followed by viral causes. The most common etiology for pericarditis was idiopathic. Recurrent cases were associated with autoimmune, viral and idiopathic causes. In the adolescent age group, patients presenting with chest pain and elevated troponine values must be evaluated for myocarditis. Cardiac MRI can be utilized to distinguish subclinical myocarditis in patients with negative echocardiographic evaluations.