Pragmatizm progresivism ve ABD'de Demokrat Parti politikalarına yansımaları
Pragmatism progressivism and its reflections on Democrate Party policies in the USA
  1. Tez No: 646283
  2. Yazar: OKTAY CANSIN EMİRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KÖNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: American society, progressivism, pragmatism, Democrat Party, Woodrow Wilson, Bill Clinton, Barack Obama, freedom, equalty, political communication, democracy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
19. yüzyılın sonlarına doğru Amerikan toplumunun yaşadığı sosyal problemlerin çözümünde etkili olacak toplumsal bir felsefenin ihtiyacı hissedilmiştir. Amerikan toplumunun tarihsel gelişim süreci içerisinde ulaşmayı hedeflediği özgürlük ve eşitlik ideallerinin gerçekleşmemesi ve ortaya çıkan yeni sosyal problemlere karşı toplumsal reform talepleri gündeme gelmiştir. Tüm bu sorunlara ilişkin olarak bir grup filozof pragmatizm isimli felsefenin geliştirilmesi ve oluşturulması için çaba göstermiştir. Siyasal arenada da reform çabalarına yönelik çalışmalar progresivizm ideolojisini benimseyen Demokrat Parti çatısı altında etkili bir biçimde gerçekleşmiştir. Pragmatist filozofların düşünce ve etkinlikleri Demokrat Parti'nin siyasal ideolojisi olan progresivizmin teorik temeli olarak kabul görmüştür. Bir siyasal ideoloji olarak progresivizmin temel amacı toplumsal gelişmelerin sonucu olarak kabul edilen ekonomik artı değerlerin eşit ve adil bir şekilde topluma dağıtılmasının gerçekleştirilmesidir. Amerikan toplumunun 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında içerisinde bulunduğu toplumsal süreçlerde pragmatizm felsefesi teorik olarak, progresivizm ideolojisi ise pratik olarak siyasal alanda kullanılmaya başlanmıştır. Pragmatizm ile progresivizm arasındaki ilişki felsefi teori ve siyasi pratik arasındaki ilişkiyi yansıtmıştır. Bu dönemde progresivizm ideolojisini benimseyen Demokrat Parti'nin liderliğini Woodrow Wilson yapmıştır. Wilson döneminde Amerikan toplumu tarım toplumu formundan endüstri toplumu formuna geçişini siyasi olarak başarmıştır. Söz konusu geçiş siyasal kamunun genişletilmesi ile mümkün olmuştur; yani kadınların seçme ve seçilme hakkının anayasal olarak tanınması ile başarılmıştır. Tüm bu gelişmeler neticesinde ise ABD sosyal devlet niteliğini kazanmıştır ve demokratik seviyesini geliştirmiştir. 20. yüzyılın son çeyreğinde yaşanan bilimsel ve teknik gelişmeler sonucu ABD toplumu endüstri toplumu formundan ileri endüstri toplumu formuna geçmiştir. Bu geçiş sürecinde yeni toplumsal problemler kendini göstermiştir. Özellikle makineleşmenin yarattığı yüksek işsizlik oranları, devasa boyutlara ulaşan bütçe açıkları ve ekonomik durgunluk başlıca problemler olarak hissedilmiştir. Bu dönemde ekonomik sorunlara özgürlük ve eşitlik temelli siyasi sorunlardan daha çok önem verilmiştir. Progresivizm ideolojisi ve pragmatizm felsefesi Bill Clinton ve Barack Obama dönemlerinde de etkin bir şekilde kullanılarak yeni sosyal problemlerin çözülmesi amaçlanmıştır. Yeni bilimsel ve teknik gelişmeler sonucu ortaya çıkan internet ve dijital medya ortamlarının siyasal iletişim kanalları olarak kullanılması Demokrat Parti adaylarına seçimleri kazandırmıştır; fakat görev süreleri sonucunda ekonomik iyileşmeler gözle görünür şekilde gerçekleşmiş olsa dahi demokrasinin pekişmesi sürecinde net ve hissedilebilir sonuçlara ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Towards the end of the 19th century, the need for a social philosophy that would be effective in solving the social problems experienced by American society was felt. In the historical development process of American society, the ideals of freedom and equality have not been realized and social reform demands have come up against the emerging new social problems. Regarding all these problems, a group of philosophers made efforts to develop and form a philosophy called pragmatism. Efforts towards reform in the political arena were carried out effectively under the roof of the Democrat Party, which adopted the progressive ideology. The thought and activities of pragmatist philosophers have been accepted as the theoretical basis of progressivism, which is the political ideology of the Democratic Party. As a political ideology, the main purpose of progressivism is the realization of the equal and fair distribution of economic surplus values, which are accepted as the result of social developments. In the social processes that American society was in, at the end of the 19th century and the beginning of the 20th century, the philosophy of pragmatism began to be used theoretically and the ideology of progressivism, in the political field practically. The relationship between pragmatism and progressivism reflected the relationship between philosophical theory and political practice. During this period, Woodrow Wilson was the leader of the Democratic Party, which adopted the progressive ideology. During the Wilson era, American society politically succeeded in its transition from the agrarian society form to the industrial society form. This transition was made possible by the expansion of the political public; in other words, it was achieved through the constitutional recognition of women's rights to vote and be elected. As a result of all these developments, the USA has gained the character of a social state and developed its democratic level. As a result of the scientific and technical developments experienced in the last quarter of the 20th century, the US society has changed from the industrial society form to the advanced industrial society form. In this transition period, new social problems have emerged. Especially high unemployment rates created by mechanization, huge budget deficits and economic stagnation were felt as the main problems. In this period, more attention was paid to economic problems than political problems based on freedom and equality. Progressive ideology and pragmatism philosophy were used effectively in the periods of Bill Clinton and Barack Obama to solve new social problems. The use of the internet and digital media, which emerged as a result of new scientific and technical developments, as political communication channels brought the election success to the Democratic Party candidates; However, even though economic improvements have been realized visibly as a result of their term of office, clear and tangible results could not be achieved in the process of consolidation of democracy.