Das Gesprachsverhalten von Frauen und Mannern Vorarbeiten zu einer diskursanalytischen Studie im Bereich der Frauensprache
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 7643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİCHAEL FRİTSCHE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1989
- Dil: Almanca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
TÜRKÇE ÖZET Çalışmam kadın ve erkeklerin dil davranışlarındaki farklıklar ve kadınların dil kullanımındaki özelliklerin söylem çözümlemesi açısından incelenmesine yönelik bir ön araştırma niteliğindedir. Söylem çözümlemesi son yıllarda davranışçı dil bilim kapsamında dil bilim çalışmalarının önemli bir bölümünü oluşturmakta dır. Kadınların dil davranışı konusu dilbilim çalışmaları sınırını aşarak Pedagoji, Sosyoloji, Psikoloji ve Edebiyat Bilimi alanındaki çalışmalara da konu olmakta dır. Çalışmalarda önce dil kullanımının toplumsal pratikte hangi etmenlerce belirlendiğini açıkladım. En önemli etken olarak sosyal çevreyi aldım bu kapsamda sınıfsal farklılıkların, toplumsal yaşamdaki iş bölümünün, dil sel iletişim ortamının, farklı dil kullanımlarına yolaçtığını belirlemeye çalıştım. Daha sonra cinsiyet farklılığının dili nasıl etkilediğini inceledim. Bu bağlamda cinsiyet farklılığı psikolojinin genel bir değerlendirmesini yaptım ve cinsiyete bağlı değişik rollerin tümüyle biyolojik kökenli olmadığını ; toplum da insanlarca yaratılmış koşulların ve toplumsal beklentilerin cinsleri farklı rollere yönlendirdiğini dile getirdim. Önce kız ve erkek çocuklarda, sonra da yetiş kin kadın ve erkeklerde bu değişik rollerin dile nasıl etki yaptığını ve dil kullanımındaki farklılıkların neler olduğunu araştırdım. Sonraki bölümde söylem çözümleme yöntemlerine değindim. Söylem çözümlemesi genelde konuşma dilinin -çözümlenmesine yöneliktir. Günlük konuşmada veya toplumsal yaşamın diğer alanlarında, Örneğin radyo ve televizyondaki yayın ve açık oturumlardan, kadın ve erkeklerin dil kullanımlarının farklılığını kanıtlamak amacıyla konuşma kayıtları yaparak sonra bunları değerlendirmek ve çözümlemek konuya çok daha geniş boyutlar kazandıracaktı. Ancak konuya böyle bir yaklaşım master çalışma sının sınırlı süresi içinde olanaksızdı. Bu yüzden Türk ve Alman edebiyatından, dil kullanımının cinsiyete göre farklılık gösterdiği konusuna örnek olabilecek yapıtlar belirtmekle yetindim. Düşünceme göre toplumumuzda kadın ve erkekler arasındadil kullanımı ve dil davranış! açısından farklılıklar olduğunu gösteren ipuçları bu konuyu araştırılmaya değer kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ZÜSAMMENFASSUNG“Das Gesprâchsverhalten von Frauen und Mânnern Vor- arbeiten zu einer diskursanalytischen Studie im Be - reich der Frauensprache”ist das Thema me iner Magis - terschluBarbeit.Die Diskursanalyse ist im Laufe der letzten zehn Jahre - insbesondere im Rahmen der ling- ustischen Pragmatik zu einer der wichtigsten linguis- tischen Teildisziplinien geworden.Das Thema Frauen - sprache geht eigentlich über den linguistischen- ins besondere den systemlinguistischen-Rahmen hinaus.Es greift über in Pedagogik,Soziologie,Psychologie,Li- teraturwissenschaft u.a.m. In meiner Arbeit habe ich zuerst einen theoretischen Überblick über die gesellschaftliche Praxis und Sprach- verwendung gemacht und habe versucht zu erlâutern,in wieweit die soziale Umwelt die Sprachverwendung beein- flufit.Im zweiten Teil habe ich den Zusammenhang zwi- schen der Geschlechtszugehörigkeit und der Sprachver wendung untersucht.Um dieserı Aspekt nâher zu bestimraen,habe ich einen Überblick über die Psychologie der objektiven Ge - schlechtsunterschiede gemacht und danrı das Thema“Sprache und Geschlecht”bearbeitet.Weil die geschlechts- spezifischen Unterschiede im Sprachgebrauch von der Kindheit an zu senen sind,habe ich zuerst die sprach- lichen Leistungen von Jungen und Mâdchen untersucht. Dann. habe ich versucht, zu beweisen,da8 das Gesprâchs- verhalten von Mânnern und Frauen unterschiedliche Merkmale enthalten. Diskursanalytische Methoden bilden einen Teil meiner Arbeit. leh habe die Analysekategorien festgestellt und untersucht, mit welchen Methoden Analysen im Be- reich gesprochener Sprache gemacht werden können.An- hand einer Stichprobenuntersuchung der literarisehen Texte habe ich die möglichen Forschungsgebiete zu zeigen versucht. Da sich nach me inen Beobachtungen in der türkisehen Gesellschaft zahlreiche Hinweise auf Unterschiede im Sprachgebrauch und im Gesprâchsver - halten von Frauen und Mannern finden, sind Untersuch- ungen auf diesem Gebiet ein wichtiges Desiderat,zu- mal es bis jetzt noch nicht viele Forschungsaktivi- taten auf diesem Bereich gibt.
Benzer Tezler
- Das 'Ewige Werden' in fünf novellen der romantik
Romantik 'Novelle' de sonsuz oluşum
MERAL OZAN
Yüksek Lisans
Almanca
1999
Alman Dili ve EdebiyatıHacettepe ÜniversitesiAlman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞERİFE DOĞAN
- Das dorf in Fr. Ch. Zauners das Ende der Ewigkeit
Fr. Ch. Zauner'in 'Das Ende der Ewigkeit' isimli eserinde köy motifi
SALİH ÖZENİCİ
Yüksek Lisans
Almanca
1999
Batı Dilleri ve EdebiyatıSelçuk ÜniversitesiAlman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATİH TEPEBAŞLI
- Das Ich und seine verwandlungen in den romanen Martin Walser's
Martin Walser'in romanlarında benlik ve değişim
İSMAİL BOYACI
Doktora
Almanca
1998
Alman Dili ve EdebiyatıEge ÜniversitesiAlman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GERTRUDE DURUSOY