Avrupa merkezci bilim anlayışı
Eurocentric science approach
  1. Tez No: 646289
  2. Yazar: FATMA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KÖKCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim Tarihi, Oryantalizm, Bilim, Oksidentalizm, The History of Science, Orientalism, Science, Occidentalism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Geleceği iyileştirmenin yolu geçmişi doğru yorumlamaktan geçer. Tezimiz Avrupa merkezci bilim anlayışının yapay bir bilim anlayışı olduğunu hipotezini savunmaktadır. Bilim tarihi adına yapılmış olan çalışmalar kronolojik açıdan incelendiğinde özellikle Avrupa merkezci bir bilim anlayışı çerçevesinde bilimlerin tarihlerinin kurgulandığına şahit oluyoruz. Bilim tek bir milletin ya da medeniyetin ürünü olamayacak kadar geniş ve büyük bir birikime sahiptir. Bu disiplinin oluşmasında birçok kültürün ortak çabası söz konusudur. 19. yüzyılda pozitivist bir yaklaşımla tanımlanan bilimin dışında tarihte gerçekleştirilen faaliyetleri bilimin kapsamı dışına çıkarmak ne kadar doğru bir yaklaşımdır tartışılır. Çalışmamızın ilk bölümünde bilimin tanımına, sınıflandırılmasına ve Avrupa'da aydınlanma süreci ile başlayan bilim düşüncelerine değinilmiştir. İkinci bölümde oryantalizm ve oksidentalizm (Doğu ve Batı kavramlarına) düşüncelerine sonrasında Avrupa merkezci bilimin temellendirildiği ana argümanlara yer verilmiştir. Son bölümde ise bilim tarihinin içerisinde İslâm bilim tarihinin Avrupa merkezci bilim anlayışı açısından ne ifade ettiği konusu tarihsel ve düşünsel açıdan tekrar serimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is necessary to interpret the past correctly in order to improve the future. In this thesis, the hypothesis that the European centrist understanding of science is an artificial understanding of science is supported. When the studies about the history of science are examined chronologically, we witness that the history of science is designed especially within the framework of a European centrist understanding of science. Science has such a wide accumulation that it cannot be the product of a single nation or civilization. Many cultures have joint efforts in the formation of this discipline. Apart from science, which was defined with a positivist approach in the 19th century, It is open to debate how accurate ıt would be take the activities performed in history out of the scope of science. In the first part of our study, the definition of science, the classifacation of science and the thoughts about science that started with the enlightenment process in Europe. In the second part, firstly, the ideas of orientalism and Occidentalism (East and West consepts) are mentioned, and the main arguments based on European centrist science are given. In the last chapter, the subject of what Islamıc history means in terms of the European centrist understanding of science in the history of science has been tried to be re-laid historically and intellectuallyetake the activities performed in history out of the scope of science.